Δίκη Φιλιππίδη: Ένταση στο δικαστήριο - Κατέθεσε η δεύτερη καταγγέλλουσα

Με την κατάθεση της δεύτερης καταγγέλλουσας συνεχίστηκε την Τετάρτη η δίκη του ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Η μάρτυρας τόνισε πως αφορμή για να προχωρήσει στην καταγγελία της ενώπιον της Δικαιοσύνης στάθηκαν οι δημόσιες αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου για τη δική της σεξουαλική κακοποίηση από αθλητικό παράγοντα.

Στη μάρτυρα υπέβαλε ερωτήσεις ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, το περιεχόμενο των οποίων προκάλεσε την αντίδραση του δικηγόρου της καταγγέλλουσας και τη διακοπή της δίκης για λίγα λεπτά.

Όταν η έδρα επανήλθ,ε ο κ. Δημητρακόπουλος συνέχισε την υποβολή ερωτήσεων σε αυτό το πλαίσιο.

Μ. Δημητρακόπουλος: Αν υπήρχε μια γυναίκα που έλεγε ότι βιάστηκε κατ’ εξακολούθηση και της το θύμισε ένας φίλος της πως θα σας φαινόταν;

Μάρτυρας: Δεν θα σας απαντήσω.

Μ. Δημητρακόπουλος: Μας είπατε ότι δεν ξεχνιέται αυτό το βίωμα.

Μάρτυρας: Εγώ μίλησα για τον εαυτό μου. Δε μπορώ να απαντήσω για άλλους.

Μ. Δημητρακόπουλος: Πάντως δεν τον ξεχνάει;

Μάρτυρας: Εγώ προσωπικά δεν θα ξεχνούσα.

Μ. Δημητρακόπουλος: Ποτέ συνέβη η απόπειρα βιασμού κατά τη δική σας άποψη;

Μάρτυρας: Την ημέρα ακριβώς δεν μπορώ να σας την πω. Το τοποθετώ όμως περί τα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου του 2010.

Μ. Δημητρακόπουλος: Ποσά χρόνια πέρασαν για να κάνετε την καταγγελία;

Μάρτυρας: 11.

Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, ωστόσο, τα προηγούμενα χρόνια είχε ανεπίσημα γνωστοποιήσει σε κάποιους το περιστατικό μεταξύ των οποίων και ο σύζυγος της.

Πρόεδρος: Δηλαδή το 2013 όταν είχατε μιλήσει σε κάποιους ανθρώπους είχατε πει και όνομα ή μόνο το περιστατικό;

Μάρτυρας: Στο σύζυγο μου με όνομα, σε φίλους σε κάποιους είχα πει και όνομα και σε άλλους μόνο το περιστατικό. Σε κάποιους από εκείνους που το ανέφερα δεν έπεσαν από τα σύννεφα. Μου πρόσθεσαν και αλλά περιστατικά.

Μ. Δημητρακόπουλος: Πώς δεν το είπε κανείς πουθενά;

Μάρτυρας: Τα άτομα αυτά δεν το έκαναν αυτό ποτέ.

Μ. Δημητρακόπουλος: Όλοι μετά τη Μπεκατωρου ε;

Μάρτυρας: Για μένα η Παπαχαραλάμπους, Δροσάκη και Αναστασοπούλου ήταν

Μ. Δημητρακόπουλος: Μιλήσατε με αυτές;

Μάρτυρας: Όχι, δεν τις γνώριζα.

Μ. Δημητρακόπουλος: Απλώς πληροφορηθήκατε τις καταγγελίες; Τον κατήγγειλαν για βιασμό;

Μάρτυρας: Όχι. Αλλά τον κατήγγειλαν για παραβατική, κακοποιητική, σεξουαλική συμπεριφορά και εκδικητική.

Νωρίτερα το μεγαλύτερο μέρος της ακροαματικής διαδικασίας αναλώθηκε σε δικονομικά ζητήματα, τα οποία δεν αφορούσαν την ουσία της υπόθεσης και σημαδεύτηκε από την αντιπαράθεση μεταξύ της προέδρου της έδρας και των συνηγόρων υπεράσπισης.

Η ένσταση που από την προηγούμενη συνεδρίαση υπέβαλε η υπεράσπιση του Πέτρου Φιλιππίδη για αποβολή της παράστασης υποστήριξης της κατηγορίας ως προς την τρίτη καταγγέλλουσα λόγω μη κατάθεσης του παραβόλου, το οποίο όπως ανέφεραν δεν περιλαμβανόταν στη δικογραφία, απασχόλησε μεγάλο μέρος και της σημερινής δικασίμου.

Στην έναρξη της συνεδρίασης, η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος. Με την εισαγγελική πρόταση συμφώνησαν οι δικηγόροι υποστήριξης της κατηγορίας οι οποίοι ζήτησαν να απορριφθεί η ένσταση ως καταχρηστικώς υποβληθείσα και κατήγγειλαν τους συνηγόρους υπεράσπισής για «αντιδεοντολογική δικηγορική συμπεριφορά».

«Να αναρωτηθούμε όλοι γιατί η υπεράσπιση επιλέγει ένα τριτεύον ζήτημα για να καθυστερήσει τη διαδικασία», επισήμανε ο δικηγόρος της δεύτερης καταγγέλλουσας, Ζαχαρίας Σαλούστρος.

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του Πέτρου Φιλιππίδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Κική Πακιρτζίδου, επέμεναν στην ένσταση τους. «Με βάση τη νομολογία του Αρείου Πάγου εάν δεν είναι μέσα το παράβολο στη δικογραφία, δεν μπορείτε να τους νομιμοποιήσετε» τόνισε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος ενώ η Κική Πακιρτζίδου πρόσθεσε «Εμείς δεν κάνουμε guest star εμφάνιση στα ποινικά δικαστήρια, εμείς έχουμε γράψει νομολογία».

Η προσπάθεια της προέδρου της έδρας να μην υπάρξουν περαιτέρω εντάσεις ανάμεσα στους συνηγόρους προκάλεσε την έκρηξη του δικηγόρου του Πέτρου Φιλιππίδη, Μιχάλη Δημητρακόπουλου.

Μ.Δημητρακόπουλος: Θα ζητήσω να έρθει επιθεωρητής να παρακολουθεί τη δίκη έτσι όπως συντονίζεστε!

Πρόεδρος: Να ζητήσετε ό, τι θέλετε!

Το δικαστήριο αποφάσισε-τελικά- την ομόφωνη απόρριψη της ένστασης της υπεράσπισης. Οι συνήγοροι υπεράσπισης επέμεναν πως πρέπει να γίνει δεκτή η ένσταση τους με αποτέλεσμα η πρόεδρος να τους επισημάνει πως σε περίπτωση που διαφωνούν με την παρεμπίπτουσα απόφαση μπορούν να κάνουν έφεση και αίτηση αναίρεσης.

Η φράση αυτή της προέδρου προκάλεσε την εκ νέου έκρηξη των συνηγόρων υπεράσπισης του Πέτρου Φιλιππίδη. «Με αυτό που λέτε, δημιουργείται η εντύπωση πως μπορεί να γίνεται η δίκη για το θεαθήναι» τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος ενώ η κυρία Πακιρτζίδου πρόσθεσε «είπατε μόλις στον κ. Φιλιππίδη «για μας είστε ένοχος». Αυτό είναι μεροληψία εις βάρος του κατηγορουμένου. Θέλω διακοπή να συνεννοηθώ με εντολέα μου».

Πρόεδρος: Θέλετε να φύγω να έρθετε εσείς εδώ; Είμαστε δικαστήριο πρώτο βαθμού. Κύριε κατηγορούμενε εάν έχετε κάποιο παράπονο να μου το πείτε!

Ενδεχομένως επειδή είμαστε και άπειροι όπως λέει και ο κ. συνήγορος σας να κάνουμε και λάθος. Έχετε δικαίωμα να ασκήσετε και εσείς τα δικαιώματα σας εάν θεωρείτε ότι μεροληπτούμε. Είμαστε πολύ νωρίς ακόμα, το δικαστήριο δεν έχει έρθει σε καμία απόφαση.

Κ. Πακιρτζίδου: Είναι απαράδεκτο να του λέτε “κάντε έφεση”!

Ζ. Σαλούστρος: Τι είναι αυτά που λέτε; Έχουμε χάσει κάθε μέτρο;

Μ. Δημητρακόπουλος: Έτσι όπως το διατυπώσατε ήταν σαν να μας λέτε στην έφεση θα εκφράσετε και αντιρρήσεις σας.

Πρόεδρος: Εάν χρειαστεί…

Μ. Δημητρακόπουλος: Τώρα το λέτε αυτό.

Κ. Πακιρτζίδου: Εάν ήσασταν ο Φιλιππίδης και ήσασταν στο Κορυδαλλό δε θα λέγατε τόσο εύκολα εννοούσα κάτι άλλο… Μάλλον έχει μεταφερθεί το θέατρο εδώ πέρα, θέλω να συνεννοηθώ με κ. Φιλιππίδη.

Όντως η διαδικασία διεκόπη για λίγα λεπτά. Όταν επανήλθε η έδρα, οι συνήγοροι επέμεναν πως η διατύπωση της προέδρου δεν ήταν ορθή με τη δικαστική λειτουργό να τους απαντά ξανά.

Κ. Πακιρτζίδου: Η υπεράσπιση παραμένει στη θέση που σας έχει εκφράσει. Αισθανόμαστε ότι έχετε σχηματίσει άποψη για τον παρόντα κατηγορούμενο. Ο κ. Φιλιππίδης κάθε απόγευμα γυρίζει στον Κορυδαλλό ενώ έχει δηλώσει ότι είναι αθώος. Στον κατηγορούμενο δεν είπατε ποτέ τι προβλήματα έχει, αν θέλει νερό. Στην προηγούμενη συνεδρίαση κάνατε και διάγνωση στην μάρτυρα, λέγοντας «μήπως σας έχει πέσει η πίεση;». Ξέρετε τι μου είπε ο εντολέας μου «έχει διερωτηθεί κανείς από την έδρα που γυρίζω και που πάω, εγώ δηλώνω αθώος και γυρίζω στον Κορυδαλλό». Η δήλωση σας η σημερινή φέρνει μεγάλη αμηχανία και προβληματισμό στην υπεράσπιση.

Πρόεδρος: Κύριε κατηγορούμενε, η συμπεριφορά μου απέναντι στην μάρτυρα ήταν ανθρώπινη. Προσπαθώ με ανθρωπιά και ενσυναίσθηση να μπαίνω στη θέση όλων. Θέλω να έρθει η ώρα να σας ακούσω κι εάν κι εσείς δεν είστε καλά, θα κάνω το ίδιο. Ξέρω τι σημαίνει πολύ καλά και μία ημέρα στη φυλακή, πόσο δύσκολη είναι για οποιονδήποτε.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή 27 Μαΐου.