Εξετάζεται η επέκταση του fuel pass - «Καμπάνα» 15.000 ευρώ σε πρατήρια καυσίμων

Το ενδεχόμενο επέκτασης του fuel pass και τον Ιούνιο εξετάζει η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που η τιμή της βενζίνης σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ επιβλήθηκαν και πρόστιμα ύψους 15.000 ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης σε πρατήρια υγρών καυσίμων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ερωτηθείς σχετικά με το εάν θα επεκταθεί το fuel pass και τον Ιούνιο απάντησε πως «είμαστε από πάνω μήνα, μήνα και βλέπουμε την εξέλιξη. Πιστεύω πως τελικά ναι».

Όσον αφορά στις τιμές που συνεχίζουν να παίρνουν την ανηφόρα, παραδέχθηκε πως «η κατάσταση στα καύσιμα είναι πάρα πολύ δύσκολη».
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων η μέση τιμής της βενζίνης πανελλαδικά έχει διαμορφωθεί στα 2,227 ευρώ το λίτρο.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στους διαρκείς εντατικούς ελέγχους που πραγματοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης για τον εντοπισμό τυχόν φαινομένων κερδοσκοπίας.

«Έχουμε ξεκινήσει τη μεγαλύτερη έρευνα που μπορούμε στα διυλιστήρια, όπου κάναμε έφοδο με όλη την υπηρεσία του Υπουργείου και στα Ελληνικά Πετρέλαια και στη Motor Oil και περιμένουμε να δοθούν τα στοιχεία μέχρι τις 23 του μηνός για να μπορεί να τα επεξεργαστεί η υπηρεσία, όπως έχουμε ξεκινήσει έκτακτους ελέγχους στα 30 πρώτα πρατήρια της χώρας, εννοώ με τις υψηλότερες τιμές. Το ίδιο και στις εταιρείες μεταφοράς. Άρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε η υπηρεσία μας ελέγχει το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας των καυσίμων».

Πρόστιμα 15.000 ευρώ σε τρία πρατήρια

Σήμερα εξάλλου γνωστοποιήθηκε η επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 15.000 ευρώ σε τρία πρατήρια υγρών καυσίμων, δύο στην Καλαμάτα κι ένα τρίτο στο Αιγάλεω.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, σε ελέγχους της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν τις κείμενες διατάξεις περί αθέμιτης κερδοφορία.

Συγκεκριμένα τα δύο πρατήρια πωλούσαν diesel κίνησης σε τιμή υψηλότερη της θεωρητικής τιμής πώλησης, ενώ το ίδιο έκανε το τρίτο με την αμόλυβδη βενζίνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης οι επωνυμίες των επιχειρήσεων στις οποίες οποίες επιβάλλονται πρόστιμα, δημοσιοποιούνται, εφόσον είναι εκείνο υψηλότερο των 50.000 ευρώ ή είναι υπότροπες, έχουν υποπέσει δηλαδή ξανά σε παράβαση.

Στο ζήτημα των προστίμων για αισχροκέρδεια είχε αναφερθεί νωρίτερα στην ίδια συνέντευξη και ο υπουργός Ανάπτυξης σημειώνοντας ότι με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα περισσότερα που έχουν επιβληθεί, έχουν εισπραχθεί ήδη. «Δηλαδή οι εταιρίες στις οποίες επιβάλαμε πρόστιμα, δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, τα πλήρωσαν. Κι έπεται βροχή προστίμων».

«Δεν χαίρομαι να βάζω πρόστιμα, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στην αγορά ότι δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να πάει κάποιος να κερδίσει πάνω σε αυτή την κρίση» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.