Σήμερα οι αποφάσεις της Επιτροπής για τις μάσκες - Τι θα ισχύσει για σχολεία, μέσα μεταφοράς και καταστήματα

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και στο τραπέζι θα τεθεί το ζήτημα της κατάργησης της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους από 1η Ιουνίου.

Παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες της ΕΕ λένε σταδιακά αντίο στις μάσκες , ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι το μέτρο της μάσκας, που αποτέλεσε ίσως ένα από τα βασικότερα «όπλα» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα συνεχίσει να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα σε κάποιους εσωτερικούς χώρους.

«Αύριο (σ.σ σήμερα) θα συζητηθεί στην Επιτροπή η χρήση της μάσκας από 1η Ιουνίου και περιμένουμε να ακούσουμε τις θέσεις των επιστημόνων. Η μάσκα σίγουρα θα παραμείνει σε κάποιους εσωτερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα τα νοσοκομεία, σύμφωνα με το όσα θα μας υποδείξει η Επιτροπή. Επίσης, είμαστε επιφυλακτικοί για τα σχολεία, καθώς ολοκληρώνουν στις 15 Ιουνίου και υπάρχουν και οι πανελλαδικές που θέλουμε να έχουμε προστατευμένα τα παιδιά μας. Άρα, πάμε επί της αρχής σε μεγαλύτερο περιορισμό της υποχρεωτικότητας της μάσκας, αλλά οι χώροι ως χώροι θα αποφασιστούν αύριο από την Επιτροπή», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αναφορικά με τα αεροπλάνα και τα αεροδρόμια, αν και προ ημερών τόσο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) άναψαν το πράσινο φως για την άρση του μέτρου με ισχύ από τη Δευτέρα 16 Μαΐου, το κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνει ότι θα πρέπει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να ακολουθήσουν μια κοινή γραμμή.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, «η απόφαση των ευρωπαϊκών οργάνων δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Ως προς την εξειδίκευσή της εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος τι θα ισχύσει. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στην Επιτροπή των ειδικών είναι και αυτό το σκέλος, αλλά αντιλαμβάνεσθε ότι είναι σημαντικό τουλάχιστον οι ευρωπαϊκές χώρες να προσπαθήσουμε να έχουμε μια κοινή γραμμή σε αυτό».

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, η Επιτροπή θα εισηγηθεί τη διατήρηση της μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική στα νοσοκομεία, που είναι πιο ευάλωτες ομάδες, αλλά και στα σχολεία ενόψει και των Πανελληνίων.

Αντίθετα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, από την 1η Ιουνίου οι μάσκες δε θα είναι απαραίτητες σε κλειστούς εμπορικούς χώρους, όπως σούπερ μάρκετ, καταστήματα του λιανεμπορίου, κομμωτήρια κλπ.