ΑΠΘ: Ένταση και επεισόδια για τη βιβλιοθήκη του ιδρύματος

Ένταση και επεισόδια σημειώνονται από τη Μεγάλη Εβδομάδα σε χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) όπου δημιουργείται βιβλιοθήκη του ιδρύματος. Ο χώρος, γνωστός ως «στέκι του Βιολογικού» τελούσε υπό κατάληψη 34 χρόνια, κατάληψη που έληξε με μυστική επέμβαση της αστυνομίας παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2022.

Η απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ είναι στο χώρο αυτό να κατασκευαστεί βιβλιοθήκη. Τα επεισόδια ξεκίνησαν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν μέλη φοιτητικών παρατάξεων προσπάθησαν να πλησιάσουν στον χώρο των κατασκευαστικών εργασιών ώστε να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους. Τα έκτροπα συνεχίστηκαν και μετά τις αργίες του Πάσχα, καθώς η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων δυναμίτισε την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα. Κλούβες των ΜΑΤ απέκλεισαν την Τετάρτη την είσοδο της Σχολής Θετικών Επιστημών σε όσους θα επιχειρούσαν να εισβάλουν αντιδρώντας στις κατασκευαστικές εργασίες. Μέσα στον χώρο του ΑΠΘ επίσης υπήρχαν διμοιρίες δίπλα από το σημείο όπου γίνονται οι εργασίες. Οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία της αστυνομίας εκεί, και κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγινε χρήση χημικών μεταξύ των φοιτητών.

Προσχηματική χαρακτήρισαν εκπρόσωποι φοιτητών, εργαζομένων και καθηγητών ΔΕΠ, τις εργασίες κατασκευής βιβλιοθήκης στο πρώην «Στέκι του Βιολογικού», προκειμένου «να εμπεδωθεί από την πλευρά της κυβέρνησης και την πρυτανείας ένα κλίμα αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια». Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, «με αυτόν τον τρόπο στρώνεται ο δρόμος για την εφαρμογή του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία».

«Οι αποφάσεις της Συγκλήτου θα γίνουν σεβαστές σε πείσμα όσων αντιδρούν και η βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα κατασκευαστεί και θα αποδοθεί κανονικά στην πανεπιστημιακή κοινότητα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου. «Οι εργασίες για τη δημιουργία βιβλιοθήκης στο ΑΠΘ στο χώρο όπου υπήρχε για 34 χρόνια κατάληψη προχωρούν, τονίζει σε ανάρτησή της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Για το ίδιο θέμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε: «Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σήμερα τόσο εντός όσο και στον περιβάλλοντα χώρο του ΑΠΘ, για να διασφαλίσει την ομαλή κατασκευή της νέας βιβλιοθήκης στη Σχολή Θετικών Επιστημών. Η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την οποία ήδη κάνουμε πράξη».