Ηπατίτιδα: Ανησυχία για την έξαρση κρουσμάτων σε παιδιά

Την προσοχή των κλινικών γιατρών για τον έγκαιρο εντοπισμό παιδιών που παρουσιάζουν ηπατίτιδα χωρίς σαφή αιτιολογία εφιστά ο ΕΟΔΥ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει παρατηρηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός περιπτώσεων ηπατίτιδας σε παιδιά, όπου δεν απομονώθηκε ιός ηπατίτιδας. Σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί ιός SARS-CoV-2 και/ή αδενοϊός χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί εάν σχετίζονται με την ηπατίτιδα.

Το σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάνσες, συχνά με ίκτερο. Σε παιδιά έως 10 ετών συχνά παρατηρήθηκαν γαστρεντερικά συμπτώματα, που προηγήθηκαν του ίκτερου.

Εως τις 08/4 είχαν εντοπιστεί 74 κρούσματα στο Ην. Βασίλειο, ενώ έξι παιδιά υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Περιστατικά αναφέρθηκαν και σε Ιρλανδία (5), Ισπανία (3), Ολλανδία (4), ΗΠΑ (9).

Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί ιός SARS-CoV-2 και/ή αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά. Συνεπώς, υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος άγνωστη. Σε εξέλιξη βρίσκεται περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση των περιστατικών που εντοπίστηκαν, για πρόσθετες λοιμώξεις, χημικούς παράγοντες και τοξίνες.

Μετά την ανακοίνωση των περιστατικών από τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν αναφερθεί:

έως πέντε περιπτώσεις (επιβεβαιωμένες ή πιθανές) οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά στην Ιρλανδία, τρία επιβεβαιωμένα περιστατικά στην Ισπανία και τέσσερα περιστατικά στην Ολλανδία, εκ των οποίων τα τρία χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.
Υπάρχουν, επίσης, αναφορές για εννέα κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά στις ΗΠΑ, τα οποία επί του παρόντος βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις εθνικές αρχές.

Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά, αλλά οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση για αυτή την αναδυόμενη κατάσταση, να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΔΥ.

Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά.

Πλεύρης: Δεν υπάρχει κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά στη χώρα μας

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Αγγλία. Εξήγησε ότι σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις στο εξωτερικό, χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχεση σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5.

Στη χώρα μας δεν έχει βρεθεί κρούσμα ωστόσο βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή.