Le Monde για Πισπιρίγκου: Η Ελλάδα ξεσπά με οργή εναντίον «Μήδειας της Πάτρας» - Το δεικτικό άρθρο

Η γαλλική εφημερίδα με άρθρο της περιγράφει τις πτυχές της υπόθεσης που έχει σοκάρει το Πανελλήνιο

Οργή έχει προκαλέσει στην Ελλάδα η υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου για τις κατηγορίες που τη βαραίνουν σχετικά με την δολοφονία δια δηλητηρίασης της εννιάχρονης κόρης της, Τζωρτζίνας, όπως επισημαίνει η «Le Monde». Στο εκτενές άρθρο της η γαλλική εφημερίδα  σημειώνει πως η πολύκροτη υπόθεση αποκαλύπτει μεταξύ άλλων και κενά αναφορικά με την παιδική προστασία στην χώρα μας.

Το ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας εξηγεί ότι η «Μήδεια της Πάτρας», όπως αποκαλούν την Πισπιρίγκου ελληνικά ΜΜΕ, αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες μέσα από το κελί της στον Κορυδαλλό. Αναφορικά με την πορεία της υπόθεσης το άρθρο υπενθυμίζει ότι η νεκροψία και οι τοξικολογικές εξετάσεις ανίχνευσαν στον οργανισμό της άτυχης Τζωρτζίνας μεγάλη ποσότητα κεταμίνης, ενός ισχυρού παυσίπονου, που πωλείται επίσης στη μαύρη αγορά ως φάρμακο.

le-monde-4

Το εννιάχρονο κορίτσι ήταν στο νοσοκομείο, μόνη με τη μητέρα της, σε ένα δωμάτιο και πέθανε μόλις είκοσι λεπτά μετά τη χορήγηση της ουσίας. Ο θάνατός της σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι οι νοσηλευτές την είχαν επισκεφθεί μια ώρα πριν, με αποτέλεσμα να κινηθούν νομικές διαδικασίες εναντίον της μητέρας.

Τον Απρίλιο του 2021, η Τζωρτζίνα είχε ήδη διακομιστεί στο νοσοκομείο λόγω επιληπτικών κρίσεων που την είχαν αφήσει τετραπληγική. Η υπόθεση για τον θάνατο της εννιάχρονης αναζωπύρωσε επίσης την έρευνα για τις άλλες δύο κόρες της Ρούλας Πισπιρίγκου, η μία από τις οποίες απεβίωσε σε ηλικία 3,5 ετών πριν από τρία χρόνια από «ηπατική ανεπάρκεια» και η άλλη τον Μάρτιο του 2021 σε ηλικία 6 μηνών, λόγω «ασφυξίας», σύμφωνα με τις εκθέσεις των ιατροδικαστών.

Στη συνέχεια η Le Monde σχολιάζει ότι από τον Φεβρουάριο τα ελληνικά ΜΜΕ τροφοδοτούν το «ανθυγιεινό ενδιαφέρον» της κοινής γνώμης για την υπόθεση Πισπιρίγκου με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις από συγγενικά πρόσωπα, φίλους, γείτονες και τον πατέρα των κοριτσιών, Μάνο,ο οποίος άσκησε πολιτική αγωγή κατά της πρώην συντρόφου του. Το ζευγάρι ήταν χωρισμένο. Τρεις μέρες πριν τον θάνατο της Τζωρτζίνας, ο άντρας είχε ανακοινώσει στη Ρούλα Πισπιρίγκου ότι ήθελε να εγκατασταθεί στην Αθήνα με τη νέα του σύντροφο».

»Οι σχολιαστές λοιπόν σπεύδουν: όπως η Μήδεια με τον Ιάσονα, η Ρούλα ήθελε να τιμωρήσει τον Μάνο με τις επιθέσεις στα παιδιά τους; Τι κάνει αυτή η μητέρα, που περιγράφεται ως ψυχρή και αναίσθητη, στη φυλακή; Διαβάζει ρομαντικά μυθιστορήματα, σε ένα κελί απομονωμένη για να μην της επιτεθούν άλλες κρατούμενες, όπως λένε οι δικηγόροι της.

»Στην τηλεόραση μεταδίδεται ζωντανά η ανασκαφή του τάφου της Τζωρτζίνας, όπου υπάρχει ένα τάμπλετ θαμμένο από τη μητέρα της «επειδή είναι το αγαπημένο της αντικείμενο», συνεχίζει το άρθρο.

»Βασικό στοιχείο της έρευνας, σύμφωνα με τους φερόμενους εμπειρογνώμονες που προσκλήθηκαν σε μια εκπομπή, η οποία τελικά δεν έφερε κάποια αποκάλυψη – μόνο μερικά επεισόδια από τα παιδικά κινούμενα σχέδια, Πέππα το γουρουνάκι.

»Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης, μπροστά από το δικαστικό μέγαρο της Αθήνας, οι διαδηλωτές φωνάζουν: «Φόνισσα, ομολόγησε! Στην πρόσοψη του σπιτιού της στην Πάτρα, ήταν γραμμένο με μαύρο χρώμα «Θάνατος στους παιδοκτόνους» γράφει το εκτενές ρεπορτάζ της Le Monde.

«Χούλιγκαν της κοινής γνώμης»

Η Le Monde φιλοξενεί δηλώσεις καθηγήτριας Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η οποία κάνει λόγο για πρωτόγνωρη φρενίτιδα για τα ελληνικά δεδομένα και για «χούλιγκαν της κοινής γνώμης», που σπεύδουν να καταδικάσουν την Ρούλα Πισπιρίγκου πριν αποφανθεί η Δικαιοσύνη. «Οι περιπτώσεις παιδοκτονίας είναι σπάνιες στην Ελλάδα και η συναισθηματική φόρτιση είναι πολύ έντονη», εξηγεί στην «Le Monde» η Έφη Λαμπροπούλου.

«Οι καθημερινές αποκαλύψεις, οι διάφορες μαρτυρίες, τα συνεχή σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα υπονομεύουν το τεκμήριο της αθωότητας. Μόνο τα δημόσια μέσα ενημέρωσης είναι υποχρεωμένα από τον νόμο στην Ελλάδα να σέβονται αυτό το τεκμήριο, όχι τα ιδιωτικά κανάλια… Αυτό είναι προβληματικό!», λέει στη γαλλική εφημερίδα. «Οι ιατροδικαστές διερεύνησαν επαρκώς τα αίτια του θανάτου των δύο πρώτων παιδιών; Να ξέρετε ότι στα μισά δημόσια νοσοκομεία δεν υπάρχει ούτε ιατροδικαστής…», υπογραμμίζει η κυρία Λαμπροπούλου.

Σοβαρή υποστελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που κάνει λόγο για σοβαρή υποστελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και περικοπών στον προϋπολογισμό, μια έλλειψη επαρκούς δυναμικού που πιθανώς εξηγεί γιατί δεν παρενέβησαν οι κοινωνικές υπηρεσίες όταν μια ομάδα προστασίας παιδιών κατήγγειλε την Πισπιρίγκου και τον Δασκαλάκη για κακοποίηση στις αρχές το 2014. Και παραθέτει την άποψη της δικηγόρου Μαρίας Ανδριανάκη, σύμφωνα με την οποία είναι «κραυγαλέα η έλλειψη ψυχολόγων, που θα μπορούσαν να σημάνουν συναγερμό σε περιπτώσεις κακοποίησης.