Παπαευαγγέλου: Πάσχα με μάσκες στην εκκλησία-Η πανδημία φαίνεται να ελέγχεται, λέει η Μ. Γκάγκα

Αν και η πορεία της πανδημίας εμφανίζει μία σημαντική ύφεση, ο αριθμός των θανάτων δεν μειώνεται, ανέφερε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου στη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων:

  •  Τα ενεργά κρούσματα είναι 114.000, αριθμός που είναι μειωμένος, αλλά υπάρχει αύξηση μετάδοσης σε άτομα άνω των 55 ετών.
  • Ο δείκτης μετάδοσης είναι 0,85, σημαντικά κάτω από τη μονάδα.
  • Οι νέες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 12%, με 329 νέες εισαγωγές ανά ημέρα. Το 80% αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων δεν μειώνεται αντίστοιχα και το θέμα αυτό συζητήθηκε στην επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων. Τα μέλη της Επιτροπής συμφωνούν «πρόκειται κυρίως για ασθενείς ηλικιωμένους με χρόνια νοσήματα που νοσηλεύονταν για την ασθένεια τους και είχαν και κορωνοϊό. Ουσιαστικά πέθαναν με COVID και όχι από COVID», είπε χαρακτηριστικά.

“Γίνονται προσπάθειες να ξεκαθαριστεί”, επισήμανε, λέγοντας πως για τους άνω των 75 ετών, παράγοντας κινδύνου είναι η σταδιακή μείωση της προστασίας που παρέχει το εμβόλιο.

Αναφερόμενη στην άρση των περιορισμών ανέφερε πως υπάρχει μία γενικότερη τάση στην Ευρώπη, με τους πολίτες να καλούνται να λαμβάνουν μέτρα προστασίας.

“Θα πάμε στην εκκλησία φορώντας τη μάσκα μας”, τόνισε, προτείνοντας ένα self test πριν δούμε τους δικούς μας ανθρώπους το Πάσχα και εννοείται ότι στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα νοσοκομεία θα φοράμε μάσκα. Μάσκα και στα σχολεία».

Για τις επαναλοιμώξεις, υπογράμμισε πως δεν μπορεί να γίνει σύγκριση, καθώς οι περισσότεροι είχαν νοσήσει αρχικά με Δέλτα. Είπε, πάντως, πως έχουν υβριδική ανοσία κατά του ιού.

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε πως την τελευταία εβδομάδα οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 27% και οι θάνατοι κατά 4%.

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα εξαφάνισης του ιού και κάλεσε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν.

Μίνα Γκάγκα: Η πανδημία ελέγχεται

Για την επαναξιολόγηση των μέτρων τον Σεπτέμβριο, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως δεν θα χρειαστεί να γίνει νωρίτερα, δηλαδή το καλοκαίρι. Για το ίδιο θέμα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είπε πως – εάν υπάρξει λόγος – θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων όταν κριθεί πως πρέπει θα γίνει.

Η πανδημία ελέγχεται, καθώς έχουμε λιγότερα κρούσματα και λιγότερους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα. Παράλληλα είπε ο καιρός φτιάχνει και «ξεκινάμε σε μια καινούργια κανονικότητα και τα πράγματα είναι καλά».

Ευχήθηκε καλό Πάσχα σε όλους, υπογραμμίζοντας όμως «ιδιαίτερη προσοχή και μάσκες σε χώρους με συγχρωτισμό».