ΕΦΚΑ: Μετά το Πάσχα ξεκινά η αποπληρωμή 123.792 επικουρικών συντάξεων

Μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα στις αρχές Μαΐου σχεδιάζει ο ΕΦΚΑ να ξεκινήσει τη σταδιακή αποπληρωμή των 123.792 επικουρικών συντάξεων στους ασφαλισμένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Προτεραιότητα θα έχουν 47.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη, για τις οποίες έχει ήδη γίνει η απονομή της κύριας. Εως το τέλος του 2021 οι αιτήσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης ανέρχονταν σε 123.792, εκ των οποίων οι 96.546 είναι ληξιπρόθεσμες, δηλαδή ο χρόνος αναμονής των συνταξιούχων ξεπερνά τους τρεις μήνες. Περίπου για τις μισές ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις – 47.000 – έχει ήδη εκδοθεί η απόφαση για την κύρια σύνταξη, προαπαιτούμενο για την καταβολή της επικουρικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του επικουρικού ταμείου ΕΤΕΑΕΠ η μέση επικουρική μεικτή σύνταξη ανέρχεται σε 290,84 ευρώ και το καθαρό ποσό σε 195,12 ευρώ. Με την έκδοση των επικουρικών συντάξεων θα ασχοληθούν τους επόμενους μήνες και οι ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η πιστοποίησή τους και για τον συγκεκριμένο κλάδο ασφάλισης. Μάλιστα από τις 500 νέες προσλήψεις υπαλλήλων στον e-ΕΦΚΑ, το 20% – τουτέστιν 100 άτομα – θα ασχοληθεί μόνο με την έκδοση συντάξεων επικουρικής ασφάλισης.

Κύκλοι του ΕΦΚΑ τονίζουν ότι η αποκλιμάκωση των εκκρεμών κύριων συντάξεων οδηγεί στην ταχύτερη απονομή και των επικουρικών.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τον Φεβρουάριο οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια ασφάλιση έχουν υποχωρήσει κάτω από 80.000, εκ των οποίων οι αιτήσεις που υπεβλήθησαν το 2018 αφορούν 1.800, το 2019 4.500 αιτήσεις και το 2020 15.500 αιτήσεις. Συνολικά, οι αιτήσεις για κύρια ασφάλιση στο τέλος Φεβρουαρίου ανέρχονταν σε 141.000. Με την εξάλειψη του στοκ των κύριων, όλες οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ θα επικεντρωθούν στην έκδοση των επικουρικών και των εφάπαξ.

Τονίζεται ότι ένας ασφαλισμένος θα μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτημα για κύρια σύνταξη και την ίδια ημέρα να υποβάλλει και αίτημα για επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας. Με το νέο σύστημα υποβολής, εκτιμάται ότι ο μέσος χρόνος λήψης θα περιοριστεί τουλάχιστον κατά 6 μήνες και στόχος είναι, με την εφαρμογή μιας σειράς αυτοματοποιήσεων και απλοποίησης διαδικασιών, ο χρόνος να κατέβει στους 3-4 μήνες από την έκδοση της κύριας.

Σε λειτουργία έχει τεθεί η αντίστοιχη αυτόματη υποβολή αιτήματος για μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου με στόχο τη μείωση της έκδοσης στους δύο μήνες, αλλά και η ηλεκτρονική υποβολή αιτήματος για επικουρική σύνταξη λόγω αναπηρίας για τον ιδιωτικό τομέα. Σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις, ληξιπρόθεσμες (άνω των τριών μηνών) και μη αιτήσεις, προσεγγίζουν τα επίπεδα των 105.000.