Ν. Τζανάκης: Ίσως και 30.000 ημερήσια κρούσματα έως το τέλος Μαρτίου - «Περίπου ελεύθερο» το Πάσχα

Την εκτίμηση πως ότι προς το τέλος του Μαρτίου θα δούμε τα κρούσματα κορωνοϊού να φτάνουν τις 25.000 – 27.000, ίσως και τις 30.000 ημερησίως εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, αναφερθείς στην υγειονομική εικόνα της χώρας. Εκτίμησε παράλληλα πως οι σκληροί δείκτες θα μείνουν σταθεροί κατά πάσα πιθανότητα.

«Μέσα σε αυτή την κατάσταση θα κάνουμε Πάσχα», προέβλεψε ο καθηγητής μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ συμπληρώνοντας ότι θα είναι «περίπου ελεύθερο».

Αναφορικά με τον έλεγχο του πιστοποιητικού εμβολιασμού, είπε ότι αυτή την στιγμή η μόνη αξία του είναι να πιεστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί, ώστε να έχει ελευθερία κινήσεων. «Αυτό καθαυτό δεν σημαίνει πολλά, κάποιος που έκανε τον τελευταίο εμβολιασμό πριν από 3-4 μήνες είναι το ίδιο επιρρεπής στο να μολυνθεί με κάποιον ανεμβολίαστο» ανέφερε. Ωστοσο, τόνισε ότι δεν θα νοσήσει με την ίδια σοβαρότητα. «Οι εμβολιασμένοι που θα μολυνθούν θα μεταδώσουν τη νόσο. Οι περισσότεροι θα το περάσουν ασυμπτωματικά ή με λίγο πονόλαιμο» είπε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να χορηγηθεί τέταρτη δόση είπε ότι πρέπει να εξετασθεί για περιπτώσεις ανθρώπων με χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστική ή καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια. Πόσθεσε ακόμη ότι ίσως πρέπει να εξετασθεί και για άτομα άνω των 75 ετών.