Παναγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας: «Θα φάνε ντουβάρια αν δεν υπάρχει αγροτική παραγωγή»

Συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν αγρότες από όλη την Ελλάδα το μεσημέρι της Παρασκευής προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και να ζητήσουν περισσότερη στήριξη.

«Αυτό που γίνεται σήμερα εδώ στην Αθήνα είναι η συνέχεια μετά από τα μπλόκα που είχε η μικρομεσαία αγροτιά σε όλη την Ελλάδα. Δεχόμαστε έναν πόλεμο από την μεριά της κυβέρνησης, επιλέγει να μπουκώσει με χρήμα τους εφοπλιστές και τους βιομήχανους και στερεί τη δυνατότητα από τον ελληνικό λαό και από τους αγρότες, να καλλιεργήσουν για να θρέψουν αυτή τη χώρα», δήλωσε στο CNN Greece ο Πολυγιάννης Αριστοτέλης, μέλος ομοσπονδίας αγροτικών συνεταιρισμών Καρδίτσας και συνέχισε:

«Και βλέπουμε ότι υπάρχει ένας πόλεμος δίπλα μας, του οποίου οι επιπτώσεις ήδη έχουν περάσει στο πετσί μας και το επόμενο διάστημα θα είναι ακόμα πιο έντονες. Και αντί να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα, στο τέλος τους λέμε ένα πράγμα, ότι θα φάνε ντουβάρια αν δεν υπάρχει αγροτική παραγωγή».

«Δεν το βάζουμε κάτω, συνεχίζουμε για να δώσουμε λύση στα προβλήματα που αυτοί μας δημιουργούν μαζί με τις πολιτικές τους αποφάσεις και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ», κατέληξε ο ίδιος.

Πολυγιάννης Αριστοτέλης, μέλος ομοσπονδίας αγροτικών συνεταιρισμών Καρδίτσας
«Ήρθαμε να συνδράμουμε τους συναδέλφους από την Ελλάδα. Ζητάμε μείωση στο κόστος παραγωγής και υψηλές τιμές στα προϊόντα μας για να μπορέσουμε να ζήσουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, θα προβούμε σε σκληρότερα μέτρα. Πιστεύουμε ότι θα μας ακούσει η κυβέρνηση για να μπορέσουμε να ζήσουμε. Αλλιώς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος αγροτικού Συλλόγου από το νομό Χανίων.

 

Τι ζητούν οι αγρότες

Οι αγρότες ζητούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων αλλά και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων διεκδικούν:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.ά.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις ζημιογόνες αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.
  • Να μην πληρώσουν οι αγρότες τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.