Μαρία Θεοδωρίδου: Ξεκινά η χορήγηση της 4ης δόσης εμβολίου έναντι της COVID-19 στους ανοσοκατεσταλμένους

Τη χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου έναντι της COVID-19 σε άτομα με ανοσοκαταστολή, αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής και καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου στη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.

Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως τα άτομα που θα κάνουν τέταρτη δόση είναι μεταμοσχευμένοι, ασθενείς σε αιμοκάθαρση, με ηπατική ανεπάρκεια, ασθενείς που λαμβάνουν ισχυρά ανοσοτροποποιητικά φάρμακα και γενικά όσοι περιλαμβάνονται στον πίνακα ατόμων υψηλού κινδύνου, ο οποίος είναι διαθέσιμος στο emvolio.gov.gr.
Επίσης για τα παιδιά και εφήβους ηλικίας 5 – 11 ετών με ανοσοκαταστολή, έχει εγκριθεί τρίτη δόση, η οποία θεωρείται αναμνηστική.

Στους ενηλίκους, η τέταρτη δόση χορηγείται 3 μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό και στα παιδιά 4 εβδομάδες μετά.

Καμία χαλάρωση στον εμβολιασμό

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε επίσης ότι επικρατεί αισιοδοξία μετά την χαλάρωση των μέτρων. Σημείωσε όμως ότι ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωσης. «Η σκέψη των ανεμβολίαστων ότι το πρόβλημα βαίνει στο τέλος του είναι εσφαλμένη. Δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση νέου επιδημικού κύματος», τόνισε.

Επίσης, η καθηγήτρια αναφερόμενη στο πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax ενδείκνυται για τον βασικό εμβολιασμό. Το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Glaxo έχει δοκιμαστεί, με σκοπό να χορηγείται ως αναμνηστική δόση, ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου που χορηγήθηκε για τον βασικό εμβολιασμό.

Πάνω από 20 εκατομμύρια εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε από την πλευρά τους πως περισσότεροι από 7,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και στη χώρα έχουν διενεργηθεί πάνω από 20 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Για την αναμνηστική δόση, είπε πως από τους 5.828.000 δικαιούχους, 5.260.000 έχουν ήδη λάβει την αναμνηστική δόση, ενώ 100.000 έχουν προγραμματίσει ραντεβού.

Για την παραλαβή των εμβολίων της Novavax ανέφερε πως δεν υπάρχει ενημέρωση για την παράδοση από την εταιρεία και γι αυτό δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα.

Για τα άτομα άνω των 60 ετών που δεν έχουν λάβει αναμνηστική δόση είναι περίπου 300.000 στους οποίους θα επιβληθεί και το πρόστιμο.