Αγώνας για την ανεύρεση των 10 αγνοουμένων στο Euroferry Olympia - Οι έρευνες για τα αίτια - (Εικόνες)

Κορυφώνεται η αγωνία για τους 10 αγνοούμενους στο κουφάρι του οχηματαγωγού Euroferry Olympia ενώ όλο και νεότερες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα ενδεχόμενα αίτια της ναυτικής τραγωδίας. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των αιτιών της πυρκαγιάς φαίνεται ότι εστιάζονται σε τρία θέματα: στις συνθήκες φόρτωσης και στοίβαξης των οχημάτων, στην ηλεκτροδότηση των φορτηγών – ψυγείων στα γκαράζ και στην λειτουργία του συστήματος πυρανίχνευσης και κατάσβεσης.

«Μέλημά μας είναι ο εντοπισμός των αγνοουμένων και είναι δεδομένο ότι οι υπεύθυνοι της τραγωδίας θα τεθούν προ των ευθυνών τους», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Κατερίνα Παπαβασιλείου τονίζοντας ότι «υπάρχει κλιμάκιο διερεύνησης ατυχημάτων, έχει ξεκινήσει ήδη προανάκριση και θα ακολουθηθεί η διαδικασία από εισαγγελία και Λιμενικές αρχές».

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιουνίου 2017, με επιστολή του προς το υπουργείο Ναυτιλίας και τις λιμενικές αρχές της Πάτρας και Ηγουμενίτσας, το συνδικάτο επαγγελματιών οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων Ελλάδας έκανε λόγο για ζητήματα ασφαλείας στη στοίβαξη των οχημάτων στα πλοία «Euroferry Olympia» και «Euroferry Egnazia» του ομίλου Grimaldi.

«Η στοιβασία των φορτηγών δεν τηρεί τους κανόνες ασφαλείας για τον πλου των πλοίων (κατά τα καταγγελλόμενα είναι τόσο κοντά το ένα με το άλλο, που δεν χωράει να περάσει ούτε ένας άνθρωπος 30 κιλών», αναφέρεται στη σχετική επιστολή. Σε ανακοίνωσή του ο όμιλος Grimaldi εξέφρασε τη λύπη του για την πυρκαγιά στο «Euroferry Olympia» και ανέφερε ότι «θα συνεργαστεί πλήρως με τις Αρχές για να πέσει φως στο περιστατικό».

Από τα ξημερώματα σήμερα εξειδικευμένα συνεργεία και στελέχη της ΕΜΑΚ συνεχίζουν τις  έρευνες στο οχηματαγωγό πλοίο 75 και πλέον ώρες μετά από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο τρίτο κατάστρωμα στις 04.12 το πρωί της Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου ενώ το πλοίο έπλεε βορειοανατολικά της Ερεικούσας. 

Στο εσωτερικό του πλοίου φέρεται, πλέον, ότι δεν υπάρχουν φλόγες παρά μόνο καπνοί, ενώ έχει οδηγηθεί ρυμουλκούμενο στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κέρκυρας, όπου ρυμουλκά σκάφη συνεχίζουν τις ρίψεις νερού για να επιτευχθούν η ψύξη των μεταλλικών επιφανειών και η πτώση των θερμοκρασιών. Σε πολλά σημεία του Euroferry Olympia, κατά την κατάσβεση της φωτιάς, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 500 βαθμούς Κελσίου.

Η δύναμη της ΕΜΑΚ που βρίσκεται, ήδη, στο σημείο όπου είναι αγκυροβολημένο το πλοίο αναμένεται να ενισχυθεί σήμερα από 42 έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής, τα οποία θα επιχειρήσουν σε όλο το πλοίο προκειμένου να εντοπίσουν τους αγνοούμενους.

Δεν αποκλείεται να γίνει προσπάθεια για τη διάνοιξη των πορτών στα γκαράζ του πλοίου, όπου οι πόρτες είναι πυροστεγείς και έχουν κλείσει.

Εκτός από τη θερμοκρασία μέσα στο πλοίο, οι αναθυμιάσεις και οι καπνοί είναι ιδιαίτερα τοξικοί.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το πλοίο υπάρχουν τρία πλωτά του Λιμενικού Σώματος, πέντε ρυμουλκά, ένα σκάφος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ παραμένουν σε ετοιμότητα δύο ελικόπτερα.

Την ικανοποίηση για την ανεύρεση, 52 ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς σώου του 21χρονου Λευκορώσου διαδέχθηκε η απέραντη θλίψη για την ανάσυρση της απανθρακωμένης σωρού του 58χρονου Έλληνα οδηγού, η οποία εντοπίσθηκε στο δεύτερο γκαράζ  του πλοίου μέσα σε καμπίνα φορτηγού.

Νέα εστία φωτιάς εκδηλώθηκε χθες το βράδυ στον 3ο όροφο του καταστρώματος.  Δέκα ομάδες πυροσβεστών επιχειρούν και πάλι από το πρωί σήμερα μέσα σε πυκνούς καπνούς στα γκαράζ 2 και 3, για να βρουν τους αγνοούμενους. Το έργο διασωστών και πυροσβεστών σήμερα είναι πιο δύσκολο καθώς υπάρχει επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στην περιοχή με ενίσχυση των ανέμων.

Το μοιραίο οχηματαγωγό έχει ρυμουλκηθεί από χθες ανοιχτά της Κέρκυρας σε απόσταση 2,5 μιλίων από τις βόρειες ακτές του νησιού . Το πλοίο έχει πάρει ελαφρά κλίση ωστόσο δεν κινδυνεύει να βυθιστεί. «Το πλοίο είναι σε σημείο που όταν η φωτιά θα έρθει σε πλήρη έλεγχο, το πλοίο θα μπορεί να πάει με ασφάλεια στην στεριά»δήλωσε ο πυραγός Γιώργος Μήτσης, επικεφαλής της 5ης ΕΜΑΚ, στελέχη της οποίας επιχειρούν στο φλεγόμενο πλοίο. Μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων καθώς και η κατάσβεση της πυρκαγιάς, ειδικά συνεργεία θα προβούν σε απάντληση όλων των πετρελαϊκών ποσοτήτων από το πλοίο για να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος της θαλάσσιας ρύπανσης.

Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνούν πραγματογνώμονες και αρχές εν μέσω καταγγελιών για: πυρανίχνευση που δεν λειτούργησε, κανόνες που δεν τηρήθηκαν, πρακτικές ασφαλείας που δεν ακολουθήθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες δύο ημέρες πριν από την εκδήλωση της τραγωδίας ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε έκρινε ελλιπές το εγχειρίδιο πυρασφάλειας του«Euroferry Olympia». Πρόκειται για κρίσιμη παράβαση, καθώς στο εγχειρίδιο πρέπει να περιγράφονται με ακρίβεια οι ενέργειες και η θέση κάθε μέλους του πληρώματος σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά στο σκάφος.

Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνούν οι πραγματογνώμονες και οι αρχές εν μέσω καταγγελιών για πυρανίχνευση που δεν λειτούργησε, κανόνες που δεν τηρήθηκαν, πρακτικές ασφαλείας που δεν ακολουθήθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες δύο ημέρες πριν από την εκδήλωση της τραγωδίας ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε έκρινε ελλιπές το εγχειρίδιο πυρασφάλειας του«Euroferry Olympia». Πρόκειται για κρίσιμη παράβαση, καθώς στο εγχειρίδιο πρέπει να περιγράφονται με ακρίβεια οι ενέργειες και η θέση κάθε μέλους του πληρώματος σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά στο σκάφος.