Κέρκυρα: Συνελήφθησαν ο πλοίαρχος και δύο μηχανικοί του Euroferry Olympia - Συνεχίζεται η κατάσβεση του πλοίου

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις για την υπόθεση του πλοίου Euroferry Olympia ανοιχτά της Κέρκυρας, το οποίο φλέγεται από χθες κι ενώ είναι σε εξέλιξη επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς προκειμένου να μπορέσει η ΕΜΑΚ να μπει στο πλοίο για τον εντοπισμό των 12 αγνοουμένων.

Συνελήφθησαν, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, ο πλοίαρχος αι οι δύο μηχανικοί του φλεγόμενου πλοίου και οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.

Το πλοίο έχει προσδεθεί σε ρυμουλκά, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος βύθισης.

Οι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ που εισήχθησαν στο νοσοκομείο μετά από την τρίωρη επιχείρηση διάσωσης των δύο αγνοουμένων, βρίσκονται εκτός κινδύνου.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση
Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας αναμένεται να διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.

Η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, που θα γίνει από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας υπό την επίβλεψη δύο αντιεισαγγελέων, της κας Κοσκινάρη και του κ. Ηλιόπουλου, και την εποπτεία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κέρκυρας κ. Λαμπρίδη, θα εξετάσει εάν έχουν τελεστεί τα αδικήματα του ναυαγίου του εμπρησμού και της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών.

Οι εισαγγελείς έχουν δώσει δέκα κατευθυντήριες γραμμές στα μέλη του Κεντρικού Λιμεναρχείου που θα διενεργήσουν την έρευνα μεταξύ των οποίων η διενέργεια αυτοψίας προκειμένου να εξεταστούν τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά, επίσης να παρθούν και ένορκες καταθέσεις από όλους τους διασωθέντες αλλά και άλλους μάρτυρες που είδαν τι συνέβη και ξεκίνησε αυτή η πυρκαγιά, δηλ. τους ψαράδες που ήταν εκεί.

Εξιτήριο για τον άνδρα της ΕΜΑΚ που παρουσίασε αναπνευστικό πρόβλημα

Εξιτήριο πήρε το μεσημέρι του Σαββάτου ο άνδρας της ΕΜΑΚ που παρέμεινε χθες στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, όταν μετά τη γιγαντιαία επιχείρηση που στήθηκε για τη διάσωση των δύο εγκλωβισμένων αλλοδαπών στο φλεγόμενο πλοίο ”Euroferry Olympia” παρουσίασε αναπνευστικό πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο μεταφέρθηκαν δύο άνδρες της ΕΜΑΚ που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης, όμως χρειάστηκε να νοσηλευτεί μόνο ο ένας.

Ο άνδρας ανήκει στο Σώμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Κέρκυρας και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για μία ημέρα, για προληπτικούς λόγους, καθώς παρουσίασε προβλήματα με την αναπνοή του. Ο ίδιος συμμετείχε προηγουμένως στην γιγαντιαία επιχείρηση που στήθηκε για τη διάσωση των δύο εγκλωβισμένων αλλοδαπών στο φλεγόμενο πλοίο «Euroferry Olympia».

Να σημειωθεί ότι αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο μεταφέρθηκαν δύο άνδρες της ΕΜΑΚ που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης, όμως χρειάστηκε να νοσηλευτεί μόνο ο ένας.

 

Την ίδια ώρα στο νοσοκομείο παραμένουν οι δύο αλλοδαποί που διασώθηκαν όταν κατά την εξέλιξη της πυρκαγιάς στο πλοίο κατάφεραν να μπούνε σε ένα ”τυφλό” σημείο του πλοίου, στο 5ο κατάστρωμα, προκειμένου να γλυτώσουν από τις φλόγες.

Οι δύο διασωθέντες εγκλωβισμένοι επιβάτες, μαζί με τους άνδρες της ΕΜΑΚ, έφτασαν στο αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας, λίγα λεπτά πριν τις 8.00 χθες το απόγευμα με αεροσκάφος AS 332C1 Super Puma. Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται και οι δύο να έχουν αναπνευστικό πρόβλημα λόγω του καπνού που εισέπνευσαν, με τον έναν εκ των δύο να είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση και να χρειάστηκε χθες το βράδυ να διασωληνωθεί.

Από τους 278 διασωθέντες επιβάτες που φιλοξενήθηκαν χθες σε τέσσερα ξενοδοχεία του νησιού, φέρεται σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας Σπύρο Ζερβόπουλο, κάποιοι, ελάχιστοι, να έχουν αποχωρήσει, χθες, για Ηγουμενίτσα προκειμένου να πάνε στους προορισμούς τους. «Έφυγαν κάποιοι Ιταλοί και κάποιοι Βούλγαροι», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ζερβόπουλος.

Στο πλοίο, παρότι δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επισήμως, φέρεται να επέβαιναν Ιταλοί, Βούλγαροι, Τούρκοι, κάποιοι Γερμανοί και Έλληνες, ενώ διερευνάται αν υπήρχαν και κάποιοι λαθρεπιβάτες, καθώς ο ένας εκ των δύο διασωθέντων χθες εγκλωβισμένων δεν έχει ταυτοποιηθεί, ενώ οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγω ότι πρόκειται για Αφγανό μετανάστη.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία επισήμως δεν έχει ανακοινώσει ακόμη πότε και με ποιο τρόπο αναμένεται οι διασωθέντες να μεταφερθούν στους προορισμούς τους, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να κληθούν κάποιοι για καταθέσεις στις εισαγγελικές αρχές, χωρίς αυτό να έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

 

«Μάχη» για τους 12 αγνοούμενους – Τα κρίσιμα ερωτήματα για τα αίτια της φωτιάς

Στο μεταξύ συνεχίζονται με το πρώτο φως της ημέρας οι έρευνες στο πλοίο «Euroferry Olympia», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τα ξημερώμτα της Παρασκευής, 18 Φεβρουαρίου, εν πλω από την Ηγουμενίτσα προς το Μπρίντεζι της Ιταλίας. Aνδρες της ΕΜΑΚ ρίχτηκαν και πάλι στη μάχη, προκειμένου να εντοπίσουν τους 12 επιβάτες που εκτιμάται ότι είναι αγνοούμενοι.

Οι δύο εναέριοι διασώστες και οι άλλοι τέσσερις πυροσβέστες που είχαν κατάφεραν να ανέβουν στο πλοίο, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, απομακρύνθηκαν, καθώς όπως σημείωναν πηγές από το Λιμενικό Σώμα, τα θερμικά φορτία στο πλοίο είναι ανεβασμένα, και το σκοτάδι μαζί με τους πυκνούς καπνούς, δυσχεραίνει το έργο των διασωστών.

Από την όλη επιχείρηση που στήθηκε από τα ξημερώματα της Παρασκευής έχουν διασωθεί 278 άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο το οποίο δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών. Δύο άτομα ακόμα απεγκλωβίστηκαν από το γκαράζ του πλοίου μετά από επιχείρηση των ανδρών της ΕΜΑΚ που έσπευσαν από την Αθήνα.

 

Άλλοι 12 επιβάτες φέρονται ως αγνοούμενοι, μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες υπήκοοι. Αρχικά οι πληροφορίες, έκαναν λόγο για 11 αγνοούμενους, ωστόσο σε αυτούς προστέθηκε αργότερα ακόμα ένας, καθώς αργά το βράδυ διαπιστώθηκε ότι ένας εκ των διασωθέντων από το γκαράζ του πλοίου, δεν συμπεριλαμβανόταν στην λίστα επιβατών. Οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων παρέμεναν μέχρι αργά το βράδυ συγκεχυμένες, καθώς εκτιμάται ότι μεταξύ των επιβατών υπήρχαν και λαθρεπιβάτες -δύο έχουν εντοπισθεί και διασωθεί μέχρι στιγμής.

Πάντως οι προσπάθειες κατάσβεσης στο φλεγόμενο πλοίο συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας από τρία ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονταν πάνω σε επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο . Αναμενόταν επίσης, ένα πλωτό πυροσβεστικό, καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα.

Πολλά και κρίσιμα είναι τα ερωτήματα

Όσον αφορά στα ερωτήματα που τίθενται στην έρευνα για τα αίτια και τον τρόπο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς είναι:

  • Υπήρχαν οδηγοί ή επιβάτες που μετά τον απόπλου του πλοίου από την Ηγουμενίτσα παρέμειναν στα γκαράζ; Ο σχετικός κανονισμός αναφέρει ότι απαγορεύεται μετά τον απόπλου κάποιος οδηγός ή επιβάτης να βρίσκεται στα γκαράζ.
  • Υπήρχαν οχήματα με αναμμένη τη μηχανή την ώρα του ταξιδιού; Είναι κάτι που επίσης απαγορεύεται από το σχετικό κανονισμό. Ένα όχημα με αναμμένη τη μηχανή πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες για βραχυκυκλώματα και παράγει θερμότητα. Το γεγονός αυτό σε κλειστούς χώρους δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση ή επέκταση πυρκαγιάς.
    Επίσης, θα ερευνηθεί εάν η πυρκαγιά προκλήθηκε ή όχι από κάποιο βραχυκύκλωμα. Το βραχυκύκλωμα είναι η πιο συνήθης αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς σε πλοία. Σημειώνεται ότι στα γκαράζ τέτοιου είδους πλοίων επιβιβάζονται φορτηγά οχήματα με ψυγεία, τα οποία χρειάζονται ρεύμα για να λειτουργήσουν και να μη χαλάσουν τα προϊόντα που μεταφέρουν. Η πρώτη εικόνα είναι ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε σε ένα από γκαράζ (στό τρίτο) του πλοίου.
  • Λειτούργησαν τα συστήματα πυρασφάλειας; Στα οχηματαγωγά επιβατικά πλοία υπάρχουν συστήματα πυρασφάλειας, προκειμένου να απομονώνονται οι χώροι του πλοίου σε περίπτωση φωτιάς, με στόχο να μην επεκταθεί η πυρκαγιά από τον έναν χώρο στον άλλον και κατ’ επέκταση σε όλους τους χώρους του πλοίου. Το Λιμενικό και οι αρμόδιοι πραγματογνώμονες θα κληθούν να απαντήσουν εάν λειτούργησαν ή όχι αυτά τα συστήματα πυρασφάλειας.
    Σε κάθε περίπτωση, στελέχη του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής σημειώνουν ότι «είναι νωρίς για συμπεράσματα σε σχέση με τα αίτια της πυρκαγιάς» και ότι η έρευνα των πραγματογνωμόνων που θα γίνει τους επόμενους μήνες θα αποκαλύψει τι πραγματικά συνέβη».

Με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, ξεκίνησε έρευνα για τη διακρίβωση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός, σε συνεννόηση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει διασφαλιστεί η ανάληψη κάθε απαραίτητης ενέργειας ώστε να μην υπάρξει ρύπανση στο θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής.

«Η άμεση, γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, που ξεκίνησε αμέσως μετά την ενημέρωση για το περιστατικό του πλοίου «EUROFERRY OLYMPIA» είχε ως αποτέλεσμα 278 επιβάτες και μέλη του πληρώματος να διασωθούν και να μεταφερθούν με ασφάλεια στην Κέρκυρα», είπε το απόγευμα σε δηλώσεις του ο κ. Πλακιωτάκης. Ανέφερε ακόμα ότι την «ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των ατόμων που αγνοούνται, ενώ πρόσθεσε ότι «η σκέψη όλων μας είναι κοντά τους και κοντά στις οικογένειές τους».

Ο κ. Πλακιωτάκης αφού επαίνεσε όσους συμβάλουν στην επιχείρηση κατέληξε ευχόμενος «θετικές εξελίξεις τις ώρες που έρχονται».

Γέφυρα σωτηρίας στο λιμάνι της Κέρκυρας

Με την εκδήλωση της πυρκαγιάς στήθηκε επιχείρηση για την απομάκρυνση των επιβαινόντων. Οι σειρήνες ήχησαν και το πλήρωμα του πλοίου, μετέφερε τους επιβάτες σε σωσίβιες λέμβους. Μάρτυρες που βρέθηκαν στην κόλαση της φωτιάς αργότερα, έλεγαν πως είναι τυχεροί καθώς, στην θαλάσσια περιοχή βρισκόταν πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής από τη Frontex που συνέβαλε στη διάσωσή τους.

Στο λιμάνι της Κέρκυρας, στήθηκε μια γέφυρα σωτηρίας. Οι διασωθέντες έφθασαν εκεί με το σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής που ακολουθούσε την ίδια ακτοπλοϊκή γραμμή ανοιχτά της Ερείκουσας.

Οι διασωθέντες από εκεί οδηγήθηκαν σε τρία ξενοδοχεία της Κέρκυρας, ενώ ακόμα 10 μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. Όλοι σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου είναι καλά στην υγεία τους.

Στο νοσοκομείο οδηγήθηκαν και οι δύο διασωθέντες που είχαν εγκλωβιστεί στο γκαράζ του πλοίου, από τους οποίους ο ένας -Βούλγαρος οδηγός φορτηγού- χρειάστηκε να διασωληνωθεί, καθώς οι γιατροί το έκριναν απαραίτητο αφού είχε πολύ χαμηλό ph στο αίμα. Και οι δύο φέρεται να έχουν αναπνευστικό πρόβλημα λόγου του καπνού που εισέπνευσαν.

Πώς σώθηκαν οι δύο εγκλωβισμένοι επιβάτες

Οι δύο εγκλωβισμένοι επιβάτες στο γκαράζ του πλοίου – ένας Βούλγαρος και ένας Αφγανός μετανάστης σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα – που διασώθηκαν από άνδρες της ΕΜΑΚ φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες, πως βρήκαν διέξοδο σωτηρίας σε ένα «τυφλό» σημείο του πλοίου, στο 5ο υπόγειο κατάστρωμα, όπου κατέφυγαν προκειμένου να γλυτώσουν από τις πύρινες φλόγες.

Η επιχείρηση διάσωσής τους κράτησε πολλές ώρες, με τους άνδρες της ΕΜΑΚ και της πυροσβεστικής να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Ο ι δύο επιβάτες απομακρύνθηκαν με ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ επιβιβάστηκε στο πλοίο από ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και εντόπισε τους δύο επιβάτες. Άμεσα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας έσπευσε στο σημείο για να τους μεταφέρει στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, για να διακομιστούν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας για παροχή ιατρικής περίθαλψης.

Διασώστες ΕΜΑΚ: Ορατότητα μηδέν – Οι λαμαρίνες βράζουν

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ αναζητούσαν τους αγνοούμενους, ενώ ήδη έχει πέσει σκοτάδι και η επιχείρηση διάσωσης γινόταν όλο και πιο δύσκολη.

«Οι λαμαρίνες βράζουν, υπάρχουν σημεία στα οποία δεν μπορούμε καν να πατήσουμε και υπάρχουν και σημεία που η ορατότητα από τον καπνό είναι σχεδόν μηδενική», έλεγαν δύο διασώστες της ΕΜΑΚ.

«Mayday… Mayday… Μεταδίδουμε σήμα κινδύνου» – Η δραματική έκκληση για βοήθεια

Στιγμές αγωνίας έζησαν οι περίπου 290 επιβαίνοντες του πλοίου «Euroferry Olympia», το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες τα ξημερώματα, της Παρασκευής.

Δραματικό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε, λίγο πριν τις 4.30 τα ξημερώματα, το πλοίο μέσα από τη συχνότητα του ασύρματου:

«Mayday… Mayday… Προς όλα τα πλοία. Προς όλα τα πλοία. Ράδιο Ολυμπία… Ράδιο Ολυμπία… Ράδιο… Μεταδίδουμε σήμα κινδύνου».

Η πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα στο πλοίο «Euroferry Olympia», με σημαία Ιταλίας, ενώ έπλεε ανοιχτά της Ερείκουσας, από Ηγουμενίτσα στο Μπρίντεζι.

Το πλήρωμα προσπάθησε αρχικά να σβήσει τη φωτιά με τον εξοπλισμό που διέθετε, αλλά, δεδομένης της αδυναμίας να γίνει κάτι τέτοιο, ο καπετάνιος έδωσε εντολή για την εκκένωση του πλοίου.

Η φωτιά φαίνεται ξεκίνησε από το τρίτο κατάστρωμα στα γκαράζ, και όπως φαίνεται από τα παραπλέοντα πλοία η καταστροφή είναι ολική.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες: «Ξυπνήσαμε από τις σειρήνες του πλοίου»

Τις δραματικές στιγμές που έζησαν στο πλοίο Euroferry Olympia όταν ξέσπασε η μεγάλη φωτιά, περιγράφουν μάρτυρες.

Από δηλώσεις των Ελλήνων επιβατών η φωτιά φέρεται να ξέσπασε στο τρίτο κατάστρωμα όπου ήταν σταθμευμένα φορτηγά και ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα.

«Ξυπνήσαμε από τις σειρήνες του πλοίου. Κάνεις δεν μπορεί να γνωρίζει τι έγινε. Οι περισσότεροι ήμασταν στις καμπίνες. Το πλοίο βρισκόταν ανοιχτά της Κέρκυρας. Άρχισαν να το “πνίγουν” οι καπνοί. Γίναμε δύο ομάδες και μας οδήγησαν στις βάρκες. Έχουν μείνει πίσω άλλα δύο άτομα που επικοινωνούν με τις Αρχές…» θα πει μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οδηγός φορτηγού από την Ελάσσονα που πήγαινε στην Ιταλία, «με το φορτηγό του – όπως λέει – να έχει πλέον καεί ολοσχερώς».