Euroferry Olympia: «Μάχη» για τους 12 αγνοούμενους - Τα κρίσιμα ερωτήματα για τα αίτια της φωτιάς (Εικόνες & Βίντεο)

Συνεχίζονται με το πρώτο φως της ημέρας οι έρευνες στο πλοίο «Euroferry Olympia», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τα ξημερώμτα της Παρασκευής, 18 Φεβρουαρίου, εν πλω από την Ηγουμενίτσα προς το Μπρίντεζι της Ιταλίας. Aνδρες της ΕΜΑΚ ρίχτηκαν και πάλι στη μάχη, προκειμένου να εντοπίσουν τους 12 επιβάτες που εκτιμάται ότι είναι αγνοούμενοι.

Οι δύο εναέριοι διασώστες και οι άλλοι τέσσερις πυροσβέστες που είχαν κατάφεραν να ανέβουν στο πλοίο, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, απομακρύνθηκαν, καθώς όπως σημείωναν πηγές από το Λιμενικό Σώμα, τα θερμικά φορτία στο πλοίο είναι ανεβασμένα, και το σκοτάδι μαζί με τους πυκνούς καπνούς, δυσχεραίνει το έργο των διασωστών.

Από την όλη επιχείρηση που στήθηκε από τα ξημερώματα της Παρασκευής έχουν διασωθεί 278 άτομα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα άτομο το οποίο δεν υπήρχε στην επίσημη λίστα επιβατών. Δύο άτομα ακόμα απεγκλωβίστηκαν από το γκαράζ του πλοίου μετά από επιχείρηση των ανδρών της ΕΜΑΚ που έσπευσαν από την Αθήνα.

 

Άλλοι 12 επιβάτες φέρονται ως αγνοούμενοι, μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες υπήκοοι. Αρχικά οι πληροφορίες, έκαναν λόγο για 11 αγνοούμενους, ωστόσο σε αυτούς προστέθηκε αργότερα ακόμα ένας, καθώς αργά το βράδυ διαπιστώθηκε ότι ένας εκ των διασωθέντων από το γκαράζ του πλοίου, δεν συμπεριλαμβανόταν στην λίστα επιβατών. Οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων παρέμεναν μέχρι αργά το βράδυ συγκεχυμένες, καθώς εκτιμάται ότι μεταξύ των επιβατών υπήρχαν και λαθρεπιβάτες -δύο έχουν εντοπισθεί και διασωθεί μέχρι στιγμής.

Πάντως οι προσπάθειες κατάσβεσης στο φλεγόμενο πλοίο συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας από τρία ρυμουλκά σκάφη με πυροσβεστική δυνατότητα και πυροσβεστικά οχήματα που βρίσκονταν πάνω σε επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο . Αναμενόταν επίσης, ένα πλωτό πυροσβεστικό, καθώς και ένα ρυμουλκό με αυξημένη πυροσβεστική δυνατότητα.

Πολλά και κρίσιμα είναι τα ερωτήματα

Όσον αφορά στα ερωτήματα που τίθενται στην έρευνα για τα αίτια και τον τρόπο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς είναι:

  • Υπήρχαν οδηγοί ή επιβάτες που μετά τον απόπλου του πλοίου από την Ηγουμενίτσα παρέμειναν στα γκαράζ; Ο σχετικός κανονισμός αναφέρει ότι απαγορεύεται μετά τον απόπλου κάποιος οδηγός ή επιβάτης να βρίσκεται στα γκαράζ.
  • Υπήρχαν οχήματα με αναμμένη τη μηχανή την ώρα του ταξιδιού; Είναι κάτι που επίσης απαγορεύεται από το σχετικό κανονισμό. Ένα όχημα με αναμμένη τη μηχανή πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες για βραχυκυκλώματα και παράγει θερμότητα. Το γεγονός αυτό σε κλειστούς χώρους δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση ή επέκταση πυρκαγιάς.
    Επίσης, θα ερευνηθεί εάν η πυρκαγιά προκλήθηκε ή όχι από κάποιο βραχυκύκλωμα. Το βραχυκύκλωμα είναι η πιο συνήθης αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς σε πλοία. Σημειώνεται ότι στα γκαράζ τέτοιου είδους πλοίων επιβιβάζονται φορτηγά οχήματα με ψυγεία, τα οποία χρειάζονται ρεύμα για να λειτουργήσουν και να μη χαλάσουν τα προϊόντα που μεταφέρουν. Η πρώτη εικόνα είναι ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε σε ένα από γκαράζ (στό τρίτο) του πλοίου.
  • Λειτούργησαν τα συστήματα πυρασφάλειας; Στα οχηματαγωγά επιβατικά πλοία υπάρχουν συστήματα πυρασφάλειας, προκειμένου να απομονώνονται οι χώροι του πλοίου σε περίπτωση φωτιάς, με στόχο να μην επεκταθεί η πυρκαγιά από τον έναν χώρο στον άλλον και κατ’ επέκταση σε όλους τους χώρους του πλοίου. Το Λιμενικό και οι αρμόδιοι πραγματογνώμονες θα κληθούν να απαντήσουν εάν λειτούργησαν ή όχι αυτά τα συστήματα πυρασφάλειας.
    Σε κάθε περίπτωση, στελέχη του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής σημειώνουν ότι «είναι νωρίς για συμπεράσματα σε σχέση με τα αίτια της πυρκαγιάς» και ότι η έρευνα των πραγματογνωμόνων που θα γίνει τους επόμενους μήνες θα αποκαλύψει τι πραγματικά συνέβη».

Με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, ξεκίνησε έρευνα για τη διακρίβωση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός, σε συνεννόηση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει διασφαλιστεί η ανάληψη κάθε απαραίτητης ενέργειας ώστε να μην υπάρξει ρύπανση στο θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής.

«Η άμεση, γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, που ξεκίνησε αμέσως μετά την ενημέρωση για το περιστατικό του πλοίου «EUROFERRY OLYMPIA» είχε ως αποτέλεσμα 278 επιβάτες και μέλη του πληρώματος να διασωθούν και να μεταφερθούν με ασφάλεια στην Κέρκυρα», είπε το απόγευμα σε δηλώσεις του ο κ. Πλακιωτάκης. Ανέφερε ακόμα ότι την «ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των ατόμων που αγνοούνται, ενώ πρόσθεσε ότι «η σκέψη όλων μας είναι κοντά τους και κοντά στις οικογένειές τους».

Ο κ. Πλακιωτάκης αφού επαίνεσε όσους συμβάλουν στην επιχείρηση κατέληξε ευχόμενος «θετικές εξελίξεις τις ώρες που έρχονται».

Γέφυρα σωτηρίας στο λιμάνι της Κέρκυρας

Με την εκδήλωση της πυρκαγιάς στήθηκε επιχείρηση για την απομάκρυνση των επιβαινόντων. Οι σειρήνες ήχησαν και το πλήρωμα του πλοίου, μετέφερε τους επιβάτες σε σωσίβιες λέμβους. Μάρτυρες που βρέθηκαν στην κόλαση της φωτιάς αργότερα, έλεγαν πως είναι τυχεροί καθώς, στην θαλάσσια περιοχή βρισκόταν πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής από τη Frontex που συνέβαλε στη διάσωσή τους.

Στο λιμάνι της Κέρκυρας, στήθηκε μια γέφυρα σωτηρίας. Οι διασωθέντες έφθασαν εκεί με το σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής που ακολουθούσε την ίδια ακτοπλοϊκή γραμμή ανοιχτά της Ερείκουσας.

Οι διασωθέντες από εκεί οδηγήθηκαν σε τρία ξενοδοχεία της Κέρκυρας, ενώ ακόμα 10 μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας. Όλοι σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου είναι καλά στην υγεία τους.

Στο νοσοκομείο οδηγήθηκαν και οι δύο διασωθέντες που είχαν εγκλωβιστεί στο γκαράζ του πλοίου, από τους οποίους ο ένας -Βούλγαρος οδηγός φορτηγού- χρειάστηκε να διασωληνωθεί, καθώς οι γιατροί το έκριναν απαραίτητο αφού είχε πολύ χαμηλό ph στο αίμα. Και οι δύο φέρεται να έχουν αναπνευστικό πρόβλημα λόγου του καπνού που εισέπνευσαν.

Πώς σώθηκαν οι δύο εγκλωβισμένοι επιβάτες

Οι δύο εγκλωβισμένοι επιβάτες στο γκαράζ του πλοίου – ένας Βούλγαρος και ένας Αφγανός μετανάστης σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα – που διασώθηκαν από άνδρες της ΕΜΑΚ φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες, πως βρήκαν διέξοδο σωτηρίας σε ένα «τυφλό» σημείο του πλοίου, στο 5ο υπόγειο κατάστρωμα, όπου κατέφυγαν προκειμένου να γλυτώσουν από τις πύρινες φλόγες.

Η επιχείρηση διάσωσής τους κράτησε πολλές ώρες, με τους άνδρες της ΕΜΑΚ και της πυροσβεστικής να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Ο ι δύο επιβάτες απομακρύνθηκαν με ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ επιβιβάστηκε στο πλοίο από ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και εντόπισε τους δύο επιβάτες. Άμεσα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας έσπευσε στο σημείο για να τους μεταφέρει στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, για να διακομιστούν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας για παροχή ιατρικής περίθαλψης.

Διασώστες ΕΜΑΚ: Ορατότητα μηδέν – Οι λαμαρίνες βράζουν

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ αναζητούσαν τους αγνοούμενους, ενώ ήδη έχει πέσει σκοτάδι και η επιχείρηση διάσωσης γινόταν όλο και πιο δύσκολη.

«Οι λαμαρίνες βράζουν, υπάρχουν σημεία στα οποία δεν μπορούμε καν να πατήσουμε και υπάρχουν και σημεία που η ορατότητα από τον καπνό είναι σχεδόν μηδενική», έλεγαν δύο διασώστες της ΕΜΑΚ.

«Mayday… Mayday… Μεταδίδουμε σήμα κινδύνου» – Η δραματική έκκληση για βοήθεια

Στιγμές αγωνίας έζησαν οι περίπου 290 επιβαίνοντες του πλοίου «Euroferry Olympia», το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες τα ξημερώματα, της Παρασκευής.

Δραματικό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε, λίγο πριν τις 4.30 τα ξημερώματα, το πλοίο μέσα από τη συχνότητα του ασύρματου:

«Mayday… Mayday… Προς όλα τα πλοία. Προς όλα τα πλοία. Ράδιο Ολυμπία… Ράδιο Ολυμπία… Ράδιο… Μεταδίδουμε σήμα κινδύνου».

Η πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα στο πλοίο «Euroferry Olympia», με σημαία Ιταλίας, ενώ έπλεε ανοιχτά της Ερείκουσας, από Ηγουμενίτσα στο Μπρίντεζι.

Το πλήρωμα προσπάθησε αρχικά να σβήσει τη φωτιά με τον εξοπλισμό που διέθετε, αλλά, δεδομένης της αδυναμίας να γίνει κάτι τέτοιο, ο καπετάνιος έδωσε εντολή για την εκκένωση του πλοίου.

Η φωτιά φαίνεται ξεκίνησε από το τρίτο κατάστρωμα στα γκαράζ, και όπως φαίνεται από τα παραπλέοντα πλοία η καταστροφή είναι ολική.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες: «Ξυπνήσαμε από τις σειρήνες του πλοίου»

Τις δραματικές στιγμές που έζησαν στο πλοίο Euroferry Olympia όταν ξέσπασε η μεγάλη φωτιά, περιγράφουν μάρτυρες.

Από δηλώσεις των Ελλήνων επιβατών η φωτιά φέρεται να ξέσπασε στο τρίτο κατάστρωμα όπου ήταν σταθμευμένα φορτηγά και ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα.

«Ξυπνήσαμε από τις σειρήνες του πλοίου. Κάνεις δεν μπορεί να γνωρίζει τι έγινε. Οι περισσότεροι ήμασταν στις καμπίνες. Το πλοίο βρισκόταν ανοιχτά της Κέρκυρας. Άρχισαν να το “πνίγουν” οι καπνοί. Γίναμε δύο ομάδες και μας οδήγησαν στις βάρκες. Έχουν μείνει πίσω άλλα δύο άτομα που επικοινωνούν με τις Αρχές…» θα πει μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οδηγός φορτηγού από την Ελάσσονα που πήγαινε στην Ιταλία, «με το φορτηγό του – όπως λέει – να έχει πλέον καεί ολοσχερώς».

«Για καλή μας τύχη έπλεε κοντά ιταλικό σκάφος της Frontex»

Η επιβίβαση στις λέμβους «έγινε γρήγορα και με ασφάλεια», είπαν οι επιβαίνοντες, ενώ «για καλή τύχη», όπως αναφέρουν, πολύ κοντά στο τραγικό συμβάν έπλεε το ιταλικό σκάφος «Gardia di Finanza» της οικονομικής αστυνομίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, (Frontex).

 

«Μας έσωσε το πλήρωμα»

Ο κ. Βαγγέλης οδηγός φορτηγού μιλά στην ΕΡΤ για τα όσα βίωσε.

Όπως είπε το πλοίο έφυγε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 1:50 και στις 4:30 τα ξημερώματα τους ενημέρωσαν ότι εκδηλώθηκε φωτιά στο πλοίο. Αμέσως βγήκαν στο κατάστρωμα επειδή όμως η φωτιά φούντωνε τους ανέβασαν στο πάνω κατάστρωμα όπου φόρεσαν τα σωσίβια και στη συνέχεια άνδρες του πληρώματος κατέβασαν τις σωσίβιες λέμβους όπου μπήκαν μέσα. Στη συνέχεια μπήκαν σε αλιευτικό και σε λίγη ώρα θα φτάσουν στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βαγγέλης ανέφερε ότι η φωτιά -όπως τους είπαν- ξεκίνησε από τα κάτω γκαράζ που ήταν τα φορτηγά, ενώ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει αν υπήρχαν άνθρωποι μέσα σε αυτά. Σύμφωνα με μια πρώτη καταμέτρηση που έγινε μόλις μπήκαν στις λέμβους όπως τους είπαν δεν υπήρχε κάποιο θέμα και πως «όλα είναι εντάξει».

«Αποπνικτική η κατάσταση»

Ένας δεύτερος οδηγός φορτηγού μίλησε στην ΕΡΤ περιγράφοντας:

«Εκείνη την ώρα κοιμόμασταν στις καμπίνες μας και μας φώναξε το πλήρωμα του πλοίου για φωτιά. Ντυνόμαστε σε δευτερόλεπτα και βγαίνουμε στο κατάστρωμα, προς την πρύμνη του καραβιού και βλέπουμε τη φωτιά και πυκνούς καπνούς από τα γκαράζ. Η κατάσταση ήταν αποπνικτική με πολύ καπνό».

«Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο κατάστρωμα»

Ακόμη ένας πολίτης μίλησε στον ΣΚΑΪ. Όπως περιέγραψε ο κ. Νάσος: «Μας ξύπνησαν 4:25 μας είπαν να βγούμε στον ανοιχτό κατάστρωμα και μια ώρα μετά είχε εκκενωθεί και το πλοίο. Από τη στιγμή που εκκενώθηκε το πλοίο σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο κατάστρωμα» είπε αρχικά ο κ. Νάσος στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον ίδιο «το πλήρωμα ήταν τέλειο, γρήγορο στην αντίδρασή του. Σωθήκαμε από το πλήρωμα» εξηγώντας ότι αν και Ιταλοί τα μέλη του πληρώματος κατάφεραν να συνεννοηθούν με τους επιβάτες του πλοίου.

«Μόλις βγήκαμε από τις καμπίνες στο ανοιχτό κατάστρωμα φάνηκαν και οι καπνοί» πρόσθεσε ο επιβάτης του πλοίου σύμφωνα με τον οποίο «περίπου μια ώρα ήμασταν στις λέμβους πριν να μας προσεγγίσουν τα σωστικά σκάφη».

«Η βοήθεια που μας έδωσε ο Θεός ήταν ότι δεν είχε θάλασσα» κατέληξε ο επιβάτης του πλοίου που μίλησε στον ΣΚΑΪ διευκρινίζοντας ότι στο νερό έπεσαν δύο μεγάλες σωσίβιες λέμβοι που χωρούσαν 150 άτομα η καθεμία.

«Κάποιοι κοιμόντουσαν στα γκαράζ»

Επιβάτης του πλοίου μίλησε στο MEGA την ώρα που αποβιβαζόταν από τη σωσίβια λέμβο στο ιταλικό πλοίο που έχει σπεύσει προς βοήθεια του ελληνικού επιβατηγού στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά.

«Γίνεται χαμός όχι κάτι το ιδιαίτερο. 140 άτομα είμαστε στη βάρκα. Μας ξύπνησαν στις 4:30. Η φωτιά από ό,τι είδαμε ήρθε από τα γκαράζ» είπε ο επιβάτης του πλοίου σύμφωνα με τον οποίο ορισμένοι από τους επιβάτες κοιμόντουσαν σε αυτοκίνητα στα γκαράζ.

Σημειώνεται πως στο πλοίο, στο οποίο μαίνεται η πυρκαγιά, επέβαιναν κατά δήλωση του πλοιάρχου, 239 επιβάτες και 51μελές πλήρωμα, 25 ΙΧ οχήματα και 153 φορτηγά.

Επιβάτης που διασώθηκε, είχε ζήσει και την κόλαση στο Norman Atlantic

Ένας από τους επιβάτες που σώθηκαν από το φλεγόμενο πλοίο είχε βιώσει μια ανάλογη τρομακτική εμπειρία το 2014 όταν και πάλι είχε βρεθεί το Norman Atlantic που πήρε φωτιά εν πλω στο στενό του Οτράντο στην Αδριατική. Από την πυρκαγιά έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι, ενώ κάποιοι αγνοούμενοι δεν βρέθηκαν ποτέ.

«Το πλήρωμα ήταν ψύχραιμο και βγήκαμε αμέσως. Αισθάνομαι τυχερός, γιατί γλίτωσα την ζωή μου. Το επαγγελματικό κομμάτι όμως μένει πίσω», πρόσθεσε.

Ο ίδιος, που είναι επαγγελματίας οδηγός φορτηγού, σχολίασε πως το δικό του όχημα έχει καεί και υπογράμμισε ότι είναι το δεύτερο που χάνει με τον ίδιο τρόπο μέσα σε λίγα χρόνια.