Πυρκαγιά στο Euroferry Olympiα: Τουλάχιστον 278 άνθρωποι αποβιβάστηκαν σε σκάφη του λιμενικού και της ιταλικής ακτοφυλακής

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς των επιβαινόντων του πλοίου EUROFERRY OLYMPIA, στο οποίο τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκε πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε το πρωί ο αρχιπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Νίκος Λαγκαδιανός.

Επεσήμανε ότι η πλήρης καταγραφή και ταυτοποίηση των επιβαινόντων στο πλοίο θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα. Τόνισε, επίσης, ότι στο σημείο στο οποίο το συμβάν είναι σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη τέσσερα περιπολικά σκάφη του λιμενικού ένα σκάφος της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, δύο παραπλέοντα πλοία, δύο ιδιωτικά σκάφη, ένα ελικόπτερο του λιμενικού , δύο ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού, ενώ αναμένεται να καταπλεύσει και η φρεγάτα «Ύδρα». Τόνισε ότι στην περιοχή σπεύδουν δύο ρυμουλκά σκάφη, ρυμουλκό/ πυροσβεστικό καθώς και αντιρρυπαντικό σκάφος του λιμενικού.

Σύμφωνα με τις επίσημες καταστάσεις πληρώματος και επιβατών που κατέθεσε ο πλοίαρχος του πλοίου στην Ηγουμενίτσα, πριν τον απόπλου του, στο “EUROFERRY OLYMPIA” επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το περιστατικό, έδωσε άμεσα εντολή για πλήρη κινητοποίηση πλωτών και εναέριων μέσων για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σε παραπλέοντα πλοία και σκάφη, έχουν αποβιβαστεί έως αυτή τη στιγμή 278 επιβαίνοντες του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympiα.

Ένα άτομο από τους επιβαίνοντες του πλοίου που παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.φωτιά, Κέρκυρα,

Στο πλοίο στο οποίο μαίνεται η πυρκαγιά επέβαιναν κατά δήλωση του πλοιάρχου 288 επιβάτες 25 ΙΧ οχήματα και 153 φορτηγά.

Δεν υπάρχουν προβλήματα διαρροής καυσίμων στη θάλασσα, λέει η εταιρία Grimaldi

Η ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρία Grimaldi Lines, έκανε γνωστό ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν προβλήματα που να αφορούν διαρροή καυσίμων στην θάλασσα, από το πλοίο της στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά στα ανοικτά της Κέρκυρας, και ότι δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί η συνολική σταθερότητα του σκάφους.

 

Συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην επιχείρηση έρευνας διάσωσης επιβατών και πληρώματος

Με τη φρεγάτα (Φ/Γ) ΥΔΡΑ, η οποία μετέβη άμεσα στην περιοχή “και έχει αναλάβει καθήκοντα «On Scene Commander» (OSC)” καθώς και με τρία ελικόπτερα (1 S-70, 1 Super Puma και 1 AB – 205) συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των επιβατών και του πληρώματος του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου σημαίας Ιταλίας EUROFERRY OLYMPIA, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ενώ έπλεε 11 ναυτικά μίλια βόρεια της Κέρκυρας, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Στην ανακοινωση προστίθεται ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ενημερώθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ για την εξέλιξη της επιχείρησης και ότι το ΕΘΚΕΠΙΧ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) για την άμεση παροχή επιπλέον συνδρομής στην επιχείρηση, εφόσον απαιτηθεί.

Σε εξέλιξη στο λιμάνι της Κέρκυρας, η επιχείρηση ταυτοποίησης και καταμέτρησης επιβατών και πληρώματος

Σε εξέλιξη βρίσκεται, στο λιμάνι της Κέρκυρας, η επιχείρηση ταυτοποίησης και καταμέτρησης των επιβατών και του πληρώματος του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου EUROFERRY OLYMPIA, στο οποίο από τα μεσάνυχτα έχει ξεσπάσει πυρκαγιά, ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Ερεικούσας, κατά την εκτέλεση προγραμματισμένου δρομολογίου από την Ηγουμενίτσα προς το Πρίντεζι.

Στο σημείο όπου είναι σε εξέλιξη το συμβάν βρίσκεται ένα πλοίο με πυροσβεστικά οχήματα που κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού στο πλοίο, αλλά και ένα ρυμουλκό που επιχειρεί και αυτό στην κατάσβεση της φωτιάς.

Επίσης, επιχειρούν τρία ελικόπτερα, ενώ σε εξέλιξη είναι -σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες- επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο ατόμων που φαίνεται να εξακολουθούν να βρίσκονται στο φλεγόμενο πλοίο.

Η πυρκαγιά πιθανότατα ξεκίνησε από το τρίτο κατάστρωμα ενώ σύμφωνα με τη λίστα επιβατών στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα. Από τους επιβαίνοντες 21 είναι Έλληνες, 14 επιβάτες και 7 άτομα από το πλήρωμα.

Ο πλοίαρχος του πλοίου με το που ξεκίνησε η φωτιά ζήτησε την άμεση εγκατάλειψή του, ενώ σε σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ιταλικής Ακτοφυλακής επιβιβάστηκαν με ασφάλεια -και σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση- 278 άτομα ενώ ένα ακόμα με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κέρκυρας για εξετάσεις.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το περιστατικό, έδωσε άμεσα εντολή για πλήρη κινητοποίηση πλωτών και εναέριων μέσων για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του πληρώματος του πλοίου.

Η φωτιά ξέσπασε στο γκαράζ νούμερο τρία, λέει η πλοιοκτήτρια εταιρία Grimaldi

Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρία Grimaldi, η πυρκαγιά στο πλοίο της, το Euroferry Olympia, ανοικτά της Κέρκυρας, ξέσπασε στο γκαράζ νούμερο τρία. Η εταιρία τονίζει ότι το προσωπικό κινητοποιήθηκε άμεσα για την κατάσβεση της φωτιάς και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο κυβερνήτης πληροφόρησε τις αρμόδιες ελληνικές και ιταλικές Αρχές και αποφάσισε την εγκατάλειψη του πλοίου.

Τα μέλη του πληρώματος είναι ελληνικής και ιταλικής υπηκοότητας και στο γκαράζ υπήρχαν 32 οχήματα. Το πλοίο φέρει σημαία Ιταλίας και καθελκύστηκε το 1995.