Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: «Αυτό που ζήσαμε ήταν εφιάλτης», λένε επιβάτες (Εικόνες & Βίντεο)

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία περισυλλογής των επιβατών και του πληρώματος του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympiα, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τα ξημερώματα.

Η πυρκαγιά ξέσπασε κατά την εκτέλεση του δρομολογίου από Ηγουμενίτσα προς Πρίντεζι.

 

Οι ώρες αγωνίας που έζησαν από τις 4:30 τα ξημερώματα, που σήμανε συναγερμός και οι πρώτες φλόγες έγιναν αντιληπτές στο πλοίο Euroferry Olympia, περιγράφονται από τους  επιβάτες.

Στην αρχή όπως λένε, επικράτησε μεγάλη αναστάτωση, αλλά με τη σωστή καθοδήγηση, που τους δόθηκε από το πλήρωμα, όλα κύλησαν ομαλά.

«Αν δεν ήταν άμεση η αντίδραση του πληρώματος δεν ξέρω τι θα είχε συμβεί, ίσως η φωτιά να μας είχε προλάβει. Οι φλόγες άρχισαν να βγαίνουν στα εξωτερικά καταστρώματα αφού εμείς είχαμε απομακρυνθεί από το πλοίο. Τότε ήταν που ακούγαμε εκρήξεις, λογικά από τα λάστιχα των φορτηγών. Το πλήρωμα ήταν οργανωμένο και εκπαιδευμένο, αυτό κατάλαβα», λέει επιβάτης – οδηγός .

 

«Αυτό που ζήσαμε ήταν εφιάλτης»

Όπως λέει άλλος επιβάτης του πλοίου, «όλα ξεκίνησαν από το γκαράζ του πλοίου γύρω στις 4:30 τρομάξαμε. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά αλλά δεν γνωρίζω τι γίνεται στο γκαράζ κι αν υπήρχαν οδηγοί εκείνη την ώρα».

Μιλώντας στο protothema.gr την ώρα της μεταφοράς του στην Κέρκυρα αναφέρει: «Είμαστε όλοι σ’ ένα Ιταλικό σκάφος που ήταν κοντά και μας παρέλαβε, χωρίς να γνωρίζουμε τον προορισμό μας. Βλέπουμε το πλοίο τυλιγμένο στις φλόγες. Το πλήρωμα δεν μας έχει πει κάτι και ούτε έχει βγει ανακοίνωση. Λογικά Κέρκυρα πάμε. Αυτό που ζήσαμε ήταν εφιάλτης».

Επιβάτης μίλησε στο MEGA την ώρα που αποβιβαζόταν από τη σωσίβια λέμβο σε πλοίο της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας που έχει σπεύσει προς βοήθεια: «Γίνεται χαμός όχι κάτι το ιδιαίτερο. 140 άτομα είμαστε στη βάρκα. Μας ξύπνησαν στις 4:30. Η φωτιά από ό,τι είδαμε ήρθε από τα γκαράζ». Το ίδιο άτομο εξέφρασε ανησυχία πως μπορεί να υπάρχουν οδηγοί φορτηγών που κοιμούνταν στα φορτηγά τους στα γκαράζ του πλοίου.

Το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Euroferry Olympia του ομίλου Grimaldi, καίγεται ολοσχερώς, αλλά οι 237 επιβάτες και τα 51 άτομα πλήρωμα κατάφεραν να το εγκαταλείψουν εγκαίρως με σωσίβιες λέμβους.

«Είμαστε στις σωσίβιες λέμβους»

Ενας εκ των επιβατών του πλοίου ο κ. Νάσος μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». «Μας ξύπνησαν 4.30 ώρα το βράδυ και είδαμε ότι η φωτιά ξεκίνησε από το γκαράζ και επεκτάθηκε γρήγορα. Είμαστε στις σωσίβιες λέμβους συγκεκριμένα σε αυτή που βρίσκομαι είμαστε 140 άτομα. Φοβάμαι ότι δεν έχουν σωθεί όλοι γιατί ήταν κάποιοι που κοιμόντουσαν στο γκαράζ», ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Νάσος που βρισκόταν στο πλοίο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έως τώρα έχουν αποβιβαστεί σε σκάφη του λιμενικού και της ιταλικής ακτοφυλακής 242 άτομα τα οποία αναμένεται να μεταφερθούν στην Κέρκυρα.

Στη θαλάσσια περιοχή, όπου έχει σημειωθεί το συμβάν, σπεύδει το πλοίο «Ελυρος», η φρεγάτα Ύδρα πυροσβεστικά σκάφη και άλλα παραπλέοντα πλοία.

 

Συναγερμός για τη φωτιά στο πλοίο

Η φωτιά ξέσπασε στις 4:30 τα ξημερώματα στο πλοίο που έπλεε ανοιχτά της Ηγουμενίτσας, πιθανότατα στο τρίτο κατάστρωμα και πήρε γρήγορα μεγάλες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ο πλοίαρχος ζήτησε άμεσα εκκένωση του πλοίου όπως και έγινε. Οι επιβαίνοντες επιβιβάστηκαν σε σωστικές λέμβους και στη συνέχεια σε σκάφη του λιμενικού και της ιταλικής ακτοφυλακής και μεταφέρονται στην Κέρκυρα. Ολοι φαίνονται να είναι καλά στην υγεία τους, ένα άτομο ωστόσο, εμφάνισε αναπνευστικά προβλήματα και για αυτό το λόγο μεταφέρθηκε άμεσα στο λιμάνι της Κέρκυρας και από εκεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο του νησιού για τις πρώτες βοήθειες.

Σύμμαχος στην όλη προσπάθεια εκκένωσης του πλοίου που έχει τυλιχτεί στις φλόγες ο καλός καιρός, που βοηθά στην όλη διαδικασία.

Το χρονικό

Η φωτιά ξέσπασε λίγη ώρα μετά την αναχώρησή του από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας τα ξημερώματα της Παρασκευής, στα ανοιχτά της Ερεικούσας.

Στις 4.30 τα ξημερώματα σήμανε συναγερμός στο πλοίο και αμέσως άρχισε η διαδικασία εκκένωσης. Το σύνολο των επιβατών του Euroferry Olympia του ομίλου Grimaldi εγκατελειψαν το πλοίο με σωσίβιες λέμβους και περισύλλεχθηκαν από παραπλέοντα σκάφη. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, υπάρχει ένας τραυματίας, μέλος του πληρώματος. Ευτυχώς ο καιρός ήταν πολύ καλός κι έτσι η επιχείρηση διάσωσης εξελίχθηκε ομαλά. Οι επιβάτες μεταφέρθηκαν στην Κέρκυρα.
Το Euroferry Olympia, που πλέει υπό σημαίας Ιταλίας, είχε αναχωρήσει με προορισμό το Μπρίντιζι και έπλεε βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του, η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ, πιθανόν από φορτηγό-ψυγείο.