Φωτιά σε πλοίο με 290 επιβάτες εν πλω έξω από την Ηγουμενίτσα - Στην Κέρκυρα μεταφέρονται οι επιβάτες (Εικόνες & Βίντεο)

Φωτιά εν πλω ξέσπασε στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Euroferry Olympia του ομίλου Grimaldi, με 239 επιβάτες και 51 άτομα πλήρωμα, τα ξημερώματα της Παρασκευής στα ανοιχτά της Ερεικούσας, λίγη ώρα μετά την αναχώρηση του πλοίου από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Τόσο οι επιβάτες πόσο και το πλήρωμα εγκατέλειψαν εγκαίρως το πλοίο και περισυλλέγονται από σκάφη.

Αναμένεται η επίσημη καταμέτρηση από τα στελέχη του λιμενικού σώματος, όταν όλοι οι διασωθέντες επιβαίνοντες του πλοίου θα μεταφερθούν στην Κέρκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά ξεκίνησε από το γκαράζ, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί οδηγοί κοιμόντουσαν στα αυτοκίνητά τους.

Στις 4.30 τα ξημερώματα σήμανε συναγερμός στο πλοίο και αμέσως άρχισε η διαδικασία εκκένωσης. Το σύνολο των επιβατών του Euroferry Olympia του ομίλου Grimaldi  εγκατέλειψαν το πλοίο με σωσίβιες λέμβους και αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η περισυλλογή τους. 

Το Euroferry Olympia, που πλέει υπό σημαίας Ιταλίας, είχε αναχωρήσει με προορισμό το Μπρίντιζι και πλέει βορειοανατολικά της Ερεικούσας.

Επιβάτης ανέφερε στο MEGA την ώρα που αποβιβαζόταν από τη σωσίβια λέμβο σε πλοίο της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας που έχει σπεύσει προς βοήθεια: «Γίνεται χαμός όχι κάτι το ιδιαίτερο. 140 άτομα είμαστε στη βάρκα. Μας ξύπνησαν στις 4:30. Η φωτιά από ό,τι είδαμε ήρθε από τα γκαράζ», εκφράζοντας το φόβο πως μπορεί να υπάρχουν οδηγοί φορτηγών που κοιμούνταν στα φορτηγά τους στα γκαράζ του πλοίου.

Τρία ελικόπτερα βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το Euroferry Olympia, ενώ το σημείο βρίσκονται και επιχειρούν πέντε σκάφη του λιμενικού σώματος και ένα σκάφος της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας.

Επίσης στο σημείο βρίσκονται τα πλοία Έλυρος και Ευδοκία, καθώς και ένα φέρι μποτ.  Στην επιχείρηση πηγαίνει ελικόπτερο Sikorsky του Πολεμικού Ναυτικού. Εν πλω για την περιοχή είναι και η φρεγάτα Ύδρα.

 

 

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Κατσαφάδος μιλώντας στον ΣΚΑΪ διαβεβαίωσε ότι όλοι επιβάτες είναι καλά, έχουν επιβιβαστεί  στις σωσίβιες λέμβους και έχει ξεκινήσει η περισυλλογή τους, ενώ το θετικό είναι πως υπάρχουν καλές καιρικές συνθήκες που διευκολύνουν το έργο των διασωστών, καθώς στη θαλάσσια περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 4 Μποφόρ.

Η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων  Ρόδη Κράτσα διαβεβαίωσε από τον ΣΚΑΪ 100,3 ότι η Κέρκυρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους επιβάτες και ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Οι κάτοικοι της Κέρκυρας άκουγαν εκρήξεις και έβλεπαν μαύρους καπνούς να έχουν σκεπάσει μια μεγάλη περιοχή της Κέρκυρας και της Αλβανίας.

Η Φωτογραφία που τραβήχτηκε από την Κέρκυρα δείχνει καθαρά το πλοίο και πυκνούς καπνούς να βγαίνουν.

Ωστόσο ο κάτοικος της Κέρκυρας Δημήτρης Κοσκινάς ανέφερε στον ΣΚΑΪ πως πλέον δεν φαίνονται φλόγες και βγάζει το συμπέρασμα ότι η φωτιά έχει σβήσει.

«Πριν ακούγαμε καθαρά και κάποιες εκρήξεις» είπε ο κ. Κοσκινάς.

Η καίρια προειδοποίηση του πλοιάρχου

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος, επιβάτες του πλοίου ήδη ανέβηκαν σε σωσίβιες λέμβους του επιβατικού πλοίου.

Ο πλοίαρχος ενημέρωσε ότι όλοι οι επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους και περισυλλέγονται από παραπλέοντα πλοία, σκάφη του λιμενικού και της ιταλικής ακτοφυλακής. Νωρίτερα, ο πλοίαρχος του σκάφους κάλεσε όλους όσοι βρίσκονται πάνω σε αυτό να το εγκαταλείψουν.

Ο καπνός από το σκάφος φαίνεται από την Κέρκυρα, στην οποία και αναμένεται να κατευθυνθούν οι επιβάτες μετά την περισυλλογή τους, σύμφωνα με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα. Κάτοικοι του νησιού ανέφεραν και ήχους εκρήξεων από το σκάφος.