Θεοδωρίδου: Όσοι έχουν αρρωστήσει με Όμικρον είναι πιθανόν να επαναμολυνθούν

Τα δεδομένα για την προστασία από την Όμικρον μετά την 3η και την 4η δόση του εμβολίου κατά της COVID-19,ανέπτυξε σήμερα η καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, κα. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτη στο Ισραήλ για την τέταρτη δόση εμβολίου με mRNA τέσσερις μήνες μετά την αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Όπως είπε, φάνηκε πως διπλασιάζει την αντίσταση στη λοίμωξη με Όμικρον και τριπλασιάζει την προστασία έναντι εισαγωγών στο νοσοκομείο.

Μέχρι να υπάρξουν και άλλα δεδομένα, παραμένει ισχυρή η σύσταση μας για τρίτη δόση ενώ η τέταρτη δόση αφορά τους ανασοκατεσταλμένους, είπε.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, η τρίτη δόση, παρέχει μακρά προστασία μέσω της κυτταρικής ανοσίας, παρά τη μείωση των αντισωμάτων.

Όποιος νοσήσει από Όμικρον έχει περισσότρες πιθανότητες επαναμόλυνσης, ενώ όσοι έχουν νοσήσει με Άλφα και Δέλτα είναι πολύ λίγο πιθανό να έχουν επαναλοίμωξη, πρόσθεσε.

Αύριο Τρίτη 15 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμβολιασμών για τους νοσήσαντες δύο φορές από κορονοϊό και θα ανακοινωθεί ποια λύση θα δοθεί καθώς τα άτομα αυτά παρά το γεγονός ότι έχουν νοσήσει δεν μπορούν να βγάλουν πιστοποιητικό.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του είπε πως μία δόση του εμβολίου έχει λάβει το 74,4% του ελληνικού γενικού πληθυσμού και το 84,1% των ενηλίκων. Τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά ποσοστά είναι 74,2% και 85,2% αντίστοιχα.

Ολοκληρωμένο εμβολιασμό έχει λάβει το 70,8% του γενικού πληθυσμού και το 80% των ενηλίκων (ευρωπαϊκά ποσοστά 70,7% και 81,7% αντίστοιχα).

Αναμνηστική δόση έχει λάβει το 93,2% των δικαιούχων.

Επίσης, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται 168.000 δόσεις του εμβολίου Novavax.

Νίνα Κομνηνού