Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Εξειδικευμένα Κέντρα Εγκεφαλικών στο ΕΣΥ, ανακοίνωσε η Μίνα Γκάγκα

 

To Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Εξειδικευμένα Κέντρα Εγκεφαλικών στο ΕΣΥ, παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Όπως υπογράμμισε η κα Γκάγκα, πρόκειται για μια πρωτοποριακή προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε οι ασθενείς με εγκεφαλικό να λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών για τη βελτιστοποίηση της εξατομικευμένης φροντίδας τους.

”Τα εγκεφαλικά είναι η τρίτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα. Έχουμε ξεκινήσει κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, με παράλληλη εκπαίδευση στο ΕΚΑΒ.”, είπε μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Ο καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ και Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Γιώργος Τσιβγούλης, ανέφερε πως τα εγκεφαλικά επεισόδια διακρίνονται σε ισχαιμικά και αιμορραγικά. Αποτελούν την πρώτη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως. 50 με 60.000 νέοι συμπολίτες κάθε χρόνο υποφέρουν από εγκεφαλικό επεισόδιο στην Ελλάδα.

Υπάρχουν 27 αναγνωρισμένα κέντρα που χορηγούν ενδοφλέβια θρομβόλυση στην χώρα, έτσι ώστε να καλυφθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η ζήτηση σε εθνικό επίπεδο.

Τα πιο βαριά εγκεφαλικά αποτελούν την δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς απαιτούν μηχανική θρομβοεκτομή. Πρέπει να γίνει ταχεία αναγνώριση των συμπτωμάτων για την βέλτιστη φροντίδα, σημείωσε ο κ.Τσιβγούλης.

Στη συνέχεια, ο επιμελητής Α’ Επεμβατικής Ακτινολογίας ΓΝΑ “Γ.Γεννηματάς”, Νίκος Πτώχης μίλησε για την θρομβοεκτομή. Μπορεί, σημείωσε να δώσει μια λύση σε περιπτώσεις βαρέων εγκεφαλικών. Από το 2019 που δημιουργήθηκαν οι 3 ομάδες εργασίας, έγιναν τα πρώτα βήματα με πολύ θετικά αποτελέσματα. Αν και χρειάζεται ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, η αρχή έχει γίνει.

Ο κ. Πτώχης ευχαρίστησε όλους όσοι στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθει και την Πολιτεία που εμπράκτως στηρίζει τις προσπάθειες βελτίωσης παροχής υπηρεσιών της υγειονομικής περίθαλψης.

Από την πλευ΄ρα του, ο Διευθυντής Επεμβατικής Νευροακτινολογίας, Κοργιαλένειου Μπενάκειου, Ευτύχιος Αρχοντάκης, στάθηκε στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται. Χρειάζεται, όπως είπε, κατανόηση και υπομονή. Η θρομβοεκτομή έχει 6 με 8 ώρες ενώ στο ανεύρυσμα έχουμε 48 ώρες, μέσα στις οποίες μπορεί να γίνει η διαδικασία.

Τέλος, ο Συντονιστής Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος, αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει ως προς την αναγνώριση των επειγόντων περιστατικών στα εγκεφαλικά. Με τη δημιουργία στοπ ΕΚΑΒ, μιας κάρτας για το τηλεφωνικό κέντρο, τους διαβιβαστές αλλά και τα πληρώματα του ασθενοφόρου, μπορούν εύκολα ποια από τα εγκεφαλικά να αναγνωριστούν ως επείγοντα και πρέπει να κατευθυνθούν αμέσως σε κέντρα θρομβόλυσης.