Γκάγκα: Αίτηση για αντιικά χάπια από την πρώτη μέρα των συμπτωμάτων

Οι γιατροί πρέπει να κάνουν τις αιτήσεις για τα αντι-ιικά φάρμακα νωρίς, από την πρώτη μέρα των συμπτωμάτων της COVID-19, το αργότερο την τρίτη μέρα, ανέφερε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Η αναπλ. υπουργός σημείωσε πως έχουν υποβληθεί ήδη 1.259 αιτήσεις για αντι-ιικά χάπια, 1.218 έχουν εγκριθεί, 800 φάρμακα βρίσκονται ήδη στα χέρια των ασθενών και οι υπόλοιπες συσκευασίες θα αποσταλούν άμεσα.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαγευαγγέλου από την πλευρά της έκανε λόγο για σταθεροποίηση της πανδημίας, αν και είπε ότι «όλη η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο», όσον αφορά στον επιδημιολογικό χάρτη. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 4.500 ασθενείς με COVID-19 σε ολόκληρη τη χώρα, με τους μισούς να είναι ηλικίας άνω των 75 ετών.

Προειδοποίησε πως η Όμικρον δεν είναι απλό κρυολόγημα και ότι η προηγούμενη νόσηση από κορωνοϊό δεν προστατεύει.

“Παρότι βλέπουμε μία μικρή αποκλιμάκωση, μάς απασχολεί η πίεση στο ΕΣΥ και η μετακίνηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας”, απάντησε σε σχέση με τη χαλάρωση των μέτρων.

Εκτίμησε, πάντως, πως η σταδιακή αποκλιμάκωση είναι εφικτή.

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων και οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 8% την τελευταία εβδομάδα, ενώ μείωση 5% σημειώθηκε και στους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ.

Σημείωσε πως οι σκληροί δείκτες αναμένεται να αποσυμπιεστούν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ για τη διασπορά της Όμικρον 2, είπε ότι δεν προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση.