Δολοφονία Άλκη: Συνεχίζονται οι απολογίες των συλληφθέντων - Ντοκουμέντα από το άγριο έγκλημα

Ενώπιον της 7ης τακτικής ανακρίτριας συνεχίζονται σήμερα, Πέμπτη οι απολογίες των συλληφθέντων για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, ενώ προφυλακιστέοι κρίθηκαν ακόμα δύο κατηγορούμενοι, 20 και 21 ετών, ενώ ήδη κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος ο 23χρονος, που αποτέλεσε την πρώτη σύλληψη.

Σήμερα, Πέμπτη αναμένεται να απολογηθούν τρεις συλληφθέντες, ενώ αύριο Παρασκευή οι επόμενοι τέσσερις μεταξύ αυτών και ο 25χρονος «Αθηναίος».

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες στην Αλβανία για τη σύλληψη του 20χρονου από που διαφεύγει της σύλληψης και πιστεύεται ότι διέφυγε στη γειτονική χώρα.

Παράλληλα, η ανακρίτρια διέταξε να υποβληθούν σε τεστ DNA όλοι οι εμπλεκόμενοι, ώστε να πιστοποιήσει τον βαθμό συμμετοχής του καθενός στο έγκλημα. Οι εργαστηριακές εξετάσεις για την ταυτοποίηση αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού στα φονικά εργαλεία συνεχίζονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Τι είπαν στις απολογίες τους οι δύο προφυλακιστέοι
Οι δύο προφυλακιστέοι παραδέχθηκαν την παρουσία τους στο τόπο του εγκλήματος, ωστόσο αρνήθηκαν ότι ήταν αυτοί που δολοφόνησαν τον άτυχο 19χρονο.

Ο πρώτος, υπήκοος Αλβανίας και ηλικίας 20 χρονών, παραδέχτηκε ότι μαχαίρωσε και τραυμάτισε έναν από τους φίλους του Άλκη κατά τη διάρκεια συμπλοκής, ενώ τραυματίστηκε και ο ίδιος στο χέρι από το μαχαίρι που κρατούσε. Ισχυρίστηκε ότι δεν ακούμπησε τον 19χρονο που έπεσε νεκρός και ό,τι μετέβη, μαζί με συγκατηγορούμενούς του, στο σημείο του εγκλήματος, με το πρώτο αυτοκίνητο. Επισήμανε ότι δεν σκόπευαν να σκοτώσουν αλλά μόνο να εκφοβίσουν τους φιλάθλους του Άρη.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, ηλικίας 21 χρονών, κατά την απολογία του, ισχυρίστηκε ότι βρέθηκε στην περιοχή της Χαρίλαου, μαζί με τους συγκατηγορούμενούς του, αλλά δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς που πραγματοποίησαν τη δολοφονική επίθεση. Και ο ίδιος ανέφερε ότι δεν είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση, αλλά πήγαν να εκφοβίσουν τους φιλάθλους του Άρη.

 

Καταπέλτης το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, «καταπέλτης» είναι το κατηγορητήριο που βαραίνει τους 11 εμπλεκόμενους στη δολοφονία. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Έχοντας συναποφασίσει να τελέσετε το έγκλημα της ανθρωποκτονίας με δόλο κατά συρροή και σε βάρος των υπολοίπων ατόμων, αρχίσατε να εκτελείτε την αξιόποινη αυτή πράξη. Τους ρωτήσατε ποιας αθλητικής ομάδας είναι οπαδοί. Στο άκουσμα δε της παραδοχής τους ότι υποστηρίζουν την ομάδα του Άρη, με μοναδικό έναυσμα και κίνητρο ότι εσείς ανήκατε στη διαφορετική της πόλης της Θεσσαλονίκης αθλητική ομάδα, όλως αιφνιδίως και χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε άλλη διένεξη ή λεκτική αντιπαράθεση, τους επιτεθήκατε, χτυπώντας τους με βιαιότητα και σφοδρότητα με τα μαχαίρια, τα πτυσσόμενα γκλομπ, τους μεταλλικούς σωλήνες, λοστούς και το αναδιπλούμενο δρεπάνι».

 

Σοκαριστικά ντοκουμέντα για την δράση του «τάγματος εφόδου»

Την ίδια ώρα, βίντεο – ντοκουμέντα όπως και φωτογραφίες από τον τόπο του εγκλήματος που έρχονται στο φως της δημοσιότητας προκαλούν σοκ, καθώς καταγράφουν το ασύλληπτο μένος και τη βαρβαρότητα με την οποία έδρασε το «τάγμα εφόδου» με αποτέλεσμα τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού.

Η ΕΡΤ δημοσίευσε φωτογραφίες που κατέγραψαν οι αστυνομικοί από τον τόπο του στυγερού εγκλήματος. Μεταξύ των ευρημάτων, το ματωμένο δρεπάνι με το οποίο δολοφονήθηκε ο 19χρονος, το ρόπαλο με το οποίο τον χτύπησαν στο κεφάλι. Σε μία γλάστρα βρέθηκαν τα γάντια των δραστών και δίπλα ένας από τους σκούφους που φορούσαν. Μπροστά στην είσοδο της πολυκατοικίας ένα σκισμένο μπλουζάκι, δίπλα από αίματα.

Το σκηνικό γύρω από την είσοδο της πολυκατοικίας αποκαλύπτει τη μανία της ομάδας των σκληρών χούλιγκαν. Οι αστυνομικοί φωτογράφησαν το σημείο του φονικού κατά την αυτοψία που έκαναν για τη συλλογή πειστηρίων.

Ο τόπος του εγκλήματος θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Πρόκειται για την γωνία όπου βρέθηκε το ματωμένο δρεπάνι, με το οποίο δολοφονήθηκε ο Άλκης Καμπανός. Πάνω στον πανικό του ο 21χρονος Έλληνας που φέρεται να το κρατούσε το πέταξε. Αργότερα κατάλαβε το λάθος του και ρώτησε με αγωνία συνεργό του εάν εκείνος θυμήθηκε να το μαζέψει.

Έχει καταγραφεί ένα σκισμένο μπλουζάκι, το οποίο φορούσε μέλος της παρέας του Άλκη, πεταμένο στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου έγινε η δολοφονία. Δίπλα του αίματα. Ο νεαρός που φορούσε το μπλουζάκι δεχόταν άγρια χτυπήματα και έφυγε από το σημείο ημίγυμνος. Επίσης, ένα παπούτσι που βρέθηκε σε απόσταση ενός μέτρου από το δρεπάνι είναι ποτισμένο με αίμα.

Φωτογραφίες από την αυτοψία που πραγματοποίησε η Αστυνομία στον χώρο του εγκλήματος και οι οποίες οδήγησαν στην ταυτοποίηση των δραστών εξασφάλισε το CNN Greece.

Νέα βίντεο από τη δολοφονική επίθεση

Όπως φαίνεται στο βίντεο από την τηλεόραση του Open, ενώ ο Άλκης κείτεται στο έδαφος, ένας εκ των δραστών του δίνει τη χαριστική βολή. Στις εικόνες καταγράφονται κι άλλα άτομα πλην των έξι που έμπαιναν στα αυτοκίνητα επί της οδού Πλαστήρα. Στο νέο βίντεο διακρίνονται δύο άτομα που πηγαίνουν στην αντίθετη κατεύθυνση προς την οδό Σεφέρη, όπου εικάζεται ότι έχουν αφήσει το σκούρο και τρίτο όχημα που εμπλέκεται στη δολοφονία.

Καθώς αποχωρούν μοιάζουν να θριαμβολογούν για το εγκληματικό τους έργο. Φεύγουν φωνάζοντας συνθήματα και βρίζοντας τα θύματά τους. Την ίδια ώρα ο 18χρονος φίλος του Άλκη ακούει τον σπαραγμό του και τις εκκλήσεις του σε βοήθεια. «Δεν μπορώ άλλο πονάω» ουρλιάζει ο Άλκης για να αφήσει λίγα λεπτά αργότερα στα χέρια του φίλου του την τελευταία του πνοή.

Χρειάστηκαν μόλις ένα λεπτό για να σκοτώσουν τον Άλκη

Δύο ακόμα βίντεο από κάμερα κλειστού κυκλώματος, που μετέδωσε η τηλεόραση του ο Alpha, δείχνουν πλάνα από τη στιγμή που τα τρία αυτοκίνητα φτάνουν στο σημείο και συγκεκριμένα στην οδό Πλαστήρα λίγο πριν τη μία μετά τα μεσάνυχτα.

Η επίθεση κρατά ένα λεπτό, χρόνος που ήταν αρκετός στους δράστες για να κάνουν το αποτρόπαιο έγκλημα.

Το πρώτο αυτοκίνητο οδηγούσε ο 23χρονος που συνελήφθη πρώτος, δίπλα του κάθεται ο 20χρονος Αλβανός που παραδέχτηκε ότι τραυμάτισε έναν φίλο του Άλκη στο πόδι.

Πέρα των δυο, του 23χρονου και του 20χρονου που παραδέχτηκε την επίθεση, από πίσω ήταν δύο ακόμα άτομα. Στο δεύτερο αυτοκίνητο επέβαιναν επίσης τέσσερα άτομα, ενώ από το τρίτο ένας δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί.

Παράλληλα, στο βίντεο καταγράφονται τα πρώτα δευτερόλεπτα μετά την επίθεση. Μάλιστα, φαίνεται να χτυπάει κάτι πάνω στα σκαλιά και ακούγεται έντονα ένας μεταλλικός ήχος. Ένας μετά την επίθεση προσπαθεί να κρύψει κάτι στο μπουφάν του μετά την επίθεση. Αυτός που μπαίνει τελευταίος στο αυτοκίνητο έχει τραύμα στο χέρι.

Σημειώνεται δε ότι στα πλάνα φαίνεται ότι ξεχνούν να βάλουν χειρόφρενο στο άσπρο αυτοκίνητο, αυτό αρχίζει να τσουλάει και μπαίνει μέσα ένας προκειμένου να το σταματήσει.

Ένας από τους δράστες τραβούσε βίντεο την ώρα που μαχαίρωναν τον 19χρονο

Και ενώ ο Άλκης ψυχοραγούσε πεσμένος στο έδαφος, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, φαίνεται ότι κάποιος από τους κατηγορούμενους – δεν διευκρινίζεται ποιος – τραβούσε βίντεο την ώρα της επίθεσης.

Υπάρχει μία κατάθεση ενός ανθρώπου, ο οποίος μιλάει για ένα βίντεο 15 δευτερολέπτων το οποίο τραβήχτηκε από κάποιον από τους δράστες και απεικονίζει ακριβώς τη στιγμή που οι δράστες μαχαιρώνουν τον Άλκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά την επίθεση, ένας από τους δράστες έχει καταθέσει ότι κάποιοι από αυτούς που πήραν μέρος στην επίθεση δήλωσαν ευχαριστημένοι και έλεγαν ότι κατάφεραν τον σκοπό τους και ήταν σε καλή κατάσταση, όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ένας από τους κατηγορούμενους στην κατάθεσή του.

 

Οι καταθέσεις φίλων του Άλκη: Ούρλιαζε «βοήθεια, δεν μπορώ άλλο»

Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν με τις καταθέσεις τους οι δύο φίλοι του άτυχου Άλκη Καμπανού που βρίσκονταν μαζί του την ώρα που δολοφονήθηκε και δέχτηκαν και αυτοί επίθεση από την ομάδα των χούλιγκαν, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως περιγράφει ένας από τους νεαρούς, προσπάθησε να προστατέψει τον άτυχο 19χρονο, ενώ τον άκουγε να φωνάζει “βοήθεια” τα τελευταία του λεπτά.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει:

«Έβαλα τα χέρια μου στο ύψος των πλευρών μου για να προστατευτώ και αυτός με το μαχαίρι άρχισε να με καρφώνει στα πόδια. Άκουσα τον Άλκη να ουρλιάζει: “Βοήθεια, δε μπορώ, πονάω”. Γύρισα είδα τον Άλκη πεσμένο στο πεζοδρόμιο και τέσσερα άτομα από πάνω να τον χτυπάνε. Εγώ προσπάθησα να πηδήξω από τα σκαλιά επάνω στον Άλκη για να τον σώσω από τα χτυπήματα προστατεύοντας τον με το σώμα μου αλλά με κράτησαν τρία άτομα και εκεί έφαγα μία ροπαλιά στο κεφάλι και κόντεψα να λιποθυμήσω. Τότε με κάρφωσε και πάλι αυτός με το μαχαίρι. Έπεσα από τα σκαλιά δίπλα στον Άλκη και αυτοί έφυγαν. Προσπάθησα να σηκώσω τον Άλκη. Κατάφερε για λίγο να σταθεί στα πόδια του αλλά μετά από δύο μέτρα ξαναέπεσε κάτω. Προσπαθούσα να του μιλήσω αλλά δεν επικοινωνούσε».

Και ο δεύτερος νεαρός και φίλος του Άλκη κατέθεσε στις Αρχές για το πώς ξεκίνησε το μοιραίο επεισόδιο:

«Καθόμασταν στα σκαλάκια και συζητούσαμε για διάφορα θέματα κυρίως για την εξεταστική μας. Γύρω στις 00.30 είδα ξαφνικά μία ομάδα δέκα με δεκαπέντε ατόμων να έρχεται κοντά μας από την πλευρά της Νικολάου Πλαστήρα.

Εγώ όταν τους αντιλήφθηκα, ο πρώτος της ομάδας βρισκόταν σε απόσταση δύο μέτρων περίπου από εμένα. Ο πρώτος κρατούσε στα χέρια δρεπάνι. Η λαβή του θυμάμαι ότι ήταν μαύρη. Από πίσω του είδα ότι άλλο άτομο κρατούσε στα χέρια ένα μαχαίρι με ίσια λάμα μήκους 15 εκατοστών. Και ένα ακόμα άτομο που κρατούσε ρόπαλο καφέ πενήντα εκατοστών.

Ο πρώτος που σας είπα με το δρεπάνι γύρισε και μας ρώτησε τι ομάδα είστε. Εγώ κοκάλωσα όπως και οι φίλοι μου και δεν απαντήσαμε τίποτα. Αμέσως μετά όρμηξαν όλοι μαζί προς τα πάνω μας. Εμείς προσπαθήσαμε να τρέξουμε για να φύγουμε. Κάποιοι τα καταφέραμε αλλά κάποιοι δεν πρόλαβαν. Εγώ έτρεξα προς την αντίθετη πλευρά από αυτή που μας επιτέθηκαν.

Όπως γύρισα την πλάτη μου ένοιωσα ένα χτύπημα στον αριστερό γλουτό. Νόμιζα ότι έφαγα ροπαλιά. Έτρεξα προς τη διπλανή οικοδομή όπου είχε ένα κάγκελο πυλωτής. Πήδηξα πάνω από αυτό και μπήκα στην πυλωτή. Την ώρα που πήδηξα τα κάγκελα είδα ότι από την ομάδα που μας επιτέθηκαν περίπου έξι με εφτά άτομα ήταν στα σκαλάκια και χτυπούσαν τον Άγγελο και τον Άλκη.

Συγκεκριμένα είδα ότι εκείνη τη στιγμή περίπου τέσσερα άτομα χτυπούσαν ταυτόχρονα το Άλκη και δύο άτομα χτυπούσαν τον Άγγελο. Νομίζω ότι ανάμεσα στους τέσσερις που χτυπούσαν τον Άλκη, είδα και αυτόν με το δρεπάνι αλλά δεν είμαι σίγουρος».

Και συνεχίζει λέγοντας:

«Επίσης είδα περίπου τρία με τέσσερα άτομα από την ομάδα αυτή να επιστρέφουν προς την οδό Πλαστήρα και να κατευθύνονται σε δύο αυτοκίνητα που είχαν σταματήσει ακριβώς από πάνω στη διασταύρωση. (…) Όταν τα αυτοκίνητα πλησίασαν στη διασταύρωση που βρισκόμουν γύρισα πλάτη και έφυγα. Τότε συνειδητοποίησα ότι έχω αίματα στον αριστερό γλουτό και κατάλαβα ότι το χτύπημα που ένοιωσα ήταν από το δρεπάνι που είδα και όχι από το ρόπαλο».