Στη δημοσιότητα το πόρισμα των Ελβετών για το δείγμα της Γεωργίας - Tι έδειξε

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πόρισμα των Ελβετών επιστημόνων για τα δείγματα ούρων της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα, η οποία κατήγγειλε τον βιασμό της σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ειδικότερα, πρόκειται για το πόρισμα των επιστημόνων του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής, Τοξικολογίας και Χημείας της Βέρνης, όπου εστάλησαν τα δύο δείγματα της 24χρονης. Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο, τα δείγματα ούρων παρελήφθησαν στις 20 Ιανουαρίου 2022.

Στην πρώτη σελίδα του εγγράφου αναφέρεται πως μεταξύ του «ύποπτου συμβάντος» και της δειγματοληψίας ούρων πέρασαν περισσότερες από 16 ώρες, «είναι λοιπόν πιθανόν η αιθανόλη να είχε αποβληθεί από το σώμα».

«Η ανάλυση των δειγμάτων έδειξε υψηλές συγκεντρώσεις των άμεσων αλκοολικών δεικτών αιθυλογλυκουρονίδιου (EtG) και θειικού αιθυλεστέρα (EtS), που υποδηλώνει ότι προηγουμένως έχει καταναλωθεί υψηλή ποσότητα αιθανόλης, η οποία ενδέχεται να έχει οδηγήσει σε υψηλή συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα (πάνω από 0,8 gr ανά κιλό ή και υψηλότερο)», αναφέρεται επίσης.

Δείτε το πόρισμα των Ελβετών ιατροδικαστών που εστάλη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που δημοσιεύτηκε στο zougla.gr:

Η μετάφραση του πορίσματος από την Ελβετία

«Μεταξύ του υπόπτου συμβάντος και του χρόνου λήψης των δειγμάτων ούρων της Γεωργίας Μπίκα πέρασαν πάνω από 16 ώρες. Είναι λοιπόν πιθανόν η αιθανόλη να είχε αποβληθεί από το σώμα, αφού ο ρυθμός αποβολής της κυμαίνεται μεταξύ 0,1 και 0,2 gr ανά κιλό αιθανόλης ανά ώρα. Η ανάλυση των δειγμάτων έδειξε υψηλές συγκεντρώσεις των άμεσων αλκοολικών δεικτών αιθυλογλυκουρονίδιου (EtG) και θειικού αιθυλεστέρα (EtS), που υποδηλώνει ότι προηγουμένως είχε καταναλωθεί υψηλή ποσότητα αιθανόλης, η οποία ενδέχεται να είχε οδηγήσει σε υψηλή συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα (πάνω από 0,8 gr ανά κιλό ή και υψηλότερο).

Η ακριβής συγκέντρωση αιθανόλης στο αίμα τη στιγμή του συμβάντος δεν μπορεί να εξαχθεί από τις συγκεντρώσεις EtG και EtS (όπως εξηγείται παραπάνω) στο δείγμα ούρων. Για τον θεωρητικό υπολογισμό συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή πρέπει να είναι γνωστές οι ποσότητες των αλκοολούχων ποτών και η χρονική στιγμή κατανάλωσης. Επίσης, πρέπει να είναι γνωστή η ώρα του συμβάντος, το βάρος και το ύψος του σώματος. Εάν αυτά τα δεδομένα έχουν γνωστοποιηθεί, τότε είναι δυνατόν να υπάρξει ένας θεωρητικός υπολογισμός.

Το γαμμαϋδροξυβουτυρικό οξύ (GHB, «ΥΓΡΟ ΕΚΣΤΑΣΙ») δεν ήταν ανιχνεύσιμο στο δείγμα ούρων που εστάλη.

Η φασματομετρική διαλογή – ανάλυση μάζας (με φασματομετρία μάζας υψηλής ευκρίνειας) για φάρμακα κατάχρησης, φάρμακα και ξενοβιοτικά (ουσίες που επηρεάζουν τις φυσιολογικές λειτουργίες) δεν αποκάλυψε στοιχεία για την πρόσληψη εξωγενών ουσιών εκτός από την καφεΐνη, η οποία ανιχνεύτηκε εκτός από τους κύριους μεταβολίτες της θεοβρωμίνη και θεοφυλλίνη στο δείγμα ούρων».