Βασιλακόπουλος: Από την άνοιξη η μείωση κρουσμάτων και θανάτων

Νέο «καμπανάκι» για τους ανεμβολίαστους έκρουσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας ότι η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, αν και λιγότερο νοσογόνος, διατηρεί θνησιγόνο δύναμη και χτυπάει αλύπητα, όπως χαρακτηριστικά είπε, φτάνοντας τα 800.000 κρούσματα έως σήμερα.

«Εμείς οι Έλληνες δυστυχώς αποφασίσαμε να φτάσουμε σε υψηλά ποσοστά ανοσίας αγέλης με λανθασμένο τρόπο γιατί δεν έχουμε την εμβολιαστική κάλυψη που θα έπρεπε, ειδικά στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Εκεί έχουμε έλλειμμα γύρω στις 300.000 ανθρώπους» σημείωσε.

«Ο κύριος λόγος θανάτων είναι ο μη εμβολιασμός» τόνισε σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε χώρα σχετικά γερασμένη, ενώ υπάρχουν χρόνια προβλήματα, όπως τα αντιβιοτικά που για χρόνια λάμβανε κανείς χωρίς συνταγή με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων». Επίσης- όπως είπε- μεγάλο πρόβλημα είναι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και φυσικά η υποστελέχωση του Συστήματος Υγείας.

Ο κ. Βασιλακόπουλος διευκρίνισε ότι καμία ανοσία δεν είναι μόνιμη έναντι του κορονοϊού, ενώ εκτίμησε ότι μέχρι την άνοιξη θα πάμε με σχετικά υψηλό αριθμό κρουσμάτων, που θα βαίνει μειούμενος, ενώ θα έχουμε υψηλό αριθμό θανάτων που σταδιακά θα μειώνεται.
«Ήδη, αρχίζει να υπάρχει ήπια αποφόρτιση του ΕΣΥ. Γύρω στο Πάσχα θα φτάσουμε σε μια σχετική ανοσία αγέλης, δυστυχώς όχι με ασφαλή τρόπο μέσω του εμβολιασμού, αλλά μέσω της νόσησης με ό,τι επικίνδυνο συνεπάγεται αυτό» σημείωσε.