Σε εξέλιξη νέο κύμα κακοκαιρίας - Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία - Τι αποφασίστηκε

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα σήμερα και αύριο με καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και χιόνια.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η κακοκαιρία θα επηρεάσει σχεδόν όλη τη χώρα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο οι πολίτες να βρεθούν αντιμέτωποι με νέα προβλήματα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Πιο συγκεκριμένα πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και σε πεδινές – ημιπεδινές περιοχές ή περιοχές πολύ χαμηλού υψομέτρου προς την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Στερεά, την Πελοπόννησο αλλά και την Εύβοια.

Προς τα νότια τμήματα της χώρας μας αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες ικανές να δημιουργήσουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Με τις πληγές από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα στις αρχές της εβδομάδας να είναι ακόμα ανοικτές, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για την τελική αξιολόγηση του κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα και ιδίως στις περιοχές που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία «Ελπίδα», συμπεριλαμβανομένης της Αττικής,  υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη και τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου.

Ειδικά για την Αττική, αλλά και όλες τις περιοχές όπου τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν ισχυρές χιονοπτώσεις και παραμένουν σημαντικές συγκεντρώσεις χιονιού γίνεται έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν επικοινωνίας με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με επιστολή του προς όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, έχει επιστήσει την προσοχή στην ανάγκη επιτάχυνσης του αποχιονισμού και λήψης προληπτικών μέτρων καθαρισμού φρεατίων και απομάκρυνσης πεσμένων κλαδιών και δέντρων για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η πλήρης ετοιμότητα όλων των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και του ΓΕΕΘΑ στις περιοχές όπου αναμένονται καιρικά φαινόμενα, για την άμεση και συντονισμένη επέμβασή τους όπου απαιτηθεί.

Επιπρόσθετα, ελήφθη απόφαση και έχει ήδη εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από την Ελληνική Αστυνομία, περί απαγόρευσης κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στον Αυτοκινητόδρομο «Μορέας» στο τμήμα από Κόρινθο ως Καλαμάτα και από ώρα 13.00 σήμερα έως 08.00 αύριο, Κυριακή, 30 Ιανουαρίου.

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θεόδωρος Κολυδάς, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Ιωάννης Πετρούτσος, καθώς και ο Κλαδάρχης Επιχειρήσεων ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγος Ιωάννης Τσιόπουλος.