Μετά τα χιόνια έρχεται κύμα κακοκαιρίας με καταιγίδες - Φόβοι για πλημμύρες

Μετά τα εκτεταμένα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίς», με τις σφοδρές χιονοπτώσεις να ευθύνονται για την εικόνα παράλυσης που παρατηρήθηκε σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Αττικής, νέο κύμα κακοκαιρίας, με κύριο χαρακτηριστικό τις καταιγίδες, έρχεται από απόψε με διάρκεια μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι.

Ο καιρός στη χώρα μας θα αλλάξει από αργά το βράδυ της Παρασκευής και το νέο κύμα κακοκαιρίας θα έχει διάρκεια μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής (30/1).

Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και νότια Ελλάδα, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι, εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

Μάλιστα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.

Το δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ

Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από αργά το βράδυ σήμερα, Παρασκευή (28-1-2022), έως το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022), με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και νότια Ελλάδα, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά -ημιορεινά και τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους, εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:

α. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (29-1-2022) στα νησιά του Ιονίου (πλην της Κέρκυρας), τη δυτική Στερεά και βαθμιαία στη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το απόγευμα θα εξασθενήσουν, ενώ στην Πελοπόννησο από αργά το βράδυ.

Από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (29-1-2022) στις Σποράδες, στην Εύβοια, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το βράδυ θα εξασθενήσουν, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (30-1-2022).

Από το μεσημέρι του Σαββάτου (29-1-2022) στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022).

β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από αργά το βράδυ σήμερα, Παρασκευή (28/1/2022), στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου, ενώ το Σάββατο (29-1-2022) θα επεκταθούν στα ορεινά -ημιορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της κεντρικής και ανατολικής Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι στα βόρεια και από αργά το βράδυ στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν.

γ. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επικρατούν το Σάββατο (29-1-2022) στο Ιόνιο και από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022) στα ανατολικά, που η έντασή τους θα φτάνει τα 8 και στο νότιο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

Η εικόνα του καιρού για τα επόμενα εικοσιτετράωρα, σύμφωνα με την ΕΜΥ

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ για αύριο, αρχικά στα δυτικά και τα βόρεια και γρήγορα και στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά, κατά τόπους στα ημιορεινά, αλλά και σε περιοχές στα κεντρικά και βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα που πιθανώς στα κεντρικά και τα νότια να είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρά, από το απόγευμα στα βόρεια και αργότερα στα δυτικά θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από βόρειες διευθύνσεις αρχικά 4 με 6, βαθμιαία 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν αρχικά νότιοι 4 με 6, ενώ στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ που βαθμιαία θα ενισχυθούν. Σταδιακά θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι 6 με 8 και τοπικά στο Αιγαίο πιθανώς 9 μποφόρ και μόνο στα νοτιοανατολικά θα παραμείνουν νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια και θα φτάσει στα δυτικά και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 11-12 βαθμούς Κελσίου, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 14 με 16, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές δεν θα ξεπεράσει τους 9 με 10 βαθμούς Κελσίου.

Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

Την Κυριακή (30/1) στα δυτικά και τα βόρεια ο καιρός θα είναι αίθριος, αλλά στη Μακεδονία και τη Θράκη από το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αρχικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά, κατά τόπους σε ημιορεινές περιοχές, καθώς και στα ορεινά της Κρήτης.

Από τις μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, και θα εξασθενήσουν, όμως σε αυτές τις περιοχές μέχρι το μεσημέρι θα είναι έντονα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί 5 με 7, ενώ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο και την ανατολική Πελοπόννησο τοπικά 8 με 9 μποφόρ. Από τις μεσημβρινές ώρες όμως βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Στα νοτιοανατολικά θα πνέουν νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα φθάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 10 με 11 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 11 με 13 βαθμούς και στα δυτικά ηπειρωτικά και τα νησιά τους 13 με 15 βαθμούς Κελσίου.

Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, από το μεσημέρι όμως ο καιρός θα βελτιωθεί.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, αλλά από το απόγευμα θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες στα δυτικά τις βραδινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά και από τις βραδινές ώρες στα ανατολικά θα στραφούν σε νότιους-νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Σ. Αρναούτογλου: Προσοχή στις περιοχές που χιόνισε πολύ – Πιθανή η απότομη συσσώρευση υδάτων

Η αλλαγή στο σκηνικό του καιρού αποτυπώνεται και από την πρόβλεψη του Σάκη Αρναούτογλου, ο οποίος αναφέρει ότι στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι βροχές και καταιγίδες, που στα νότια, νησιωτικά τμήματα ενδέχεται να είναι έντονες. Επίσης, θα υπάρξει ενίσχυση βοριάδων σταδιακά, χιονοπτώσεις και σε ημιορεινές περιοχές, ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα, αναφέρει.

Αύριο το πρωί στη δυτική Μακεδονία χρειάζεται προσοχή σε ορεινές περιοχές, με τους οδηγούς να πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. Αναμένεται χιόνι σε χαμηλά υψόμετρα πάνω από 200 μέτρα στα νότια της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας, και σε χαμηλά υψόμετρα και στη Θεσσαλία. Το ίδιο προβλέπεται και για πάνω από 600 μέτρα υψόμετρο στην Πελοπόννησο.

Μετά το μεσημέρι Σαββάτου (29/1) επιδείνωση του καιρού αναμένεται στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, σε νότια Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, βόρεια και ανατολική Εύβοια, ενώ πρόσκαιρα θα χιονίσει σε Φθιώτιδα και Βοιωτία -ακόμη και κάτω από τα 300 μέτρα υψόμετρο.

Δυνατές βροχές αναμένονται σε ανατολική Στερεά και Εύβοια, αλλά και δυνατές καταιγίδες στις νότιες περιοχές της Κρήτης και τα Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, χρειάζεται προσοχή στις περιοχές που χιόνισε αρκετά, καθώς σε χαμηλότερα υψόμετρα θα λιώσουν απότομα τα χιόνια και σε συνδυασμό με τις βροχές ενδέχεται να υπάρξει απότομη συσσώρευση υδάτων, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της στάθμης των χειμάρρων. Τα φαινόμενα σε Εύβοια, Αττική και Βοιωτία προβλέπεται πως θα εξασθενήσουν αύριο το βράδυ.

Στην Αττική αναμένονται τοπικά φαινόμενα το πρωί του Σαββάτου στις βορειοδυτικές περιοχές του νομού, με τοπικές βροχές και χιόνια πάνω από 600-700 μέτρα και στη συνέχεια πιο δυνατές βροχές σε όλο τον νομό. Θα χιονίσει ακόμη και σε υψόμετρο 500 μέτρων σε τμήματα κοντά στη Βοιωτία και πάνω από 700 μέτρα στο κέντρο του νομού Αττικής, φαινόμενα που θα εξασθενήσουν από το βράδυ.

Την Κυριακή χρειάζεται προσοχή σε βόρεια, κεντρική και ανατολική Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Εκεί θα βρίσκεται το βαρομετρικό χαμηλό σε μορφή σαλιγκαριού, που θα στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό του, μέχρι το ύψος της Χίου, και θα δώσει βροχές μέχρι το μεσημέρι, ενώ στην Κρήτη τα φαινόμενα θα διαρκέσουν μέχρι το απόγευμα.

Γ. Καλλιάνος: Κακοκαιρία-εξπρές – Κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, η κακοκαιρία αυτή θα είναι εξπρές και θα έχει διάρκεια 30 ώρες. Ανέφερε πως οι χιονοπτώσεις ξεκινούν από σήμερα το βράδυ στη δυτική Μακεδονία, ακόμη και σε μεγάλες πόλεις, ενώ τις επόμενες ώρες οι βροχές και οι καταιγίδες θα έχουν φτάσει στα νότια της χώρας.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Mega, αύριο η Αττική θα έχει βροχές, χιόνια που θα πέσουν στα ορεινά, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι από το μεσημέρι ίσως φτάσουν τοπικά και 10 μποφόρ, θα προκαλέσουν βροχοθύελλες.

Επίσης, ο ίδιος προειδοποίησε πως η βροχή θα προκαλέσει βίαιο λιώσιμο στα χιόνια, κάτι που μπορεί να φέρει πλημμυρικά φαινόμενα.