Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης της φάλαινας στον Άλιμο - Καθηγήτρια ΑΠΘ: Μεταφέρεται στα βαθιά για να δούμε αν θα ανακάμψει
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συντονισμένες προσπάθειες διάσωσης της σοβαρά τραυματισμένης φάλαινας που εμφανίστηκε να πλέει αποπροσανατολισμένη στα ρηχά στην παραλία του Αλίμου, το πρωί της Παρασκευής.
Δύσκολη μάχη για τη σωτηρία φάλαινας δίνουν από το πρωί ειδικοί επιστήμονες και δύτες. Η φάλαινα οδηγήθηκε πριν από λίγο σε πιο βαθιά νερά από διασώστες και εθελοντές προκειμένου να δουν οι ειδικοί αν θα ανακάμψει.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Παρασκευής, η καθηγήτρια κτηνιατρικής ΑΠΘ, Νατάσα Κομνηνού, που επιστρατεύθηκε για την διάσωσή του, το συγκεκριμένο είδος προτιμά τα βαθιά νερά μέχρι και 3.000 μέτρα.
«Γίνεται προσπάθεια να απομακρυνθεί από την ακτή γιατί δυσκολεύεται στα ρηχά νερά το συγκεκριμένο είδος», δήλωσε η κα Κομνηνού και πρόσθεσε πως θα παρακολουθείται από τις ομάδες διάσωσης των κτηνιάτρων, από το λιμενικό και τους διασώστες αν το ζώο επανεμφανιστεί κάπου.
Η ίδια σημείωσε ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν είναι εύκολο να μεταφερθεί και να γίνει περίθαλψη εκτός θάλασσας, σημειώνοντας ότι φαίνεται μια μικρή ανταπόκριση αλλά είναι δύσκολη η κατάσταση της.
«Θα κάνουμε το καλύτερο, του δίνουμε λίγο χρόνο και από εκεί και πέρα θα το παρακολουθούμε συστηματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Προς στιγμήν έχει διαπιστωθεί ότι το ζώο πάσχει από σοβαρή λευκοπενεία, σοβαρή αφυδάτωση, αναιμία και ένα σοβαρό τραύμα στην κάτω γνάθο το οποίο μπορεί να δυσκόλεψε το ζώο και να το οδήγησε στα ρηχά. Έχει γίνει θεραπευτική αγωγή με υγρά ηλεκτρολύτες και φάρμακα και έχει υποστηριχθεί μέχρι τώρα», ανέφερε παράλληλα η καθηγήτρια.
Παράλληλα, διευκρίνισε πως το θέμα των εκβρασμών και των προσαράξεων είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα. Όπως είπε, συνήθως εμπλέκονται και περιβαλλοντικοί παράγοντες και τα ζώα αυτά επίσης απειλούνται από προσκρούσεις με άλλα πλοία, ενώ τόνισε ότι το συγκεκριμένο είδος είναι πολύ ευαίσθητο στην ηχορύπανση.