Απίστευτη εικόνα στον Άλιμο: Τραυματισμένη φάλαινα έχει βγει στα ρηχά

Στα ρηχά της παραλίας του Αλίμου βρέθηκε νωρίς το πρωί μια φάλαινα – ζιφιός. Επί ποδός βρίσκεται το Λιμενικό Σώμα, για να συνδράμει στη διάσωση του θηλαστικού από τα αβαθή καθώς κινδυνεύει άμεσα η ζωή του.

Λίγο μετα τις 09:00 έγινε γνωστό ότι στην περιοχή σπεύδει και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς.

Ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Δρ. Κουτσούμπας, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως το θηλαστικό είναι τραυματισμένο στο ρύγχος και το σώμα και δεν αποκλείεται να έχει χτυπηθεί από προπέλα σκάφους.

«Aπ’ ό,τι φαίνεται, η φάλαινα έχει τραυματιστεί σοβαρά και συνήθως αυτές οι περιπτώσεις δεν έχουν καλή κατάληξη», είπε ο καθηγητής Κουτσούμπας.

Ήδη κλιμάκιο του Αττικού Πάρκου, με ειδικό νοσηλευτή του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «Αρίων», σπεύδει στο σημείο, για να πάρει αίμα από τη φάλαινα και να την περιθάλψει.

Πρόκειται για ακίνδυνο θηλαστικό ζώο και μάλιστα ανήκει στα προστατευόμενα είδη. Ο ζιφιός (επιστημονική ονομασία Ziphius cavirostris) είναι είδος κητώδους, το οποίο υπάγεται στις ραμφοφάλαινες (ζιφιείδες) και είναι η πιο διαδεδομένη από αυτές. Ο ζιφιός είναι το μοναδικό είδος στο γένος. Είναι μια από τις φάλαινες που ξωκοίλουν πιο συχνά στις ακτές, παρά το γεγονός ότι προτιμά τα βαθιά πελαγικά νερά, συνήθως βαθύτερα από 1.000 μέτρα.

Ο ζιφιός έχει κοσμοπολίτικη κατανομή σε βαθιά, υπεράκτια νερά από τις τροπικές έως τις δροσερές, εύκρατες θάλασσες. Στον Βόρειο Ειρηνικό, εμφανίζεται τόσο βόρεια όσο οι Αλεούτιες και στον Βόρειο Ατλαντικό, τόσο βόρεια όσο και ο Καναδάς στα δυτικά έως τα Σέτλαντ στα ανατολικά. Στο νότιο ημισφαίριο, εμφανίζεται τόσο νότια όσο η Γη του Πυρός, η Νότια Αφρική, η νότια Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και οι νήσοι Τσάταμ. Συχνά απαντά επίσης σε πιο κλειστά υδάτινα σώματα όπως ο Κόλπος του Μεξικού και οι θάλασσες της Καραϊβικής και της Μεσογείου. Ο μεσογειακός πληθυσμός είναι γενετικά διαφορετικός από τους πληθυσμούς του Βόρειου Ατλαντικού.

Ο ζιφιός μπορεί να είναι μια από τις πιο κοινές και άφθονες φάλαινες, με παγκόσμιο πληθυσμό πιθανότατα πάνω από 100.000. Υπολογίζεται ότι 80.000 βρίσκονται στον ανατολικό τροπικό Ειρηνικό, σχεδόν 1.900 βρίσκονται ανοικτά της δυτικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών (εξαιρουμένης της Αλάσκας) και περισσότεροι από 15.000 βρίσκονται κοντά στη Χαβάη.