Στο 5,8 ο δείκτης θετικότητας - Σε πολύ υψηλά επίπεδα οι σκληροί δείκτες της πανδημίας

Στα ύψη παραμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, γεγονός αναμενόμενο σύμφωνα με τον Ηρακλή Τσαγκάρη, καθηγητή πνευμονολογίας, ο οποίος σχολίασε μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ότι η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα είναι ελλιπής.

«Περιμένουμε αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών μετά τις 15 Φεβρουαρίου. Οι σκληροί δείκτες είναι όντως σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα. Χθες στο Βέλγιο, με τον ίδιο πληθυσμό, πέθαναν 28 άνθρωποι. Στην Ιταλία, με εξαπλάσιο πληθυσμό έχει μόνο διπλάσιο αριθμό διασωληνωμένων» ανέφερε στην ΕΡΤ ο κ. Τσαγκάρης.

Αυτό συμβαίνει γιατί «η έκταση της πανδημίας έχει ξεπεράσει κάποια όρια, οι επιδόσεις του συστήματος είναι γνωστές και γιατί η εμβολιαστική μας κάλυψη είναι ελλιπής. Ο συνδυασμός των πραγμάτων αποτυπώνεται στους σκληρούς δείκτες. Είναι εξαιρετικά αισιόδοξη πρόβλεψη ότι το σύστημα υγείας μας είναι καλύτερο από των υπολοίπων χωρών».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης, μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ δήλωσε ότι η εικόνα από τις αναλύσεις των λυμάτων που επιβλέπει ο ΕΟΔΥ δείχνει σχετική μείωση του ιιού φορτίου την περασμένη εβδομάδα.

“Στην Αττική η μείωση ήταν της τάξης του -47%, ωστόσο το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με προηγούμενα κύματα της πανδημίας ειπε ο κ. Θωμαίδης κια πρόεσθεσε ότι η θετικότητα είναι ακόμα σε υψηλό επίπεδο, σε ποσοστό 5,8%. Έχει μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Η πανδημία είναι εδώ σε μεγάλη διασπορά».