Καιρός: Φόβος για πλημμύρες στην Αττική από την κακοκαιρία του ερχόμενου Σαββάτου

Ο καιρός θα χειροτερέψει ξανά το Σάββατο, ενώ μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι χρειάζεται εγρήγορση του κρατικού μηχανισμού, του μηχανισμού των δήμων και των πολιτών για πλημμύρες στην Αττική.

Αναλυτικότερα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης τονίζει ότι μεγάλος όγκος νερού θα πέσει στην Αττική και μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα με πλημμυρικά φαινόμενα από τα χιόνια που θα λιώσουν απότομα, ενώ στα ορεινά του νομού, όπως για παράδειγμα στα Βίλια, θα έχουμε και πάλι πυκνή χιονόπτωση σε μέρη που το χιόνι ήδη ξεπερνά ακόμη και το ένα μέτρο.

Πού αλλού θα χιονίσει
Χιόνια θα έχουμε επίσης στην κεντρική Στερεά, ακόμη και στα πεδινά, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Φθιώτιδας, αλλά και στα ορεινά του εσωτερικού κορμού της Πελοποννήσου. Κυριακή και Δευτέρα θα υπάρξει βελτίωση του καιρού.

Μέχρι τότε σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή δεν περιμένουμε κάτι αξιόλογο καιρικά. Σήμερα μόνο κάποια χιόνια θα πέσουν στην περιοχή της Κρήτης, αλλά σιγά-σιγά και εκεί ο καιρός θα βελτιωθεί.

Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε συννεφιά αλλά και διαστήματα με ηλιοφάνεια με τη θερμοκρασία σήμερα δειλά-δειλά να φτάνει τους 10 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές και αύριο Παρασκευή τους 15 βαθμούς Κελσίου.

Η αύξηση της θερμοκρασίας ωστόσο δεν φαίνεται να βοηθά και πολύ με τα χιόνια. Όπως εξηγεί ο κ. Μαρουσάκης «δύσκολα θα λιώσει το χιόνι, έχουμε κοντά στο έδαφος πιο χαμηλές θερμοκρασίες και το στρωμένο χιόνι ανακλά την ακτινοβολία».

Για τη νέα επιδείνωση του καιρού προειδοποιεί και ο Σάκης Αρναούτογλου, σημειώνοντας ότι στη Χαλκιδική δεν αποκλείεται να χιονίσει στα ορεινά, ενώ από το ύψος των ορεινών τμημάτων της Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, σε ολόκληρη τη δυτική Μακεδονία, στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις ίσως πάνω από τα 300 – 500 μέτρα υψόμετρο.

Το Σάββατο, σύμφωνα με τον έμπειρο μετεωρολόγο της ΕΡΤ, θα υπάρχουν χιονοπτώσεις και στην Αττική, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα είναι συγκρίσιμες με αυτές που έφερε η κακοκαιρία «Ελπίδα».

Θα εντοπίζονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα πάνω από τα 500 – 600 μέτρα, ενώ θα βρέχει στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής.