Πώς θα λειτουργήσουν την Πέμπτη Δημόσιο, σχολεία, καταστήματα και ΜΜΜ σε Αττική και Κρήτη

Αν και η κακοκαιρία «Ελπίδα» υποχώρησε, πολλοί δρόμοι στις πληγείσες περιοχές παραμένουν κλειστοί λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης των προηγούμενων ημερών, κι έτσι και την Πέμπτη θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στη λειτουργία υπηρεσιών, εκπαίδευσης και αγοράς σε Αττική και Κρήτη.

Παρόλο που η αυριανή ημέρα, Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, δεν έχει οριστεί ως γενική αργία για τις περιοχές που έπληξε η κακοκαιρία, η λειτουργία τραπεζών, σχολείων και δημόσιου τομέα, μεταξύ άλλων, θα γίνει κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με τηλεργασία θα λειτουργήσει ο δημόσιος τομέας αύριο σε Αττική και Κρήτη, ανάλογα με τις ανάγκες των υπηρεσιών και τυχόν προβλήματα πρόσβασης.

Για αύριο, Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα, όπου είναι δυνατόν.

Εξαιρέσεις στην τηλεργασία

Από το καθεστώς τηλεργασίας στο Δημόσιο, αλλά από τις πρόσθετες διευκολύνσεις προς τους δημοσίους υπαλλήλους για την εργασία τους ειδικά κατά την αυριανή ημέρα εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αιχμής, οι αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα δημοτικοί υπάλληλοι σε συναφές αντικείμενο εργασίας.

Πού ακυρώνονται οι εμβολιασμοί

Αύριο, Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, δεν θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένοι παιδικοί εμβολιασμοί στο mega εμβολιαστικό κέντρο Προμηθέας και στο Παίδων Πεντέλης. Οι υπόλοιποι εμβολιασμοί παιδιών, καθώς και οι εμβολιασμοί ενηλίκων θα γίνουν κανονικά. Για όσους δεν προσέλθουν σε προγραμματισμένο ραντεβού, θα σταλεί σε κάθε περίπτωση SMS για νέο ραντεβού.

Κλειστά και αύριο τα σχολεία, με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα σε Αττική και Κρήτη

Τηλεκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στα σχολεία της Αττικής και της Κρήτης και την Παρασκευή, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

Αύριο Πέμπτη 27 και μεθαύριο Παρασκευή 28 Ιανουαρίου ύστερα από συνεννόηση με τις Περιφέρειες τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν δια ζώσης, αλλά με τηλεκπαίδευση.

Στο πώς θα λειτουργήσουν οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί αναφέρθηκε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ειδικότερα, κλειστοί θα παραμείνουν όλοι οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΑμεΑ) και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου και την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων, μετά τις αποφάσεις δήμων και περιφερειών, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας τους από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Με στόχο την ασφάλεια όλων των ωφελούμενων και των εργαζομένων και προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία όλων των δομών, οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, καθώς και τα ΚΔΗΔ, τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ θα παραμείνουν κλειστά αύριο Πέμπτη 27/01/2022 και την Παρασκευή 28/01/2022».

Πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών εξέδωσε ανακοίνωση για το πώς θα λειτουργήσουν τα τραπεζικά καταστήματα.

Να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις επισκέψεις τους στα τραπεζικά καταστήματα, όπως επίσης πριν από τη μετάβασή τους σε αυτά να υπάρχει προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία με το συγκεκριμένο κατάστημα, συστήνει στους συναλλασσόμενους η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, σε ανακοίνωσή της.

Ειδικότερα, η ΕΕΤ αναφέρει:

«Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τα τραπεζικά καταστήματα σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κρήτη, και Νότιο Αιγαίο θα επαναλειτουργήσουν για το κοινό την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022, αλλά με σημαντικούς περιορισμούς. Ειδικότερα, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες σε καθένα κατάστημα, ενδέχεται αυτό να μη λειτουργεί ή να υπάρχει περιορισμένος αριθμός εργαζομένων ή να υπάρξουν αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας. Ως εκ τούτου συνιστάται οι συναλλασσόμενοι να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις επισκέψεις τους στα καταστήματα όπως επίσης πριν τη μετάβασή τους σε αυτά να υπάρχει προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία, με το συγκεκριμένο κατάστημα».

«Φρένο» σε delivery και courier αύριο σε Αττική και Κρήτη -Πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εξήγησε πώς θα λειτουργήσουν αύριο, σε Αττική και Κρήτη, καταστήματα, delivery και courier.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, για αύριο, Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, τα καταστήματα δύνανται να λειτουργήσουν από 10.00 έως 18.00.

Παράλληλα, δεν επιτρέπονται οι υπηρεσίες διανομής (delivery) και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες (courier).

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Στις 6:00 π.μ. αναμένεται να ξεκινήσουν τα δρομολόγια των λεωφορείων και τρόλεϊ την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης παγετού.

Κάποιες λεωφορειακές γραμμές δεν θα λειτουργήσουν από νωρίς το πρωί, ενώ άλλες θα λειτουργήσουν τμηματικά, ανάλογα με τις κατά τόπους οδικές συνθήκες, όπως συνέβη και την Τετάρτη.

Ο ΟΑΣΑ δεν έχει διευκρινίσει ποιο πρόγραμμα δρομολογίων θα χρησιμοποιηθεί, ωστόσο η Πέμπτη 27 Ιανουαρίου δεν θα είναι αργία για την Αττική.

Τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό – ΗΣΑΠ – Τραμ) αναμένεται να κινηθούν κανονικά, εκτός απροόπτου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε την αναστολή των στάσεων εργασίας που είχε εξαγγείλει στον σιδηρόδρομο για την Πέμπτη 27 και Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών.

ΔΟΥ-Τελωνεία

Από τις 10:00 το πρωί, με μειωμένο προσωπικό, λόγω προβλημάτων προσέλευσης, θα ανοίξουν για το κοινό οι ΔΟΥ Κηφισιάς, Ψυχικού, Παλλήνης, Χολαργού, Αμαρουσίου και ΙΒ Αθηνών την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

Οι υπόλοιπες ΔΟΥ και Τελωνεία που επίσης εδρεύουν σε περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία θα λειτουργήσουν με πλήρες ωράριο αλλά μειωμένο προσωπικό λόγω προβλημάτων προσέλευσης.