Γκ. Μαγιορκίνης: Δεν θα επιτύχουμε ανοσία της αγέλης αν δεν εμβολιαστούν οι άνω των 60

Να είμαστε επιφυλακτικοί ως προς την άποψη που εξέφρασε ο διευθυντής του ΠΟΥ ότι η παραλλαγή Όμικρον θα εξαλείψει την πανδημία του κορωνοϊού στη Ευρώπη ζήτησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Λογικά πάμε σε κάτι πιο διαχειρίσιμο, σε ένα μεταπανδημικό στάδιο όπου η έλευση νέων παραλλαγών είναι πιο διαχειρίσιμη από τα Συστήματα Υγείας», πρόσθεσε ο καθηγητής επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ωστόσο, αναφερόμενος στην ανοσία της αγέλης ο κ. Μαγιορκίνης διατύπωσε την άποψη ότι δεν αναμένεται να τη δούμε άμεσα στη χώρα μας: «Η ανοσία είναι ένα φαινόμενο που οι εμβολιασμένοι ανακόπτουν την πορεία της πανδημίας και προστατεύουν και τους ανεμβολίαστους. Αυτό λογικά δεν θα το δούμε, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 60 ετών» είπεκαι πρόσθεσε: «Η ανοσία της αγέλης δεν είναι ένα φαινόμενο που αν δεν το επιτύχουμε, δεν έχει σημασία ο εμβολιασμός. Το κάθε άλλο. Έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία να εμβολιαστούμε γιατί τα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσο και το θάνατο».

Επίσης ο καθηγητής έδωσε διευκρίνισεις για τον κίνδυνο επαναμόλυνσης σε τριπλά εμβολιασμένους λέγοντας ότι αυτή την στιγμή δεν έχουμε στοιχεία. «Πρέπει να περάσουν τρεις μήνες. Μέχρι στιγμής έχουμε δει ότι αυτοί που έχουν νοσήσει με Δέλτα και έχουν εμβολιαστεί, δεν είναι απίθανο να ξαναμολυνθούν. Αυτό που βλέπουμε είναι υπάρχουν κύκλοι απαναμόλυνσης αλλά θα το περνάνε στο πόδι, σαν μια ελαφριά λοίμωξη. Στις μεγάλες ηλικίες κατά πάσα πιθανότητα να πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κάθε χρόνο για να διατηρήσουν την ανοσία τους

Mιλώντας για την παραλλαγή stealth το μέλος της Επιτροπής Ειδικών του υπουργείου Υγείας εξήγησε ότι ονομάστηκε έτσι γιατί υπάρχει ένα εμπορικό διαθέσιμο τεστ που διαχωρίζει τη Δέλτα από την Όμικρον και σε αυτό δεν μπορεί να διαχωριστεί η υποπαραλλαγή Όμικρον 2.