Σχολεία: Περισσότερα από 6.500 θετικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Κατά τον δεύτερο οριζόντιο διαγνωστικό έλεγχο αυτής της εβδομάδας μεταξύ 1,6 εκατομμυρίου μαθητών και εκπαιδευτικών, βρέθηκαν έως το βράδυ της Πέμπτης, 6.566 θετικά σελφ τεστ. Αυτό αναφέρουν πληροφορίες από το Υπουργείο Παιδείας.

Κατά την έναρξη των μαθημάτων, μετά από τις διακοπές των Χριστουγέννων, είχαν βρεθεί περισσότερα από 25.000 θετικά σελφ τεστ . Συγκεκριμένα, μέχρι το πρωί της 10ης Ιανουαρίου είχαν δηλωθεί 15.547 θετικά και άλλα 9.688  καταγράφηκαν μέχρι το πρωί της 11ης Ιανουαρίου . Η αναλογία αφορούσε περίπου 1.000 εκπαιδευτικούς ενώ οι υπόλοιποι ήσαν μαθητές.

Μέχρι χθες το βράδυ έχουν διεξαχθεί περίπου 8 εκατομμύρια τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων της χώρας. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η διάθεση στα φαρμακεία σήμερα, αύριο και τη Δευτέρα, των σελφ τεστ για τις επόμενες εβδομάδες.

«Επενδύουμε στο πολύτιμο εργαλείο των self test για τη θωράκιση της σχολικής κοινότητας και της κοινωνίας ευρύτερα» αναφέρουν πηγές του ΥΠΑΙΘ.

Ως τις 24 Ιανουαρίου η διανομή από τα φαρμακεία

Υπενθυμίζεται, ότι μικρή παράταση, έως τις 24 Ιανουαρίου, δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας ώστε να προμηθευτούν οι μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί τα self test από τα φαρμακεία.

Η διανομή των self test από τα φαρμακεία θα ολοκληρωνόταν το Σάββατο, ωστόσο δόθηκε περιθώριο λίγων ημερών ακόμη, ώστε να διευκολυνθούν οι δικαιούχοι.

Σημειώνεται, ότι το πρώτο self test της επόμενης εβδομάδας πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη.

Τα self test που θα διανεμηθούν θα καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 24 Ιανουαρίου έως και 8 Φεβρουαρίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι:

• το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο,

• ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς,

• βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί,

• η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr, από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19,

• οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι πραγματοποιούν δυο ράπιντ τεστ την εβδομάδα με δική τους επιβάρυνση έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής.

H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες.

Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το υπουργείο Παδείας συνεχίζει να παροτρύνει τους γονείς μαθητών 5 ετών και άνω να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, αξιοποιώντας το ισχυρό αυτό όπλο της επιστήμης απέναντι στην COVID-19.