Κορωνοϊός - Δημόπουλος: Η «Όμικρον» κυριαρχεί στις εισαγωγές, η «Δέλτα» στις διασωληνώσεις

Για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομείο μίλησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, λέγοντας πως «η πίεση στο ΕΣΥ οφείλεται στον αυξημένο αριθμό νοσήσης του ιατρικού προσωπικού, που κάθε μέρα βγαίνει εκτός υπηρεσίας».

Ο καθηγητής συμπλήρωσε πως, ενώ «κυριαρχεί η μετάλλαξη Όμικρον και φαίνεται ότι αρχίζει και κυριαρχεί στις εισαγωγές, η Δέλτα κυριαρχεί στις διασωληνώσεις και τους θανάτους».

Αναφέροντας χαρακτηριστικά πως, «ακόμα η Δέλτα κρατάει».

O κ. Δημόπουλος, τόνισε ωστόσο πως, ναι μεν η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσηση σε νεότερους και εμβολιασμένους, όχι όμως και σε μη εμβολιασμένους μεγαλύτερης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα.

Υπενθύμισε πως σήμερα ανοίγει η 4η δόση για τους ανοσοκατεσταλμένους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως «οι ενδείξεις και οι συστάσεις είναι για άτομα που έχουν λόγο για μειωμένη νοσηρότητα».

«Δεν υπάρχουν δεδομένα για μείωση των αντισωμάτων με τα εμβόλια, αλλά ούτε και για βλάβη», ξεκαθάρισε ερωτηθείς σχετικά.

Εξαδάχτυλος: Με βαριά καρδιά η παράταση των μέτρων

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, διευκρίνισε πως, είναι «πιο ακριβές να μιλάμε για συγκράτηση, παρά για υποχώρηση» των κρουσμάτων.

Επεσήμανε την «αδικία» που υπάρχει στα μέτρα, καθώς οι μικρότεροι ηλικιακά, «πληρώνουν» για τους μεγαλύτερους που μη εμβολιασμένοι γεμίζουν τα νοσοκομεία.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Επιτροπής, που κατέληξε στην εισήγηση για παράταση των μέτρων, είπε πως «με μεγάλο προβληματισμό και βαριά καρδιά είπαμε χθες στην Επιτροπή να συνεχιστούν τα μέτρα για όσους δεν εργάζονται» και υπογράμμισε πως «δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αύξηση των διασωληνώσεων».