Ανοίγει στις 20 Ιανουαρίου η πλατφόρμα για την 4η δόση για 500.000 ανοσοκατασταλμένους - Με προσαύξηση τα πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους

Η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση εμβολίου για τους περίπου 500.000 ανοσοκατεσταλμένους θα ανοίξει την ερχόμενη Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022, όπως ανακοίνωσε, ο γενικός γραμματέας , Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Η τέταρτη δόση θα πρέπει να γίνεται τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση και θα χορηγείται από 12 ετών.

Στην πολύτιμη συμβολή των εμβολίων για την αποφυγή των θανάτων αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή της στην ενημέρωσή για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια , Μαρία Θεοδωρίδου. Αφορμή, η συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη των εμβολιασμών και των δύο ετών από τις λοιμώξεις στην Ουχάν της Κίνας

Η κα Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στα στοιχεία νέας έρευνας στο Ηνωμένο Βασίλειο που επιβεβαιώνει ότι τα παιδιά διαθέτουν ισχυρούς ανοσοποιητικούς μηχανισμούς, γεγονός που φαίνεται να ερμηνεύει τον περιορισμό της λοίμωξης στο ανώτερο αναπνευστικό και άρα την παρεπόμενη, ηπιότερη λοίμωξη στον παιδικό πληθυσμό. Όπως εξήγησε, οι ανήσυχοι γονείς πρέπει να κατανοήσουν ότι η νόσηση δεν είναι σοβαρή, και κάτω του ενός έτους η εισαγωγή στα βρέφη γίνεται για προληπτικούς λόγους”

“Η παραλλαγή Όμικρον αύξησε και τον αριθμό εισαγωγών των παιδιών στα νοσοκομεία. Αλλά οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι η νόσηση δεν είναι σοβαρή. Σταα βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους η εισαγωγή γίνεται κυρίως για προληπτικούς λόγους”, είπε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Για τον εμβολιασμό των εγκύων η κ. Θεοδωρίδου, επικαλούμενη δύο νέες μελέτες των CDC και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ανέφερε ότι «ο εμβολιασμός στην κύηση προστατεύει και την μητέρα και το νεογνό» και δεν συνδέεται με αύξηση της προωρότητα και περιγεννητική θνησιμότητα. Αντίθετα, όπως απέδειξε η δεύτερη έρευνα, πιθανή λοίμωξη εγκύων με κορονοϊό αυξάνει τον κίνδυνο τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό.

Με προσαύξηση θα πληρώνουν τα πρόστιμα όσοι είναι ανεμβολίαστοι και άνω των 60 ετών στο πλαίσιο του μέτρου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Όπως ανακοίνωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας, όσοι είναι άνω των 60 ετών και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τους επιβάλει πρόστιμο ανά μήνα, σε περίπτωση καθυστέρησης εξόφλησης του προστίμου θα πληρώνουν και προσαύξηση.

Κάτι το οποίο όπως είπε ο κ.Πιτσιλής, ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις των χρεών προς το δημόσιο.

Η βεβαίωση του προστίμου πάντως θα αναρτάται στο myaade.gr που είναι η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για το πρόστιμο το οποίο θα τους έχει επιβληθεί μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Πάντως όσοι έχουν αντιρρήσεις, θα μπορούν να υποβάλουν τεκμηριωμένο αίτημα ένστασης, το οποίο θα εξετάζεται από την αρμόδια υπηρεσία.