Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Ξεκινά η εκπαίδευση των 400 ειδικών φρουρών - Πότε αναλαμβάνουν δράση

Στην εκπαίδευση των ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων αναφέρεται, με ανάρτησή του στο Twitter, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Ξεκινά σήμερα η εκπαίδευση των 400 Ειδικών Φρουρών που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Σε 4 μήνες θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν καθήκοντα. Με σχέδιο η κυβέρνηση απαντά στο αίτημα της κοινωνίας για ανοιχτά & ασφαλή Πανεπιστήμια», επισημαίνει στην ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι 400 προσληφθέντες είναι 303 άνδρες και 97 γυναίκες.

Η εκπαίδευση τους θα διαρκέσει τέσσερις μήνες και περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης καταρτίσθηκε από το Τμήμα Σπουδών και Δημοσίων Σχέσεων της Σχολής Αστυφυλάκων σε συνδυασμό με τις κατευθυντήριες γραμμές της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ.

 

Μιλώντας για το θέμα, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης είπε μιλώντας την ΕΡΤ: «Θεωρώ ότι ένα σημαντικό βήμα στην ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας και της εμπέδωσης της έννομης τάξης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα είναι και η πανεπιστημιακή αστυνομία».

Σχετικά με τη μορφή που θα πάρει η ιδέα, είπε ότι θα υπάρχει μια αστυνομική δύναμη που θα μπορεί και να επεμβαίνει σε παράνομες ενέργειες ή να κινητοποιεί δυνάμεις ώστε να έρχονται οι κατάλληλες δυνάμεις στα πανεπιστήμια.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στα πρόσφατα περιστατικά καταληψιών και βίας μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα καταλήγοντας πως «η αλλαγή αυτής της αντίληψης, ότι πλέον οι κανόνες και οι νόμοι εφαρμόζονται, συντελείται σε μεγάλο βαθμό και με την παρουσία της αστυνομίας».

Σημειώνεται ότι η σημερινή έναρξη της εκπαίδευσης των 400 ειδικών φρουρών γίνεται παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Η παρουσία του υπουργού στην έναρξη της εκπαίδευσης, που από την αρχή είχε οριστεί για τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, έχει συμβολικό σκοπό, καθώς από την πρώτη στιγμή έχει δηλώσει ότι «η ασφάλεια των πανεπιστημίων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και είναι καθολικό αίτημα της ελληνική κοινωνίας», ενώ θεωρεί πολύ κρίσιμη τη σωστή εκπαίδευση, πριν αναλάβουν καθήκοντα στα πανεπιστήμια.

Στη θεωρητική εκπαίδευση περιλαμβάνονται εκτός από τη διδακτέα ύλη κάθε μαθήματος, η ανάπτυξη και η ανάλυση πραγματικών σεναρίων και εικονικών περιστατικών.

Σε πρακτικό επίπεδο θα πραγματοποιούνται επισκέψεις εκπαιδευτικών ομάδων της ΕΛ.ΑΣ, με κατάλληλο εξοπλισμό και εκπαιδευτικό υλικό, για να συμβάλει στην επιχειρησιακή τους ικανότητα.