Ισχυρός σεισμός 5,4 Ρίχτερ ανοιχτά του Αγίου Όρους - Πάνω από 10 οι μετασεισμοί

Ισχυρός σεισμός 5,4 Ρίχτερ σημειώθηκε δέκα λεπτά πριν τις δύο το μεσημέρι ανοιχτά της Χερσονήσου του Άθω στη Χαλκιδική, το μεσημέρι της Κυριακής.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Χερσονήσου του Άθω στη Χαλκιδική.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 20 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά της χερσονήσου Άθω και το εστιακό βάθος στα 19,3 χιλιόμετρα.

 

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο MSC, ο σεισμός ήταν της τάξεως των 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο σεισμός έγινε αισθητός τόσο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα όσο και στην Αττική. Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχει κάποια αναφορά για υλικές ζημιές.

Πάνω από δέκα οι μετασεισμοί

Πάνω από 10 μετασεισμοί, με τον πιο δυνατό να φτάνει τα 4,5 Ρίχτερ, σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο του βορείου Αιγαίου, μεταξύ του Αγίου Όρους και της Σιθωνίας, ύστερα από τον κύριο που σημειώθηκε στις 13:48 σήμερα, μεγέθους 5,4 Ρίχτερ.

Ο σεισμός ταυτίζεται με παρακλάδι του ρήγματος της Ανατολίας, όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο Ευθύμιος Λέκκας, γι’ αυτό και έγινε αισθητός μέχρι και στην Αττική.

Οι μετασεισμοί ήταν γύρω στα 2,6-2,9 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και όλοι επιφανειακοί, εστιακού βάθους 10 χλμ.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο βάρδιας στον σεισμολογικό σταθμό του ΑΠΘ, ο κύριος σεισμός σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Αγίου Όρους, με επίκεντρο 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της χερσονήσου του Άθω και εστιακό βάθος 19,3 χιλιόμετρα.