Αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ για 9 στις 10 επιχειρήσεις προωθεί η ΑΑΔΕ

Μια αυτοματοποιημένη διαδικασία επιστροφής του ΦΠΑ, στην οποία όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά, χωρίς την παρέμβαση των υπαλλήλων της προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Το σχέδιο αυτό θα αυξήσει τη ρευστότητά των επιχειρήσεων και θα περιορίσει αισθητά τις υπερημερίες της φορολογικής διοίκησης στις επιστροφές ΦΠΑ.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποβάλλουν το αίτημα τους ηλεκτρονικά, ο έλεγχος θα γίνεται αυτόματα, ενώ όλες οι συναλλαγές θα είναι ψηφιοποιημένες.

Στη συνέχεια το ποσό της επιστροφής θα πιστώνεται στο λογαριασμό της επιχείρησης. Υπολογίζεται πως για το 97% των επιχειρήσεων και ελευθεροεπαγγελματιών η επιστροφή του ΦΠΑ θα γίνεται αυτόματα.

Για το υπόλοιπο 3% θα διενεργείται προηγουμένως έλεγχος. Πρόκειται για την περίπτωση επιστροφής πολύ μεγάλο ποσόν και φορολογουμένων που έχουν υποπέσει σε σοβαρές φορολογικές παραβάσεις.

Να σημειωθεί πως στο παρελθόν υπήρχαν περιπτώσεις που μια επιχείρηση έπρεπε να περιμένει ακόμη και τρία χρόνια για να πάρει πίσω τον ΦΠΑ από την εφορία.

Παράλληλα, υπάρχουν υποθέσεις φορολογουμένων που έχουν υποπέσει σε σοβαρές φορολογικές παραβάσεις, αλλά για λόγους νομικούς δικαιούνται την επιστροφή ΦΠΑ, οι οποίες είναι πάνω από μια πενταετία παγωμένες, καθώς το νομοθετικό πλαίσιο δεν έχει προσαρμοστεί για να αντιμετωπίσει αυτές τις υποθέσεις.