Κορωνοϊός: Περίπου 22.000 κρούσματα σήμερα - Παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ

Περίπου 22.000 είναι τα κρούσματα κορωνοϊού που θα ανακοινώσει σήμερα, Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τον καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ: «είμαστε σε μια φάση ύφεσης, πληρούμε όλους τους θεωρητικούς όρους για να μπορούμε να μιλάμε για αποκλιμάκωση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στα τέλη Ιανουαρίου τα κρούσματα μπορεί να είναι κάτω από 3.000.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, ο πραγματικός βαθμός της διασποράς του ιού στις ηλικίες 18-39 ετών ήταν τριπλάσιος, κάτι που βοήθησε στη μείωση των κρουσμάτων.

«Αυτό δίνει μια δυσκολία στην κυκλοφορία του ιού λόγω φυσικής ανοσίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής συνέχισε λέγοντας πως: «Θα πρέπει να δουλέψουμε όταν τα πράγματα είναι καλά, να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Μιλάμε για μια νόσο με ήπια χαρακτηριστικά, το πρόβλημα των νοσηλειών υπάρχει όμως».

Μαγιορκίνης: Απότομη μείωση κρουσμάτων εντός του Ιανουαρίου

«Μέχρι στιγμής ο αριθμός των κρουσμάτων κινείται σύμφωνα με το πιο πιθανό σενάριο που προβλέπει απότομη μείωση των κρουσμάτων εντός του Ιανουαρίου ωστόσο είναι ακόμα νωρίς για να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον δυο εβδομάδες για να μπορέσουμε να πούμε ότι η πτώση αυτή έχει κεφαλαιοποιηθεί. Το δεύτερο στοιχείο που θε πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν και μέτρα που σχετίζονται με την εστίαση οπότε σίγουρα επιταχύνεται η διαδικασία της πτώσης από αυτά» δήλωσε και ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Κύμα εισαγωγών στα νοσοκομεία – Φύλλα πορείας για τους υγειονομικούς

Την ίδια ώρα, ασφυκτική είναι η πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας της χώρας, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον έχει προκαλέσει ένα κύμα νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται πλέον σε 670, τη στιγμή που περισσότεροι από 2.900 υγειονομικοί βρίσκονται εκτός μάχης λόγω νόσησης.

Η υπερμεταδοτικότητα της «Όμικρον» προκαλεί περισσότερες νοσηλείες, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- αυτή τη στιγμή σε κλίνες Covid νοσηλεύονται 5.088 ασθενείς.

Παρά την επιβράδυνση της διασποράς στη χώρα σε επίπεδο κρουσμάτων, οι σκληροί δείκτες της πανδημίας είναι στο «κόκκινο». Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την παράταση για μία εβδομάδα στα μέτρα που ισχύουν, μετά τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Τα νοσοκομεία, κυρίως σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα, εξακολουθούν να έχουν πολύ υψηλό αριθμό εισαγωγών ασθενών στις εφημερίες τους, με τα πρώτα φύλλα πορείας να παραδίδονται στους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες που υπάρχουν στο ΕΣΥ.

Οι γιατροί που έχουν λάβει τα φύλλα πορείας καλούνται να παρουσιαστούν στα νοσοκομεία που έχουν κληθεί σήμερα, Πέμπτη, και να ξεκινήσουν την εργασία τους.

Την παράδοση των φύλλων πορείας επιβεβαίωσαν οι διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ.

Πάντως, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εξέφρασε την Τετάρτη ενόχληση για την έλλειψη ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας. «Ξεκίνησε μεν η επίδοση των φύλλων πορείας, ωστόσο ως Ιατρικός Σύλλογος δεν έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση επί του θέματος. Οι επιτάξεις έγιναν από το υπουργείο», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Νίτσας.

Ο ΙΣΘ έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του στη διαδικασία της επίταξης, ζητώντας μεταξύ άλλων να κληθούν όλοι οι γιατροί που βρίσκονται σε αναμονή για έναρξη ειδικότητας Παθολογίας, Πνευμονολογίας και Γενικής Ιατρικής, να εκδοθούν άμεσα τα ΦΕΚ διορισμών κρίσεων γιατρών ΕΣΥ που έχουν ολοκληρωθεί και να υλοποιηθεί άμεσα η πρόσφατη ρύθμιση για πρόσκαιρη ανακατανομή προσωπικού εντός του ΕΣΥ.

Παράλληλα είχε ζητήσει την άμεση υπογραφή νέων συμβάσεων για τους γιατρούς που απασχολούνται εθελοντικά στο ΕΣΥ, με διακοπή σύμβασης στις 31.12.2021 καθώς και το διαχρονικό αίτημα για άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό και ταχείες διαδικασίες.