Τζανάκης- Σαρηγιάννης: Συγκρατημένη αισιοδοξία- Τάση προς αποκλιμάκωση αλλά ας περιμένουμε

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης και ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σε σχέση με τον αριθμό των 32.694 χθεσινών κρουσμάτων κορωνοϊού, που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα άγγιζαν τα 60.000.

Παρόλο που υπάρχει πιθανότητα η αποκλιμάκωση να ήρθε νωρίτερα, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να εκτοξευτούν τα κρούσματα, σημείωσαν.

Μιλώντας στο Mega, o κ. Τζανάκης, τόνισε πως οι πολίτες συγκρατήθηκαν κατά τη διάρκεια των γιορτών. «Είναι έκπληξη αυτό που έγινε. Μπορεί να οφείλεται σε τεχνικούς λόγους ενσωμάτωσης κρουσμάτων, που ίσως να υπήρχαν θέματα εγγραφής στις διάφορες δομές που κάνουν τεστ. Ελπίζω να μην είναι αυτό και να συνεχιστεί και σήμερα η μείωση των κρουσμάτων. Στην σκακιέρα έχουν μπει κι άλλοι παίχτες, όπως τα σχολεία. Έχω παρατηρήσει σε άλλες χώρες ότι υπάρχει μία πρόσκαιρη πτώση ή σταθεροποίηση κρουσμάτων και μετά ακολουθεί εκτόξευση», δήλωσε.

«Ο κόσμος συγκρατήθηκε μέσα στις γιορτές, είτε επειδή φοβήθηκε από την έξαρση είτε επειδή θέλει να τελειώνει με αυτή την υπόθεση. Αυτό μπορεί να συνέβαλλε καθοριστικά στη συγκράτηση των τιμών», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το PCR τεστ, ανέφερε ότι «είναι μία ευαίσθητη τεχνική και μπορεί αν ανιχνεύσει απειροελάχιστα μόρια κορωνοΐού ακόμα και την 20η μέρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να το μεταδώσει».

Δημ. Σαρηγιάννης: Η Όμικρον δεν είναι μία απλή γρίπη- Να περιμένουμε λίγο ακόμα

Oσοι έχουν νοσήσει με το στέλεχος Δέλτα, κινδυνεύουν να μολυνθούν με την Όμικρον και σύμφωνα με τον καθηγητή Δημ. Σαρηγιάννη, θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση 10 ημέρες μετά τη νόσηση.

«Η Όμικρον στέλνει στο νοσοκομείο κυρίως ανεμβολίαστους και σε ΜΕΘ. Ένα 40% των νοσηλειών στη Κρήτη οφείλεται σε στελέχη της Όμικρον. Η Όμικρον δεν είναι μία απλή γρίπη», υπογράμμισε.

Ωστόσο, στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Τζανάκη, μίλησε για αποκλιμάκωση της πανδημίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, καθώς πλέον υπάρχουν νέα στοιχεία, όπως το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων».

Ως προς την κατάργηση των μέτρων δήλωσε πως θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί, γιατί υπάρχει μεγάλη διασπορά της Όμικρον στην κοινότητα.

«Η κρίσιμη εβδομάδα είναι αυτή, με την έννοια ότι υπάρχει αβεβαιότητα που μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση ή σε επανάκαμψη. Το θέμα των μέτρων πρέπει να συζητηθεί με μεγάλη φειδώ. H τάση είναι να πάει προς αποκλιμάκωση. Να κρατάμε μικρό καλάθι. Καλό θα είναι να περιμένουμε λίγες μέρες ακόμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.