Σταδιακή υποχώρηση του «Διομήδη» προς τα νότια - Θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο - Προβλήματα σε πολλές περιοχές

Η κακοκαιρία Διομήδης, η οποία επηρεάζει για τρίτη ημέρα τη χώρα μας, αναμένεται σταδιακά να υποχωρήσει, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Οι βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται κατά τόπους και οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου μέχρι το τέλος της ημέρας θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα της χώρας. Οι περιοχές που θα δεχτούν τα σημαντικότερα φαινόμενα είναι οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και η Εύβοια.

Παράλληλα, θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βοριάδες, εντάσεων 9 μποφόρ, πνέουν στο Αιγαίο και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά, ενώ ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ πνέουν στα δυτικά και το Ιόνιο.

Η κακοκαιρία Διομήδης προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στα βόρεια και κεντρικά της χώρας. Στη Θεσσαλία προβλήματα λόγω του χιονιού υπάρχουν στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο, ενώ στην Καρδίτσα έσπασε το φράγμα στον ποταμό Καλέντζη με αποτέλεσμα να εκκενωθούν προληπτικά τα χωριά Κοσκινάς και Ψαθοχώρα στον Δήμο Παλαμά , σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Eιδήσεων ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα το πρωί η στάθμη του ποταμού Καλέντζη έχει υποχωρήσει.

Προβλήματα παρουσιάζονται σε ορεινά χωριά Ελασσόνας, όπως το Λιβάδι, ο Κοκκινοπηλός και το Σαραντάπορο που παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Στη Μακρινίτσα Πηλίου έπεσαν 138 χιλιοστά βροχής, ενώ στην Αγιά Λάρισας, δύο άτομα εγκλωβίστηκαν σε αυτοκίνητο όταν μεγάλος όγκου νερού συσσωρεύτηκε την ώρα που το όχημα βρισκόταν εν κινήσει, με αποτέλεσμα να σβήσει η μηχανή. Στα Τρίκαλα, ο Ληθαίος ποταμός υπερχείλισε μέσα στην πόλη.

Το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου πλημμύρισε κι όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν το Ειρηνοδικείο και το Πταισματοδικείο, σήμερα δεν θα λειτουργήσουν.

Προβλήματα και σε περιοχές του δήμου Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική, προκάλεσε ο «Διομήδης». Οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή προκάλεσαν πτώσεις δένδρων και διακοπές ρεύματος. Χωρίς ηλεκτροδότηση παραμένουν η Αρναία, το Παλαιοχώρι, η Ολυμπιάδα, η Βαρβάρα κι άλλοι οικισμοί του δήμου, ενώ συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται επί ποδός για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Την ίδια ώρα, λόγω της χιονόπτωσης και της επικινδυνότητας του οδικού δικτύου, αλλά και των διακοπών ρεύματος, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να μην λειτουργήσουν σήμερα οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στις Κοινότητες Αρναίας, Παλαιοχωρίου, Νεοχωρίου, Στανού, Βαρβάρας, Μεγάλης Παναγίας, Σταγείρων και Στρατονίκης.

Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη χιόνισε τις τελευταίες ώρες στον Χορτιάτη, χωρίς όμως να δημιουργηθούν προβλήματα, ενώ ανοιχτό είναι όλο το οδικό δίκτυο του νομού.

Στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία, με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε ορεινά σημεία της Ημαθίας, του Κιλκίς, της Πέλλας και της Πιερίας, εξαιτίας της χιονόπτωσης των τελευταίων ωρών.

Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης εξέδωσε ανακοίνωση για την προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του κόμβου Μέστης και του Τελωνείου Κήπων.Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή.

Στο έλεος του «Διομήδη» και η Εύβοια, με τα περισσότερα προβλήματα να εντοπίζονται στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού και στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας.

Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε όλα τα σχολεία του Δήμου να παραμείνουν σήμερα κλειστά.

Η Κάλυμνος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγλης, καθώς λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές ενώ το οδικό επαρχιακό δίκτυο αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο καταγράφονται και στη Σάμο. Στο Πυθαγόρειο, μεγάλοι βράχοι αποκολλήθηκαν και έκλεισαν τον δρόμο που συνδέει την περιοχή Ρεματάκι με τη Μαρίνα Πυθαγορείου.

Στο Τολό Αργολίδας, μαντρότοιχος κατέρρευσε και καταπλάκωσε σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Από σήμερα έως και την Παρασκευή τα σχολεία στη Φλώρινα θα παραμείνουν κλειστά. Στο Δήμο Γρεβενών θα ξεκινήσουν στις 9πμ. Στο νομό Καρδίτσας δεν θα λειτουργήσουν τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία των κοινοτήτων Σταυρού και Αγίου Θεοδώρου. Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Σαμοθράκη.

Προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω των ισχυρών ανέμων – Στο Αιγαίο οι άνεμοι φθάνουν τα 10 μποφόρ

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές που σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν τοπικά στο Αιγαίο τα 9 και στα βόρεια τα 10 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια των πλοίων πραγματοποιούνται κατά την κρίση του πλοιάρχου και με ημερολογιακή εγγραφή.

Κλειστές παραμένουν επίσης οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα-Πρίνου Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για αλλαγές η τροποποιήσεις δρομολογίων σε πολλές ακτοπλοϊκές γραμμές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ο καιρός σήμερα

Κακοκαιρία θα επικρατήσει σήμερα με χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό, με εξαίρεση τη Δυτική Ελλάδα όπου αναμένεται σχετικά βελτιωμένος καιρός.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, όπου υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων, και ενδεχομένως κατά τόπους στο Ανατολικό Αιγαίο και στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά.

Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά, σε πεδινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς επίσης σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο από τη Στερεά και βορειότερα. Χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης σε τμήματα των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Τα φαινόμενα, πρώτα στα βόρεια, και μετά το μεσημέρι σε πολλές άλλες περιοχές, θα σταματήσουν και θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα.

Η θερμοκρασία, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -9 έως 2 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -5 έως 6, στην Ήπειρο από -1 έως 9 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -3 έως 8, στα δυτικά και νοτιοδυτικά ηπειρωτικά από 2 έως 9 Κελσίου, στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά από 0 έως 8 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 5 έως 11, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 1 έως 4 βαθμούς, στις Σποράδες από 2 έως 6 και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 9 μποφόρ θα πνέουν στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, ενώ στο Νότιο Αιγαίο θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι με εντάσεις 7-8 μποφόρ και ενδεχομένως τοπικά 9 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελούν τα Δωδεκάνησα, όπου αρχικά αναμένονται μεταβαλλόμενοι άνεμοι εντάσεων έως 5 μποφόρ, αλλά βαθμιαία θα επικρατήσουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι ανατολικών έως βορειοανατολικών διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο κατά περιόδους. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα βόρεια και δυτικά. Τα φαινόμενα από τις πρωινές ώρες και μετά αναμένεται να έχουν ασθενή κατά βάση χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά 8. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα διατηρηθεί 3-4 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο ή ασθενείς χιονοπτώσεις κατά διαστήματα στα παραθαλάσσια και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα έως το πρωί θα εξασθενήσουν και βαθμιαία στη συνέχεια θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και τοπικά στο Θερμαϊκό 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 1 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ