Έρχονται βαριά πρόστιμα για ανασφάλιστα Ι.Χ., χωρίς τέλη κυκλοφορίας και έλεγχο ΚΤΕΟ

Το αργότερο έως τον Φεβρουάριο αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία οι ψηφιακές εφαρμογές της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων οι φορολογικές αρχές αλλά και η Τροχαία θα διαπιστώνουν σε πραγματικό χρόνο ποιοι ιδιοκτήτες κατόχων Ι.Χ, φορτηγών και μοτοσυκλετών δεν έχουν πληρώσει τα τελευταία χρόνια τα τέλη κυκλοφορίας , δεν έχουν ασφαλίσει το όχημά τους και δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.

Πρόκειται για τις εφαρμογές MyAuto και Audit Car μέσω των οποίων θα γίνεται η διασταύρωση των στοιχείων των οχημάτων προκειμένου να εντοπιστούν οι παραβάτες στους οποίους και αυτομάτως θα επιβάλλονται βαρύτατα πρόστιμα,ενώ θα αντιμετωπίζουν και ποινικές κυρώσεις.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων δεν περνούν τα οχήματά τους από ΚΤΕΟ, ενώ πάνω από 600.000 τα κυκλοφορούν ανασφάλιστα επί πολλά χρόνια και ορισμένα από αυτά εντοπίζονται μόνο κατά τους ελέγχους από την τροχαία.

Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας φτάνουν τις 75.000 ετησίως.Οι απώλειες εσόδων για το κράτος φτάνουν λόγω μη τεχνικής εξέτασης από τα ΚΤΕΟ τα 100 εκ.ευρώ ετησίως ,και μαζί με τα υπόλοιπα ξεπερνούν τα 350 εκ.ευρώ.