Πλεύρης: Πιθανή άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων - Άλλα 10.000 θετικά τεστ στα σχολεία

Για τα κρούσματα στα σχολεία και την πορεία της πανδημίας μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφέροντας πως ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς αγγίζει τις 10.000. Ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι εάν τα σχολεία δεν άνοιγαν, αυτές οι μολύνσεις δεν θα είχαν εντοπιστεί και θα υπήρχε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.

Σε σχέση με τις εκτιμήσεις για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στα σχολεία, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι περιμένουμε αρρυθμίες όπως και σε όλη την κοινωνική και οικονομική ζωή λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της Όμικρον, κάτι που θα αντιμετωπιστεί με τηλεκπαίδευση όπου χρειαστεί ή με αντικατάσταση του εκπαιδευτικού.

Σχολεία: 10.000 θετικά τεστ μαθητών και καθηγητών ήρθαν σήμερα 

Ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε επίσης, ότι σχεδόν 10.000 θετικά τεστ μαθητών και καθηγητών ήρθαν σήμερα να προστεθούν στα χθεσινά 15.000. Όπως είπε, τα 1.000 αφορούν σε καθηγητές και τα υπόλοιπα σε μαθητές.

Σε ερώτηση σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την πρόθεση της κυβέρνησης η εφαρμογή του μέτρου να επεκταθεί για τους άνω των 50 ετών, είπε ότι «Η υποχρεωτικότητα θα έχει ηλικιακά χαρακτηριστικά αλλά πρώτα θέλουμε να δούμε την εφαρμογή της στους 60 και άνω από τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου οπότε θα έχουμε και τις διοικητικές κυρώσεις (σ.σ. το πρόστιμο των 100 ευρώ)» είπε ο Θάνος Πλεύρης και διεμήνυσε ότι «θα υπάρξουν πρόστιμα από την πρώτη ημέρα».

 

Άρση περιορισμών

Αναφορικά με την παράταση ή μη των περιοριστικών μέτρων είπε ότι κάποιοι περιορισμοί ελήφθησαν με γνώμονα ότι ήμασταν σε εορταστική περίοδο και η κυβέρνηση θα συζητήσει με την επιτροπή για το εάν χρειάζεται να παραταθούν. Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην κατάργηση της μουσικής στην εστίαση και στον περιορισμό των φιλάθλων στα γήπεδα. Ουσιαστικά άνοιξε παράθυρο για την κατάργηση των δύο αυτών μέτρων από τη Δευτέρα.

Όσον αφορά τις νοσηλείες στα νοσοκομεία ο κ. Πλεύρης είπε ότι παραμένει ισορροπία μεταξύ Όμικρον και Δέλτα, παρά το γεγονός ότι η Όμικρον κυριαρχεί στην κοινότητα. Ειδικότερα ανέφερε ότι οι το 50% των νοσηλειών είναι Δέλτα και το άλλο 50% είναι Όμικρον

Σε σχέση με το εάν τα κρούσματα που καταγράφονται με self test στα σχολεία συμπεριλαμβάνονται στην καταγραφή του ΕΟΔΥ, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι θα πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθούν με rapid test και εκτιμά ότι θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Όπως επεσήμανε οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι το διάστημα που περιμένουμε κορύφωση του κύματος.

Νοσοκομεία και ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών

Για την ετοιμότητα του ΕΣΥ απέναντι σε ένα διαφαινόμενο κύμα αύξησης των νοσηλειών ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στις 300 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα που θα χρησιμοποιηθούν για κλίνες κοροναϊού και για την μετατροπή του Σισμανογλείου σε νοσοκομείο κοροναϊού. Αναφορικά με το Νοσοκομείο Παίδων και τις αντιδράσεις που έχουν υπάρξει για την μετατροπή του σε εμβολιαστικό κέντρο, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι δεν αλλάζει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και ότι για τις επόμενες τρεις εβδομάδες το νοσοκομείο αυτό δεν θα εφημερεύει.

Η εφαρμογή των διοικητικών κυρώσεων στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών ξεκινά τη Δευτέρα, με τον υπουργό Υγείας να επισημαίνει ότι το μέτρο θα προχωρήσει. Ωστόσο επεσήμανε ότι πρώτα θα πρέπει να δοθεί χρόνος ώστε να εξεταστούν οι αιτήσεις των πολιτών που ζητούν εξαίρεση από τον εμβολιασμό για λόγους υγείας, και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των εμβολιασμών κατ΄οίκον.