‘Ομικρον : Σπάνε όλα τα ρεκόρ νοσηλειών και κρουσμάτων - Βαρύ υγειονομικό φορτίο στην Αττική

Εντείνεται η πίεση που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας, με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία να έχουν αυξηθεί κατά 34%  τελευταία εβδομάδα. Μέσα σε έξι ημέρες έγιναν πάνω από 3.400 εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ από την Πρωτοχρονιά μέχρι και χθες έχουν καταγραφεί περισσότερα από 211.000 νέα κρούσματα κορονοϊού. Ειδικώς, τις τελευταίες τρεις ημέρες καταγράφηκε ρεκόρ εισαγωγών για όλη τη διάρκεια της επιδημίας – χθες και προχθές έγιναν 662 και 664 εισαγωγές ενώ την περασμένη Τρίτη έφτασαν τις 687.

Την υγειονομική κατάσταση επιδεινώνει η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία μεταξύ άλλων πλήττει μαζικά τους υγειονομικούς, με αποτέλεσμα να προκαλείται δυσλειτουργία στο σύστημα υγείας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννακό, 2.500 υγειονομικοί βρίσκονται σε καραντίνα καθώς διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογείται για ακόμη μια φορά η επίταξη των υπηρεσιών υγείας από ιδιώτες γιατρούς τόσο στην Αττική όσο και στοχευμένα σε κάποιες περιοχές που είναι στο “κόκκινο”.

Βαρύτατο είναι το υγειονομικό φορτίο στην Αττική όπου νοσηλεύονται οι 1.700 ασθενείς με κορονοϊό από τους 4.594 νοσηλευόμενους σε ολόκληρη την επικράτεια . Με δεδομένο ότι τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου που σηκώνουν το βάρος του 40% των νοσηλειών των ασθενών με λοίμωξη Cοvid της χώρας στα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, διαθέτουν από σήμερα άλλες 172 κλίνες γενικών κλινικών για τις ανάγκες των ασθενών της επιδημίας, με τον «Ευαγγελισμό», το «Σισμανόγλειο», το «Γ. Γεννηματάς» και το «Αμαλία Φλέμινγκ» να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των νοσοκομείων που νοσηλεύουν COvid και non covid περιστατικά.

1.276 απλές κλίνες covid

Συνολικά τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας διαθέτουν 1.276 απλές κλίνες covid που μέσα στο επόμενο 24ωρο θα φτάσουν τις 1.448. Σε αυτές θα προστεθούν από την προσεχή Δευτέρα και άλλες 300 κλίνες με το προσωπικό και τον εξοπλισμό τους από ιδιωτικές κλινικές του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ).

Νοσοκομείο για την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών λόγω κορονοϊού παραμένει μόνο το «Σωτηρία», με 360 νοσηλευόμενους, ενώ το επόμενο διάστημα  εάν επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο τα υγειονομικά στοιχεία αναμένεται αν προστεθούν το Σισμανόγλειο και ο Ερυθρός Σταυρός που τον περασμένο Μάρτιο παραχώρησαν το σύνολο των κλινών τους για τους ασθενείς με covid

Πάντως σύμφωνα με τον καθηγητή Μηχανικής και Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη, παρατηρείται μια μικρή επιβράδυνση της ανοδικής πορείας του επιδημικού κύματος, που αποδίδεται αφενός μεν στους εμβολιασμούς του πληθυσμού, αφετέρου στην τήρηση των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή.

Μέχρι χθες οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις είχαν φτάσει τους 7.065.763 και εκείνοι που είχαν λάβει και την αναμνηστική δόση τους 3.783.693. Άλλοι 450.000 έχουν λάβει την πρώτη δόση και αναμένουν την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι η ταχύτητα του μεταλλαγμένου στελέχους Όμικρον θα μειωθεί σημαντικά σε δύο εβδομάδες

“Η πίεση στα νοσοκομεία αυξάνεται κλιμακωτά, είναι  διαχειρίσιμη, ωστόσο ανησυχούμε με την όμικρον, γιατί η διασπορά είναι μεγάλη.  Οι πληρότητες στις ΜΕΘ αυξάνονται, ήδη στη βόρεια Ελλάδα υπάρχει πληρότητα” δήλωσε στον Αθήνα 984 ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος Τζαννής Πολυκανδριώτης.  Όπως είπε, εμφανίζονται συμπτώματα στους νοσηλευτές που δεν ξέρουν από που κόλλησαν, ενώ οι αριθμοί είναι μεγάλοι. “Είναι δύσκολες οι καταστάσεις, έχουμε ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό. Πριν την όμικρον η κατάσταση ήταν περισσότερο διαχειρίσιμη. Τώρα που έχουν αυξηθεί τα κρούσματα κι η προσέλευση ασθενών στα επείγοντα είναι μεγάλη,  τα πράγματα έχουν δυσκολέψει” υπογράμμισε ο κ. Πολυκανδριώτης.