Μανωλόπουλος: «Ανοιχτή ακόμη η συζήτηση για τα σχολεία» - Πόσο αξιόπιστα είναι τα τεστ κορωνοϊού

«Η συζήτηση είναι ανοιχτή ακόμα, η απόφαση θα ληφθεί προς το τέλος της εβδομάδας όταν θα αρχίσει να φαίνεται τι συμβαίνει με την Όμικρον και τι επιβάρυνση θα φέρει», ανέφερε σήμερα ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας για τα σχολεία.

«Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα δούμε το αποτύπωμα της Πρωτοχρονιάς όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, πιο σύντομα θα δούμε τι συμβαίνει στο ΕΣΥ, που ήδη υπάρχει πίεση. Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων, ελπίζουμε μικρή και ελεγχομένη» σημείωσε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής.

Όπως επισήμανε, «εάν την Πέμπτη συνεχίζουμε να έχουμε 50.000 με 60.000 κρούσματα δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να πεις ‘ανοίγουν τα σχολεία». «Η Όμικρον έχει και ταχύτερη επώαση και γρήγορα αποσύρεται» πρόσθεσε.

Η αξιοπιστία των τεστ για τον κορωνοϊό

Αναφορικά με την αξιοπιστία των τεστ για τον κορωνοϊό, ο κ. Μανωλόπουλος διευκρίνισε ότι τα μοριακά έχουν απόλυτη αξιοπιστία, ενώ τα σελφ τεστ και ράπιντ τεστ έχουν λίγο μικρότερη αξιοπιστία στην παραλλαγή Όμικρον.

Το ράπιντ τεστ είναι λίγο λιγότερο αξιόπιστο, έχει αξιοπιστία, αλλά δεν έχει 80%, λίγο λιγότερο στην Όμικρον, εξήγησε. Για το σελφ τεστ παρατήρησε ότι έχει αξιοπιστία όσο και το ράπιντ τεστ, η διαφορά είναι να το κάνουμε σωστά.

«Υπάρχουν περιπτώσεις, σπάνιες, που το ράπιντ θα βγει αρνητικό ενώ έχεις συμπτώματα. Τότε πρέπει να συμπεριφερθείς σαν να είσαι θετικός», σημείωσε ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος.