Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στη σκιά της ραγδαίας εξάπλωσης της Όμικρον - Τα μέτρα που ισχύουν από τις 6 το πρωί της Πέμπτης

Σαν «σύννεφο» έχει σκεπάσει η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού τη χώρα μας, με τα ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων να σπάνε καθημερινά.

Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, με 28.828 νέες μολύνσεις. Επισημαίνεται ότι τα τεστ που έγιναν την τελευταία ημέρα ήταν 398.632, σε αντίθεση με τα 556.060 της Τρίτης, όταν και ανακοινώθηκαν 21.657 κρούσματα.

Ενόψει της εξέλιξης αυτής, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης νέα δέσμη μέτρων που τίθενται σε ισχύ από αύριο στις 06:00, αναφέροντας παράλληλα σχετικά με τη συγκεκριμένη παραλλαγή  που «χτυπά» τη χώρα μας τα εξής:

«Στην κοινότητα η μετάλλαξη Όμικρον είναι η κυρίαρχη σε σχέση με τα κρούσματα που είδαμε χθες και που θα δούμε σήμερα. Επειδή όμως το ΕΣΥ πιέζεται από τη Δέλτα εκτιμούμε όλους τους παράγοντες για να μπορέσει να ανταπεξέλθει το σύστημα».

Τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από τις 6 το πρωί της Πέμπτης 30/12 έως τις 16 Ιανουαρίου

Τα μέτρα που ισχύουν από το πρωί της Πέμπτης έχουν στο επίκεντρο το πεδίο της διασκέδασης και της εστίασης, όπου σύμφωνα με τους ειδικούς παρατηρείται ραγδαία εξάπλωση του ιού.

Αναλυτικά τα μέτρα:

  • Λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.
  • Εξαίρεση η παραμονή της Πρωτοχρονιάς οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων αυτών μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα, με όλες όμως τις παραπάνω απαγορεύσεις.
  • Μέσα στις απαγορεύσεις, όπως ανέφερε ο υπουργός, είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, τα ΜΜΜ και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Στο «μάτι του κυκλώνα» η Αττική

Από το νέο κύμα της πανδημίας που σφυροκοπά πλέον τη χώρα μας δεν θα μπορούσε να ξεφύγει η Αττική. Ειδικότερα, από τα 28.828 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, τα 12.848 εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο, με τα 4.164 να καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας.

Τετραψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφει και η Θεσσαλονίκη την τελευταία ημέρα με 3.496 μολύνσεις, ενώ στην Κρήτη τα περιστατικά ξεπέρασαν τα 1.000.

Μαγιορκίνης: Υπάρχει πιθανότητα να φτάσουμε τα 35.000 κρούσματα

Για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού, την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και την άμεση εφαρμογή των νέων μέτρων μίλησε σήμερα ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Το βασικό στοιχείο για την άμεση θέσπιση των νέων μέτρων ήταν η εκτόξευση των κρουσμάτων, φτάσαμε μέχρι και 5 φορές πάνω σε κάποιες περιοχές όπως για παράδειγμα στην Αττική.

Αυτά τα στοιχεία δημιουργούν ένα τελείως διαφορετικό προφίλ. Όταν δούμε αύξηση 5 φορές πάνω στα κρούσματα, θα αρχίσει να δημιουργείται μία πίεση στο σύστημα υγείας, οπότε και θα πρέπει να λάβουμε και τα ανάλογα μέτρα», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega το βράδυ της Τετάρτης.

Για την ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως,«γενικά αποφεύγω να λέω νούμερα, δίνω μόνο τα νούμερα που ξέρω ότι σίγουρα θα ξεπεραστούν, δεν θα κάνω προβλέψεις.

Είχα αναφέρει στο παρελθόν πως εάν φτάσουμε τα 35.000 κρούσματα θα υπάρξει σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας. Μέχρι στιγμής, δεν ξέρουμε την πιθανότητα αύξησης, ωστόσο υπάρχει μία «μέτρια» πιθανότητα να φτάσουμε και αυτό το νούμερο. Συνήθως, όταν μία πανδημία «τρέχει» πιο γρήγορα, τότε αποκλιμακώνεται και πιο γρήγορα».