Στη μέγγενη 2 πανδημιών: Δέλτα & Όμικρον - Αναμένονται πάνω από 30.000 κρούσματα

Τα σχολεία θα κλείσουν λόγω κρουσμάτων, είπε ο καθ/ης Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Στο χθεσινό «μαύρο» ρεκόρ με τα 21.657 κρούσματα κορωνοϊού αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Όπως είπε μιλώντας σήμερα το πρωί στην «Κοινωνία Ώρα Mega» θα είχε προκληθεί λιγότερη αναστάτωση στους πολίτες εάν τα μέτρα είχαν τεθεί σε ισχύ νωρίτερα.

«Είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα είχαμε πολλά κρούσματα. Βεβαίως αιφνιδιαστήκαμε, είχαμε πει για 18.000 κρούσματα γύρω στα Φώτα, αλλά ήρθαν μία εβδομάδα νωρίτερα. Τότε αυτή η πρόβλεψη είχε αιφνιδιάσει, αλλά αποδείχτηκε συντηρητική. Μπορεί να έχουμε παρόμοιες τιμές και τις επόμενες ημέρες. Σε αυτή την πανδημία ένας μέρος των κρουσμάτων συνεχίζουν να είναι Δέλτα, τα υπόλοιπα είναι Όμικρον και θα δούμε τι διασωληνώσεις και νοσηλείες θα δώσουν».

Επικρατεί συντριπτικά η παραλλαγή Όμικρον – Επιμένει ωστόσο και η μετάλλαξη Δέλτα

Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως από τα 21.657 κρούσματα τουλάχιστον τα 5.000 με 6.000 σχετίζονται με τη μετάλλαξη Δέλτα και πλέον με την επικράτηση της Όμικρον όλα μοιάζουν σαν να έχουμε παράλληλα δύο πανδημίες.

«Τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν από αύριο, Πέμπτη», τόνισε και πρόσθεσε ότι τα υψηλά κρούσματα θα αποτρέψουν τους πολίτες από το να βγουν και να συνωστιστούν για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες είναι δυσοίωνες. Δεν θα ήταν έκπληξη από την Δευτέρα να δούμε υψηλούς πενταψήφιους αριθμούς, είπε ο κ. Τζανάκης, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν μέχρι και 30.000. Η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ ανησυχία προκαλεί και η άνοδος του δείκτη θετικότητας.

«Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα και εφαρμόσουμε σωστά το ζήτημα που έχει να κάνει με την ατομική μας ευθύνη, τότε νομίζω ότι τα μέτρα μπορούν να είναι αποτελεσματικά», είπε.

«Και τα σχολεία θα κλείσουν λόγω κρουσμάτων»

«Αυτή η λοίμωξη είναι αερογενής και φαίνεται ότι μεταδίδεται τρομακτικά. Τα σχολεία θα κλείσουν λόγω των κρουσμάτων. Προτιμότερο να παρατείνουμε μία εβδομάδα το άνοιγμά τους προκειμένου να μην έχουμε αναστάτωση. Πολλά τμήματα προβλέπω ότι θα κλείσουν εκ των πραγμάτων», επισήμανε ξεκάθαρα, ο κ. Τζανάκης.