Πρωτοχρονιά στη σκιά της παραλλαγής Όμικρον - Αύριο οι αποφάσεις για επίσπευση των μέτρων, μετά το θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων

Nα επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική και τους χειρισμούς της απέναντι στην πανδημία υποχρεώνουν την κυβέρνηση το νέο «μαύρο» ρεκόρ με 21.567 κρούσματα σε μία μέρα και ο κίνδυνος για καθημερινή εκθετική αύξηση νέων λοιμώξεων, λόγω της ταχείας μετάδοσης της παραλλαγής Όμικρον.

Στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών ώστε να εξεταστούν τα δεδομένα που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες, με το ενδεχόμενο να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή η δέσμη μέτρων που είχαν προγραμματιστεί για τις 3 Ιανουαρίου, να θεωρείται πλέον εξαιρετικά πιθανό, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν εισηγήσεις και για πιο αυστηρούςπεριορισμούς.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ το βράδυ της Τρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε ανοιχτό «παράθυρο» αυστηρότερων περιορισμών σε εστίαση και διασκέδαση απ’ ό,τι έχει ήδη ανακοινωθεί. Ωστόσο, όπως ανέφερε δεν προβλέπεται καθολικό lockdown και απαγόρευση μετακινήσεων.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι θα ήταν ολέθριο λάθος να μην επανακαθοριστεί η στρατηγική της κυβέρνησης για την πανδημία μετά τα νέα δεδομένα για τα κρούσματα κορονοϊού, αναφέροντας ότι ο στόχος παραμένει ο ίδιος που είναι η προστασία της υγείας αλλά και της κοινωνικής ζωής.

Ερωτώμενος σχετικά, απάντησε ότι πρέπει να δοθούν σαφείς οδηγίες για τις συγκεντρώσεις στα σπίτια ενόψει εορτών ενώ για τα σχολεία τόνισε ότι ο σχεδιασμός είναι να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, συμπληρώνοντας ότι για να γίνει αυτό ίσως χρειαστεί να γίνει πιο εντατικό testing, ανάλογα με το τι θα προτείνει η επιτροπή. Για το λιανεμπόριο απάντησε ότι προς το παρόν δεν έχει υπάρξει εισήγηση για αλλαγές από την επιτροπή.

Το τι τελικά θα εισηγηθεί μετά την αυριανή σύσκεψη η επιτροπή των ειδικών, μένει να φανεί ωστόσο σε κάθε περίπτωση στόχος των επιστημόνων αλλά και της κυβέρνησης είναι να ελεγχθεί η κατάσταση, η οποία λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της Όμικρον μεταβάλλεται με ταχύτατο ρυθμό.

Τα μέτρα τα οποία είχαν αρχικώς δρομολογηθεί για τις 3 Ιανουαρίου 2022 προέβλεπαν τα εξής:

-Υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας η υψηλής προστασίας KN95 υποχρεωτικά για όλους τους εργαζομένους σε εστίαση, διασκέδαση, νοσοκομεία, σε επιβάτες ΜΜΜ και πελάτες σούπερ μάρκετ. Σύσταση για ίδιες μάσκες ή διπλή όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

-Σε ότι αφορά στη διασκέδαση και στην εστίαση τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα, μόνο με εμβολιασμένους, όπως ισχύει έτσι και αλλιώς και χωρίς να υπάρχουν όρθιοι, ενώ το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θα είναι έξι άτομα ανά τραπέζι. Πρέπει επίσης να τηρούνται οι μετρικές αποστάσεις.

-Θα επιτρέπεται η μουσική αλλά αν υπάρξουν παραβιάσεις θα διακοπεί και αυτή με υπουργική απόφαση.

-Αυστηροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τα νοσηλευτικά ιδρύματα, ως προς το όριο των επισκεπτών και θα απαγορεύεται για αυτό το διάστημα και η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών.

-H επίσκεψη σε γηροκομεία και δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων θα γίνεται μόνο με αρνητικό PCR test 48 ωρών.

-Τηλεργασία έως και 50% και κυλιόμενο ωράριο στο δημόσιο τομέα. Επίσης, στο ίδιο ποσοστό προτείνεται τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα, με το τελικό ποσοστό να καθορίζεται από τους εργοδότες.

-Στα γήπεδα, στις κερκίδες θα υπάρχει 10% πληρότητα (μόνο εμβολιασμένοι όπως ισχύει και τώρα), με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Σε περίπτωση παραβίασης των μέτρων οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.