Άνοιξαν 120.000 ραντεβού εμβολιασμού παιδιών 5-11 ετών

Ο κ. Μ. Θεμιστοκλέους έκανε μία αναδρομή καθώς σήμερα συμπληρώθηκε ένας χρόνος εμβολιασμών έναντι της COVID-19 στην Ελλάδα.

«Κλείνουμε σήμερα ένα χρόνο από τον πρώτο εμβολιασμό στη χώρα μας. Σήμερα έχουν γίνει 17.060.000 εμβολιασμοί, 7 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει εμβολιασμοί (66%) και 75,6% επί των δικαιούχων έχουν κάνει την τρίτη δόση (4.365.000 πολίτες έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση). Πάνω από 15.000 συμπολίτες μας θα είχαν χάσει τη ζωή τους χωρίς τους εμβολιασμούς. Είμαστε όγδοοι στην Ευρώπη στις αναμνηστικές δόσεις»

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, από την πλευρά της αφού έκανε μια αναδρομή στις εξελίξεις της πανδημίας, αναφέρθηκε σε μια μελέτη που δείχνει ότι ο κίνδυνος εισαγωγής σε νοσοκομεία με την Όμικρον είναι μικρότερος από την μετάλλαξη Δέλτα, όπως άλλωστε και η διάρκεια της νοσηλείας. Η ίδια επισήμανε ότι «ο παράγων της επαναλοίμωξης έχει υποεκτιμηθεί μέχρι τώρα».

«Η 3η δόση είναι ο παράγων που βοηθά στην επιτυχή αντιμετώπιση της λοίμωξης», πρόσθεσε.

«Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 26 εμβόλια που έχουν εγκριθεί και άλλα 200 υπό ανάπτυξη. Η εκστρατεία Ελευθερία ξεκίνησε με το πιο δύσκολο από πλευράς διαχείρισης εμβόλιο, αυτό της Pfizer. Τον αρχικό ενθουσιασμό ακολούθησε χαλάρωση, λόγω των αρνητών. Η μετάλλαξη Δέλτα έκανε την ανατροπή. Τα δεδομένα για την Omicron θέλουν ακόμα τεκμηρίωση. Ίσως επιβαρύνει το σύστημα υγείας λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ικανότητα διαφυγής από τα αντισώματα των εμβολίων».