Συσκέψεις για μέτρα - Αλλαγές σε εστίαση & τηλεργασία - Stop σε σχολικές εκδρομές

Διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων, ανακοινώθηκε ήδη.

Διαδοχικές συσκέψεις σήμερα Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021 για τα επιδημιολογικά δεδομένα και την περαιτέρω ανάσχεση της διασπορά της Όμικρον, με τους ειδικούς να συσκέπτονται πρώτοι. Έτσι στο πλαίσιο της συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης και αξιολόγησης των στοιχείων, υπό την σκιά της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον και με την αγωνία μιας νέας σημαντικής επιδείνωσης της πανδημίας, συνεδριάζει εκ νέου σήμερα η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Θα εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία, θα αξιολογήσει τα μέτρα που ελήφθησαν για την μείωση της διασποράς του ιού και θα προτείνει επιπλέον εάν κρίνει ότι χρειάζεται.

Γιατί σήμανε συναγερμός σε κυβέρνηση και ειδικούς

Τα κρούσματα σημειώνουν συνεχή άνοδο την τελευταία εβδομάδα, χωρίς να έχει μεταφερθεί προς το παρόν επιπλέον πίεση στα νοσοκομεία, ωστόσο αυτό είναι κάτι που ακολουθεί 10 με 15 ημέρες μετά την καταγραφή των κρουσμάτων.

Η αναμενόμενη επικράτηση της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, που συνεπάγεται μεγάλη μεταδοτικότητα και η χαλάρωση των εορτών, παρά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, προκαλούν ανησυχία και έχουν σημάνει συναγερμό σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Εκτός κάδρου παραμένουν ένα νέο lockdown και το κλείσιμο σχολείων – Stop σε εκδρομές

Από την πλευρά της κυβέρνησης εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός κάδρου ένα γενικό lockdown ή ακόμα και τοπικά σε περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο. Η ίδια γραμμή υπάρχει και για τα σχολεία καθώς δεν συζητά την καθυστέρηση έναρξης των μαθημάτων μετά τις γιορτές και επιθυμεί την κανονική επαναλειτουργία τους.

Το μόνο μέτρο που υπάρχει στο τραπέζι με μεγάλες πιθανότητες να υλοποιηθεί είναι η απαγόρευση των σχολικών εκδρομών, ενώ και τα πρωτόκολλα λειτουργίας θα παραμείνουν ως έχουν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Διεύρυνση κριτηρίων χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων

Διευκρινίσεις για την διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης των μονοκλωνικών αντισωμάτων που αποφάσισε η επιτροπή των ειδικών με στόχο να τα λάβουν όσο περισσότεροι ασθενείς γίνεται, έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως αναφέρει χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο. «Για τους συναδέλφους μου γιατρούς που θέλουν να συνταγογραφήσουν μονοκλωνικά αντισώματα για ασθενείς με covid-19: Τα κριτήρια έχουν διευρυνθεί από την επιτροπή και χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την συνταγογράφηση είναι να υπάρχει αναρτημένο το μοριακό τεστ στο μητρώο covid» σημειώνει η κ. Γκάγκα.

Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 υποβάλλεται από κάθε γιατρό, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ιδιώτη ή του ΕΣΥ, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών και σε περίπτωση έγκρισης οι ασθενείς ενημερώνονται από το νοσοκομείο υποδοχής και προσέρχονται σε προκαθορισμένο ραντεβού.

 

Διαβάστε σχετικά: Μέτρα και πριν από την Πρωτοχρονιά, εάν χρειαστεί – Στις 12:00 συσκέπτονται οι ειδικοί

 

και ακόμα: Μίνα Γκάγκα: Διευρύνθηκαν τα κριτήρια για τα μονοκλωνικά αντισώματα – Ποιους αφορά