Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς μόνο με rapid test για όλους σε κλειστούς χώρους - Τι ανακοινώνεται σήμερα

Κοντά στις τελικές αποφάσεις για extra μέτρα την περίοδο των εορτών, με διεύρυνση του testing βρίσκεται η κυβέρνηση, λόγω του κινδύνου για εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, αλλά και της απειλής της μετάλλαξης Όμικρον, που ήδη «επελαύνει» στην Ευρώπη. Και αυτή τη φορά, τα μέτρα θα αφορούν και τους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες πληροφορίες σήμερα ή το αργότερο αύριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις  για την υποχρεωτική διεξαγωγή rapid test από τους εμβολιασμένους για την είσοδο  στα ρεβεγιόν σε εστιατόρια, μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

Δύο είναι τα σενάρια στο τραπέζι – Κυβερνητική σύσκεψη στις 10:00 σήμερα Τρίτη 21/12ου

Αυτή τη στιγμή, και εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων στο τραπέζι υπάρχουν δύο σενάρια: Το πρώτο και επικρατέστερο σενάριο είναι το μέτρο να αφορά και στην παραμονή Χριστουγέννων, και της Πρωτοχρονιάς. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να δοθεί η επιλογή να εφαρμοστεί μόνο σε ένα από τα δύο ρεβεγιόν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την υποχρέωση να φέρουν αρνητικό rapid test θα την έχουν όλοι οι ενήλικες που έχουν κάνει το εμβόλιο αλλά και τα παιδιά άνω των 5 ετών. Η διάρκεια του θα είναι είτε 48 είτε 72 ωρών και το κόστος θα το επιβαρύνονται οι ίδιοι οι πολίτες, όπως διευκρίνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς, σήμερα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει νέα έκκληση στους πολίτες για πιστή τήρηση των μέτρων και να υπογραμμίσει τη σημασία της διεξαγωγής αυτοδιαγνωστικών τεστ και από τους εμβολιασμένους, καθώς, όπως θα τονίσει, η μετάλλαξη  «Όμικρον» παραμένει σε μεγάλο βαθμό… αχαρτογράφητη.

Μόνο την Πρωτοχρονιά με rapid test

Ανάλογο μέτρο δεν προκρίνεται για την παραμονή των Χριστουγέννων, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, καθώς δεν εκτιμάται ότι είναι επαρκής χρόνος για την προετοιμασία των καταστημάτων και για τη διάθεση των τεστ που θα χρειαστούν.

Αυτός θα είναι και ο μόνος περιορισμός που θα προστεθεί για την περίοδο των εορτών, με την κυβέρνηση να διατηρεί το υπάρχον πλαίσιο ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η αγορά και να παραμείνουν ανοιχτές η οικονομία και η κοινωνική ζωή.

Οι εμβολιασμένοι θα  πληρώνουν το rapid test του ρεβεγιόν

Το κόστος θα επιβαρύνει τους εμβολιασμένους πολίτες που θα αποφασίσουν να κάνουν ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς σε κάποιο κέντρο διασκέδασης ή άλλον εσωτερικό χώρο εστίασης, και είναι η πρώτη φορά που επωμίζονται ένα τέτοιο κόστος, παρότι εμβολιάστηκαν. Στην κριτική που γίνεται, από το Μέγαρο Μαξίμου απαντούν ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

«Θα τους εξασφαλίσει ακόμα περισσότερο και τους ίδιους και όλους τους γύρω τους ότι θα είναι όσο το δυνατόν πιο “στεγανοποιημένος” ο χώρος, από τον κίνδυνο να υπάρχει κάποιος εκεί που θα νοσεί, εκείνες ή εκείνη τη μέρα που ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους συνιστά έναν παραπάνω κίνδυνο για να νοσήσει κάποιος και να διασπείρει τον ιό και στην υπόλοιπη κοινότητα», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τι θα ισχύσει για τους ανεμβολίαστους στους εξωτερικούς χώρους

Ερωτηματικό παραμένει αν οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν εκείνες τις ημέρες της έντονης κινητικότητας, να έχουν πρόσβαση στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης.

Όσον αφορά στα οικογενειακά τραπέζια, ισχυρή θα είναι η σύσταση για self test από όλους, και ειδικά από τους ανεμβολίαστους, προκειμένου να υπάρχει ισχυρή ιχνηλάτηση.

Οι επιστήμονες θα επεξεργαστούν και την πρόταση για επαναφορά της μάσκας παντού και για όλους, εφόσον υπάρξουν ενδείξεις για νέα έκρηξη της πανδημίας.

Το γεγονός ότι ήδη στη χώρα μας καταγράφονται 26 κρούσματα της «’Ομικρον», είναι ένας παράγοντας που ενισχύει τα επιχειρήματα για την καθολική χρήση της μάσκας.

Θέμα χρόνου πλέον η επικράτηση της Όμικρον

Η επικράτηση της «Όμικρον» στη χώρα μας είναι θέμα χρόνου και πάντως η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η παρουσία της θα είναι ζωηρή από το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, οπότε και θα έχει αποτυπωθεί σε επιδημιολογικό επίπεδο η κινητικότητα στις γιορτές.

Σε εκείνο το χρονικό ορόσημο είναι εξαιρετικά πιθανό η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών 

Τα κριτήρια μπορεί να είναι είτε ηλικιακά – να κατέβει, δηλαδή, το όριο από τα 60 στα 50 έτη – είτε ο καθοριστικός παράγοντας να είναι η συν-νοσηρότητα. Ο κίνδυνος δηλαδή να επεκταθεί σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών που έχουν διαφορετικά, επικίνδυνα νοσήματα, και που μπορούν δυνητικά να επιβαρύνουν τις ΜΕΘ.

«Όλες οι εισηγήσεις και τα δεδομένα αξιολογούνται. Η πρόκληση της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης είναι μια πάρα πολύ σημαντική προτεραιότητα και ενόψει της μετάλλαξης «Όμικρον»…

Και προς την κατεύθυνση αυτή θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, ό,τι απαιτείται για να φτάσουμε στα ποσοστά που πρέπει, καθαρά με υγειονομικά κριτήρια και μόνο» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.